Kielivalinta

Valitse kieli: suomeksi på svenska in english
 

Haku

 
Tarkennettu haku   Yhteystietohaku

på svenska | in English

 Tekstin koko: a a a a 

Sisältö

« Takaisin edelliselle sivulle

3.2.2012

Minna Arve

Stadsstyrelsens ordförande

Mottagningen på Suomen Joutsen 19.9.2011

 

Ers Kungliga Högheter,

Ärade inbjudna gäster,

Hjärtligt välkomna till fullriggaren Suomen Joutsen och den här mottagningen som staden anordnar för att hedra det kungliga besöket.

För finländarna behöver det här skeppet inte särskilt presenteras. Vi känner alla till Suomen Joutsen och dess historia, som vi läst om redan i skolan, för Suomen Joutsen är Finlands mest kända fartyg.

Suomen Joutsen, på svenska ordagrant Finlands Svan, symboliserar på många sätt sådana värderingar som vi anser viktiga. Skeppet berättar också om vår historia och dess olika skeden.

Fartyget byggdes i Saint-Nazaire och blev färdigt år 1902. Finska staten köpte det till skolskepp år 1930.

Före andra världskriget företog Suomen Joutsen åtta världsomseglingar och gjorde vårt lilla land i norr känt på världens hav och i hamnarna. Hon kan med fog anses som en av Finlands mest kända ambassadörer ute i världen, på samma sätt som till exempel den finske löparen och Åbobon Paavo Nurmi, som kallades The Flying Finn och vann nio olympiska guldmedaljer och tre silvermedaljer på 1920-talet.

Under vinter- och fortsättningskriget var Suomen Joutsen moderfartyg för flottan och efter krigen bas för minsveparna. År 1960 placerades hon permanent i Åbo, i Aura å, och fungerade som sjömansyrkesskola innan hon för 20 år sedan övergick i Åbo stads ägo och blev museifartyg.

Suomen Joutsen är för oss en symbol för vårt lands strävan till internationellt samarbete, vår frihetslängtan och vår vilja att försvara självständigheten, men också för överförandet av ett kulturarv och gammalt kunnande från en generation till en annan.

Svanen har ju, som vi vet, också i övrigt en mycket symbolisk innebörd för oss nordbor.  Det är heller ingen slump att just svanen valts till symbol för samarbetet mellan de nordiska länderna. De åtta vingpennorna i Nordiska rådets och Nordiska ministerrådets logotyp representerar de fem nordiska länderna och deras tre självstyrelseområden. Det nordiska miljömärket Svanen har senare förädlats fram ur denna logotyp.

 

Ers Kungliga Högheter,

Ärade inbjudna gäster

Åbo har alltid präglats av Aura å och Östersjön. Kärnan i vårt näringsliv är ett havskluster som ger en stor del av invånarna i vårt landskap deras utkomst.

Aura ås stränder har blivit Åbobornas gemensamma vardagsrum, men vår fantastiska skärgård är den plats dit de beger sig alltid då det är möjligt, för att åka båt eller bara njuta av naturen och samla krafter.

Därför är det en helt självklar skyldighet för oss att ta hand om Östersjön. Vi uppskattar mycket Hennes Kungliga Höghet Kronprinsessan Victorias personliga insatser för att rädda vårt gemensamma hav. Också vi Åbobor vill av fullaste hjärta delta i det här arbetet.

Med de här orden önskar jag Er än en gång hjärtligt välkomna till Suomen Joutsen och Åbo stads mottagning.

 


Sivua viimeksi päivitetty 3.2.2012 11:02 ja sivu on julkaistu 20.9.2011 10:00

   

Lisätoiminnot

Verkkopalvelun opaste | Sivukartta | Palaute ja asiointi | Tulosta sivu | Media | Tekstiversio

© 2013 Turun kaupunki | PL 355, 20101 TURKU
Käyntios. Yliopistonkatu 27a | vaihde (02) 330 000 | turun.kaupunki@turku.fi