Rivien välissä, kulissien takana: lukupiiritoimintaa kirjastossa

Kun kuusi, seitsemän, kahdeksan ihmistä istahtaa kasvotusten puhumaan kirjoista, mukana on ääni, maku ja haju.

Onko lukeminen yksinäistä vai sosiaalista puuhaa? Siitä kinasteltiin pääkirjaston aamukahvipöydässä pari päivää sitten. Ehdotan, että molempia, ja parasta on valinnanvapaus: lukeminen onnistuu sekä porukalla että yksin, mielialasta riippuen.

Keskustelu kimposi neurologi ja aivotutkija Markku T. Hyypän tuoreen teoksen pohjalta, jossa  hän argumentoi esimerkiksi  näin: ”Taide-elämys koetaan usein muiden kanssa, ja ihminen tarvitsee ”kanssaihmisyyden” tunnetta elääkseen.

Tähän huutoon vastaavat lukupiirit, joissa luetaan, väitellään, itketään ja nauretaan – yhdessä. Tavallisesti kohdekirja luetaan kotona omissa oloissa, mutta mikä estää lukemasta sitä myös lukupiiriporukan tapaamisessa. Niin joskus tehdäänkin vaikkapa runojen lukupiirissä.

Lue lounaaksi on avoin lukupiiri, jonne jokainen voi piipahtaa ilman ennakkoilmoittautumista.

Lukupiirejä moneen tarpeeseen

Kirjastossa toimii tällä hetkellä kymmenkunta lukupiiriä, joista jotkut ovat käynnistyneet jo kulttuuripääkaupunkivuoden 2011 tienoilla. Valinnanvaraa löytyy romaanien, spekulatiivisen fiktion, runojen, elämäkertojen ja monen muun lajityypin väliltä. Kirjakeskusteluja voi käydä myös ruotsiksi, ja niihin pääsee osallistumaan myös muutamassa lähikirjastossa.

Pääkirjaston rotunda. Kuva: Saska Suomalainen

Kulissien takana tapahtuu

Ennen kuin kokoonnutaan yhden pöydän ääreen, tarvitaan moninaisia valmisteluja. Luettavat kirjat valitaan ja hankitaan, lukupiirin vetäjä suunnittelee keskustelun rungon ja valmistautuu poikkeamaan siitä tilannetajuisesti.

Jokaisessa piirissä on yksilölliset toimintatavat. Joissakin  kohdekirjat nimetään porukalla; toisissa osallistujat taas toivovat vetäjältä listaa, josta houkuttelevimmat kirjat poimitaan. Joskus seuraava teos sovitaan vasta edellisellä tapaamiskerralla.

Koska keskustelut ovat yllätyksellisiä, niistä juontuu myös arvaamattomia lukutoiveita.

Kuva: Dunja Myllylä

Ennakkovalmistelujen lisäksi kulissien takaista on myös kunkin lukupiirin tunnelma. Se on harvoin aistittavissa ensihenkäyksellä. Jokainen piirin jäsen tuo mukanaan oman twistinsä; se sekoitettuna muiden osallistujien ja vaihtelevien lukukokemusten kanssa synnyttää jännitteitä ja sympatioita, vetäytymisiä ja lähentymisiä kuten vuorovaikutteisissa ihmissuhteissa yleensäkin.

Silloin vetäjän tehtävä on kuulostella missä mennään; kuka haluaa lisää puheaikaa ja -tilaa, kuka kenties toivoo saavansa pysytellä hiljaa. Vetäjä vastaa siitä, että vaikka kirjojen juonikäänteiden herättämät tunteet tai runojen hyökyaallot nousevat pintaan, kokonaistilanne säilyy rauhallisesti keskustelevana.

Lukupiiri verkossa

Jaettu taide-elämys, johon Hyyppäkin viittaa, lähentää ihmisiä. Missä määrin se on koettavissa myös verkossa? Kirjastossakin on toiminut lyhyen aikaa verkkolukupiiri, mutta sen lainalaisuudet ovat toisenlaisia kuin kasvokkain kokoontuvissa lukupiireissä. Lisäksi moderointi, keskustelun säätely, voi jähmettää kommentoinnin virtaa.

Taina Ratia

Tietoa kirjoittajasta

Taina
Ratia
Ohjelmapäällikkö
Turun kaupunginkirjasto