Keskiaikaharrastus ja historian elävöittäminen

Se on niin mahdottoman hauskaa ja kiehtovaa puuhaa!

Herään raikkaan kosteaan tuoksuun ja naapureiden iloiseen puheensorinaan. Hieron silmiäni, venyttelen kissamaisesti ja katson ympärilleni. Paras ystävä nukkuu vieressä, isosisko toisella puolella. Kynttilä on sammunut yön pimeinä tunteina ja teltan oviraosta kajastaa valo. Kömmin ylös peitteiden alta, puen päälleni mekon, kiinnitän vyötäisilleni vyön sekä asettelen korut huolellisesti kiinni asuuni. Viimeöinen saunominen ja uiminen todellakin teki terää – olo on rentoutunut ja miellyttävä. Astun ulos teltasta siristäen silmiäni kirkkaalta auringonvalolta ja ihastelen järvimaisemaa sekä vehreää pihamaata, jonka täyttää kymmenkunta viikinki- ja normannitelttaa. Edessäni kohoaa Hämeen linna uljaana ja kutsuvana. Kostea nurmikko tuntuu mukavalta paljaiden jalkojen alla. Hämeenlinnan keskiaikamarkkinoille osallistuminen on yksi vuoden kohokohdista, sillä silloin saan pukea päälleni itse tehdyn viikinkimekon, irtautua arjesta ja nauttia historian elävöittämisestä.

Keskiaikamarkkinat ovat suosittuja tapahtumia Suomessa, ja itselle ovat tulleet tutuiksi Turun sekä Hämeenlinnan markkinat. Tapahtuma-alueelta löytyy elävöittäjiä, työnäytöksiä ja ihania myyntikojuja pullollaan houkuttelevia tuotteita. Lasten naurunremakan ja aikuisten innokkaan keskustelun lisäksi korviin kantautuu takomisen ääniä, sillä sepät ovat täydessä työntouhussa. Tapahtuma sisältää paljon erilaista ohjelmaa, maittavaa ruokaa ja mahdollisuuden nauttia teemaan sopivasta livemusiikista.

Varusväki päälinnan pihassa. Kuva: Joonas Mäkivirta.

Tapahtumilla tapaa paljon keskiaikaharrastajia, jotka ovat pukeutuneet ajanmukaisiin asuihin, jotkut hyvinkin autenttisesti, jotkut taas hieman vapaammalla otteella. Pukujen aikahaarukka on melko laaja, varhaiskeskiajalta jopa keskiajan jälkeiseen aikaan. Niitä on mukava ihastella, ja parasta on se että myös itselläni on mahdollisuus osallistua kyseiseen elävöittämistoimintaan. Hämeenlinnan keskiaikamarkkinoiden parasta antia on mielestäni se, että halukkailla on mahdollisuus leiriytyä tapahtuma-alueella, kunhan täyttää tietyt kriteerit. Alueella on eri telttapaikkoja, joista osa on tarkoitettu autenttisille harrastajille, osa taas vähemmän autenttisille. Tämä on mielestäni ollut hyvä ratkaisu, ja itselläni on haaveissa pyrkiä yhä autenttisempaan viikinkiharrastamiseen. Käyttämäni vaatekankaat ovat pitkälti aikakauteen sopivia, mutta nykyinen viikinkiasuni on ommeltu ompelukoneella; tulevaisuudessa haluan ommella uuden mekon ehkä käsin. Lisäksi tämän hetkisestä asusta puuttuvat kunnon vyö ja kengät, ja uuden viitankin tekemistä olen pohtinut. Aikaan sopivia välineitä ja asusteita tarvitsen vielä paljon, mutta kaiken tämän hankkiminen on hidasta ja kallista. Lopputulos on kuitenkin kaiken sen vaivan arvoista.

Kenellä tahansa on siis mahdollisuus osallistua matkailun ja historian elävöittämiseen – ja ennen kaikkea se on niin mahdottoman hauskaa ja kiehtovaa puuhaa! Keskiaikaharrastaminen tarjoaa myös mahdollisuuden tutustua uusiin, samanhenkisiin ihmisiin ja erilaisen lähestymistavan historiaan.

Tervetuloa tutustumaan linnan keskiajan arkeen!

Keskiaikamarkkinat ovat tuntuneet kasvattavan suosiotaan vuosi vuodelta, ja mielestäni ne muuttuvatkin yhä paremmiksi. Tällaiset tapahtumat ovat mainio osa Suomen kulttuuri- ja elämysmatkailua, ja toivon että kehitämme vastaavanlaisia tapahtumia tulevaisuudessa yhä enemmän, sillä tällaiseen löytyy suuri määrä kiinnostuneita. Historian ei tarvitse olla tylsää – sitä voi lähestyä niin monin eri keinoin!

Tänä kesänä Turun keskiaikaiset markkinat järjestetään 28. kesäkuuta – 1. heinäkuuta. Turun linnan keskiaikapäivää vietetään 30. kesäkuuta. Tällöin linnasta löytyy taitojaan esittelevää varusväkeä, piikoja pyykkäämässä, linnanväkeä jousiammuntaharjoituksissa ja rouvia valmistamassa erilaisia asusteita. Lapsille on tarjolla omat turnajaiset ja esilinnan pihalla on mahdollisuus rakentaa hiekkalinnaa. Lisäksi on tarjolla opastettuja kierroksia, tietovartteja sekä luentoja.

Tietoa kirjoittajasta

Rauni
Hautamäki
Harjoittelija, matkailun restonomiopiskelija
SAMK
Kaupunginosa/alue: