WAMbience – viisikymppisen pulssia tunnustelemassa

Itselleni tämä WAMbience oli tajunnanräjäyttävä kokemus

WAMbience 7. - 8.10.

Parhaat ideat syntyvät kahvipöydässä. Niin myös WAMbience. Turkulainen pitkän linjan elektronisen musiikin toimija X-Rust oli ollut kiinnostunut WAMin museotilasta jo pitkään, ja kun museollakin oli haluja uusiin aluevaltauksiin, päätimme lyödä uteliaat päämme yhteen. Ensimmäinen WAMbience koettiin keväällä 2016 Saara Ekströmin näyttelyn yhteydessä. Liikkeelle lähdettiin varovasti tunnustellen. Tapahtuma-areenana oli museon aulan pääportaikko ja ”elektronisia live-jamitteluja” ryydittivät parille seinälle projisoidut visuaalit.

Syksyllä 2016 järjestetty toinen WAMbience otti haltuun jo astetta isomman tilan, muusikoiden ja visuaalien levittäytyessä koko aulaan. Itselleni tämä WAMbience oli tajunnanräjäyttävä kokemus: Bassoäänet tuntuivat päästä varpaisiin. Koko museorakennus sykki. Seinillä vellova digitaalinen kuvavirta muutti aulatilan orgaaniseksi, eläväksi olennoksi. Vaikutelma oli yhtä aikaa tuttu ja vieras. Kaiken keskellä Wäinö Aaltosen Suomen neito otti tyynesti vastaan päivityksen 2010-luvulle ja atrium-pihan Susanna kietoutui punaiseen valoon, usvaan ja strobojen välkkeeseen.

 

Tulevana viikonloppuna siirrytään jälleen WAMbiencen taajuudelle, tällä kertaa isommin kuin koskaan. Parin tunnin iltatapahtumasta on WAMin juhlavuoden kunniaksi kasvanut kaksipäiväinen elektronisen musiikin festivaali, joka valtaa koko museon. Tapahtuma on edelleen toteutettu yhdessä X-Rustin kanssa, mutta monipuolisen festivaaliohjelman takana on muitakin paikallisia kulttuuritoimijoita kuten Turun Syntetisaattoriseura ja New Performance Turku Festival. Lauantain ja sunnuntain päivätapahtumat tarjoilevat poikkitaiteellista ohjelmaa performansseista teknotyöpajoihin ja videotaiteesta kokeelliseen sirkukseen. Koko festivaalin avaa turkulainen Jori Hulkkonen, jonka jälkeen lavalle astuu suomalaisen konemusiikin pioneeri, legendaarinen Esa Kotilainen.

WAMbience Festival on kunnianosoitus 50-vuotiaalle museorakennukselle ja sen ainutlaatuiselle arkkitehtuurille: WAMin avoimet, porrastuvat näyttelytilat ovat vuosikymmenten aikana toimineet lukuisien erityyppisten näyttelyiden ja tapahtumien areenoina, mutta miten tila taipuu teknoklubiksi? Se selviää lauantai-iltana, kun lavalle nousevat artistit Drvg Cvltvre (NL), Dexter (NL), Mesak ja DJ Burdock. Jo aiemmista WAMbience-tapahtumista tutut projisoinnit luovat teknoklubin uniikin visuaalisen ilmeen ja mittailevat tällä kertaa mm. veistossalin rajoja.

Tätä kirjoitettaessa, h-hetken vääjäämättä lähestyessä, ilmassa on jännitystä, sähköä ja suuren juhlan tuntua. Miltä kaikki tulee näyttämään, kuulostamaan ja tuntumaan? Riittävätkö rahkeet ja piuhat, kestääkö kantti ja akku? Löytyykö viisikymppisen pulssi?

 

WAMbience 7. - 8.10.

Blogisti somettamassa WAMin aulan Barcelona-ryhmässä.

Tietoa kirjoittajasta

Johanna
Seppä
Museopedagogi
WAM, Turun museokeskus
Kaupunginosa/alue: