Kielivalinta

Valitse kieli: suomeksi på svenska in english
 

Haku

 
Tarkennettu haku   Yhteystietohaku

på svenska | in English

 Tekstin koko: a a a a 

Sisältö

« Takaisin edelliselle sivulle

25.5.2012

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Minna Arven tervehdys

Arvoisat promovendit ja officiantit,

Turku jos jokin kaupunki Suomessa voi ylpeillä pitkillä akateemisilla perinteillä, sillä meillä on maamme pisin historia akateemiselle elämälle. Kolmiyhteydellä kaupunki - koulut - kirkko on yhteinen menneisyys, joka ulottuu kauas 1200-luvulle.

Vuonna 1249 Dominikaanit tulivat Turkuun ja perustivat paitsi Suomen ensimmäisen luostarin niin myös luostarikoulun. Tuon ajan opinto-ohjelma taisi näyttää aika tavalla erilaiselta kuin nyky-kauppakorkeakoulun opiskelijan viikkokalenteri, mutta yhtä kaikki, koulutusta tarjosivat molemmat opinahjot.

Merkkipaaluja akateemisen elämän kehittymiselle löytyy pitkin vuosisatoja. Vuonna 1488 Suomen ensimmäinen suomenkielinen kirja, Missale Aboense, Turun Hiippakunan messukirja, painetaan Turussa. Suomen ensimmäinen yliopisto, Turun Kuninkaallinen Akatemia perustetaan 1640. Akatemian yhteyteen perustetaan Suomen ensimmäinen kirjapaino kaksi vuotta myöhemmin. Tietenkään ei sovi unohtaa, että Suomen ensimmäinen promootio järjestettiin Turun akatemian filosofisessa tiedekunnassa vuonna 1643.

Akateemiseen elämään kiinteästi kuuluvat korkeatasoiset keskustelut, sosiaalinen elämä ja vapaa-ajan riennot ovat niin ikään olleet Turussa jo varhain hyvin järjestettyjä. Vuonna 1848 Suomen ensimmäinen ulkoilmaravintola Pinella avaa ovensa, jonka seinien suojissa aikaansa viettää tuon ajan sivistyneistö. Pinellan kanta-asiakkaita ovat olleet muiden muassa Elias Lönnrot, Sakari Topelius, J.L. Runeberg ja J.V. Snellman.

Turun suhde maan talouskehitykseen on myös läheinen ja pitkä. Suomi saa ensimmäisen pankkinsa Turkuun 1663. Hieman yli sata vuotta myöhemmin Suomen ensimmäisen vuorineuvoksen arvonimen saa turkulainen kauppias J.J.Kijk vuonna 1770. Suomen Talousseura perustetaan Turkuun vuonna 1797 ja ensimmäiset suomalaiset setelit painetaan Akatemian kirjapainossa vuonna 1812.

Näitä kaikkia merkkitapauksia yhdistää se, että tapahtuivat ensiksi Turussa. Usein kului vuosisatoja ennen kuin uudet innovaatiot ja taidot levisivät muualle Suomeen, jolloin Turkuun oli jo ehtinyt syntyä asiasta perinne. Osattiin Turussa olla aikaansa edellä vielä myöhemminkin, sillä esimerkiksi vuonna 1961 Turku hankkii maamme ensimmäisen kirjastoauton.

 

Arvoisat läsnäolijat,

Turku on leimallisesti koulutuksen ja tieteen tekemisen kaupunki. Kaupungin tieteelliset korkeakoulut yhdessä Suomen laajimpiin kuuluvan ammattikorkeakoulun kanssa muodostavat koko Lounais-Suomen alueelle tärkeän resurssin ja vetovoimatekijän.

Yhteiskunnan kehityksen myötä odotukset koulutuksen laadun kehittämisestä kasvavat. Erilaiset yhteydet koulun ulkopuolelle ovat tärkeitä, koska oppilaitosten on tänä päivänä hankittava kasvava osa rahoituksestaan itse, omin toimenpitein. Tämä kehitys osaltaan lisää oppilaitosten sekä työ- ja elinkeinoelämän yhteyksien syntymistä ja tiivistymistä.

Turku on ollut aina hyvä paikka yrittää ja käydä kauppaa. Tavoitteemme on tehdä Turusta entistäkin merkittävämpi yritys- ja liiketoiminnan keskus. Turku pyrkii luomaan yrittäjille ja vastavalmistuneille suotuisan ilmapiirin yhteistyöverkkojen rakentamiseen. Kaupungin tulevan kehityksen kannalta on ensiarvoisen tärkeää, että rohkeat ja motivoituneet yrittäjät menestyvät ja että vastavalmistuneet korkeakouluopiskelijat löytävät alueelta omaa koulutustaan vastaavia työpaikkoja.

Kaupunki tekee jatkuvasti aktiivisesti yhteistyötä yrittäjäjärjestöjen kanssa, jotta yritysten toimintaedellytyksiä Turussa voidaan edelleen kehittää. Olemme käynnistämässä yritysvaikutusten arviointia, jolloin kaikissa päätöksentekoon tulevissa asioissa myös tätä näkökulmaa arvioidaan perusteellisesti. Kaavoituksessa ja yhdyskuntarakenteen suunnitellussa yritystoiminnan edellytykset pyritään jo nyt ottamaan kattavasti huomioon.

 

Arvoisat seppelöitävät,

tulevat päivät ovat kaikille osanottajille taatusti mieleenpainuvat. Turun kaupunki on iloinen kaikesta erilaisesta mikä näkyy katukuvassa. Promootiokulkue on juhlava ja harvinainen näky, josta jokainen kaupunki voi olla ylpeä. Erityisen merkittäväksi tämänkertaisen tapahtuman tekee se, että nyt järjestettävä maisteripromootio on kauppakorkeakoulun historiassa vasta kolmas.

Minulla on ilo toivottaa kaikille promootioon osallistuneille parhaimmat onnitteluni jo tässä vaiheessa. Kuten akateemisissa piireissä hyvin tiedämme, aina kun on aihetta juhlia, niin kannattaa juhlia.

 

 

 

 

 

 

 


Sivua viimeksi päivitetty 25.5.2012 14:16 ja sivu on julkaistu 25.5.2012 14:18

   

Lisätoiminnot

Verkkopalvelun opaste | Sivukartta | Palaute ja asiointi | Tulosta sivu | Media | Tekstiversio

© 2013 Turun kaupunki | PL 355, 20101 TURKU
Käyntios. Yliopistonkatu 27a | vaihde (02) 330 000 | turun.kaupunki@turku.fi