Perjantaipötköttely – urbaani vaihtoehto riippumatossa makoilulle

Meneillään on täydellisen rentouttava hetki raskaan työviikon päätteeksi

Me museotyöntekijät teemme näyttelyitä ja tapahtumia yleisölle, emme itsellemme. WAMissa vastikään avautunut Jacob Hashimoton näyttely sekä samaan syssyyn startanneet Perjantaipötköttelyt ovat kuitenkin sen verran koukuttava kombo, että museolehtorikin innostuu. Mikä olisikaan mukavampi tapa päättää työviikko kuin siirtää toimisto upottavan säkkituolin uumeniin? Siispä testaamaan!

Testin alkaessa kello on noin kolme iltapäivällä ja museossa kulkee tasainen asiakkaiden virta. Kymmenestä säkkituolista osa on varattuina, mutta veistossalista löytyy sopivasti museolehtorin mentävä kolo. Istahdan tuoliin ja asettelen muistiinpanovälineet viereeni. Pötköttelemään päästyäni katse hakeutuu heti ylös, kohti veistossalin yli kymmeneen metriin kohoavaa kattoa. Yläpuolellani on osapuilleen 30 000 pientä paperileijaa, jotka väreilevät vienosti ilmavirran vaikutuksesta. Kyseessä on yhdysvaltalaisen Jacob Hashimoton teos Gas Giant, jonka ripustaminen museoon kesti viikkoja.

Katosta roikkuvien leijojen kuviot vilisevät silmissäni: ruutua ja raitaa, pyöreää ja kulmikasta, mustavalkoista ja värikästä, marimekkoa ja minecraftia. Kaikki tiukasti järjestyksessä, langalla kiinni sidottuina. Kokonaisuudesta hahmottuu pilvimuodostelmia, lentäviä lintuparvia tai avaruuden äärettömyyttä. Jos leijat päästettäisiin irti, ne voisivat siivittää museolehtorin säkkituoleineen kohti korkeuksia kuin ilmapallot eläkeläismiehen ja hänen mökkinsä animaatioelokuvassa Up.

Mutta takaisin lattianrajaan. Huomioni siirtyy itse teoksesta ympäröivään tilaan ja kanssapötköttelijöihin: nuoreen pariskuntaan, jonka päät painautuvat hellästi toisiaan vasten, tai vanhempaan pariskuntaan, jonka mies naurahtaa lempeästi puolisonsa auttaessa häntä ylös tuolista. Siellä täällä näkyy ylös kohotettuja käsiä ja kännyköitä, joiden välityksellä Hashimoton leijat tallentuvat muistikorteille ja lennähtävät pikseleinä sosiaaliseen mediaan "Wau WAM" ja "must see" -kommenttien kera.

Rouva viereiseltä säkkituolilta toteaa, että meneillään on täydellisen rentouttava hetki raskaan työviikon päätteeksi. Hän luonnehtii Gas Giant -teosta ilmavaksi ja kevyeksi ja pohtii, miten erilainen tilallinen kokemus syntyykään, kun teosta tarkastelee pitkin pituuttaan pötkötellen. Yhtäkkiä rouva hoksaa korvakorujensa mätsäävän Hashimoton turkoosien leijojen kanssa – tilanne vaatii selfietä! Museolehtorilla päivä alkaa olla pulkassa (vai pitäisikö sanoa säkkituolissa?), mutta ajatus ylös kömpimisestä saa hengähtämään vielä hetkisen.

  • Jacob Hashimoto – Giants and Uncertain Atmospheres WAMissa 8.6.–24.9. Perjantaipötköttely koko näyttelyn ajan aina perjantaisin.

Johanna Seppä
museolehtori

_dsc7189.jpg
 

 

Tietoa kirjoittajasta

Johanna
Seppä
museolehtori