Kielivalinta

Valitse kieli: suomeksi på svenska in english
 

Haku

 
Tarkennettu haku   Yhteystietohaku

på svenska | in English

 Tekstin koko: a a a a 

Sisältö

« Takaisin edelliselle sivulle

16.6.2011

 Pärlorna uppstod genom samarbete

 

Helmet ja heijastukset

Helmenkappaleet

Ovan: För framställningen av den minsta pärlan behövdes sex olika delar. Bild: Åbo museicentral/Merja Pitkänen

Då konstnär Merja Pitkänen blev ombedd att utforma ett gåvoverk för Elomatics grundare bekantade hon sig med företaget och med det önskade placeringsstället för verket. Den mörka asfalten och byggnadens vita, bågformade fasad gav impulsen till idén om den reflekterande ytan som bringar ljus till det skuggiga stället. Pitkänen utformade fyra dropp- eller strandstensformade stålpärlor.

 

Stålet böjs till sin form
Merja Pitkänen ja keskeneräiset Helmet

Merja Pitkänen är genom sitt arbete som skulptör van vid att behandla och manipulera ett flertal material. För bearbetningen av de stora stålytorna fanns ändå ett behov av specialteknik och maskiner varför framställningen av konstverkets fick sin början i Halikko Works som hör till Halikko Group. Där frambringade skickliga arbetare pärlornas former efter Pitkänens ritningar.

Helmet Halikossa

Ovan: Stålet i Pärlorna böjdes och svetsades till sin form i Halikko Works. Bild: Åbo Museicentral / Raakkel Närhi.  

Ritningarna överfördes till datorer och stålskivorna böjdes till sin form. De största pärlorna framställdes av två stålskivor medan det krävdes upp till sex stycken stålskivor för att tillverka den minsta pärlan.

 

 

 

Pärlorna får sin glans

Helmien hiontaDärefter transporterades Pärlorna till Saukrast Ab i Alajärvi för att poleras. Genom poleringen fick man ytan att bryta ljuset på önskat vis. Enligt Pitkänens idé ska det glänsande stålet reflektera sin omgivning och skifta enligt väderlek och belysning. Konstverket glänser då det träffas av ljusets strålar och är på så sätt synligt från längre håll, bortom dess omedelbara närhet.

Helmi valmiina matkalle

Ovan: Den glänsande pärlan packades in för transport och fördes till området framför det Vita huset i Åbo. Bild: Åbo museicentral/Merja Pitkänenn

Omgivningen förskönas

Det nya konstverket kräver också en värdig miljö. Genom att ge struktur åt den öppna platsen och samtidigt skilja skulpturområdet från trafiklederna förverkligades nu rundelformationen på asfaltplanen enligt de miljöplaner som redan år 2004 framfördes för skvären vid Purserstigen. Tomi Hangisto från stadens Miljö- och planläggningsbyrå planerade ett avgränsande podium av kantstenar för konstverket och fastighetsäffärsverket förnyade asfalteringen på området där verket är placerat.

Åstrandens pärla

Elomatic beställde konstverket av Merja Pitkänen hösten 2010 som en födelsedagsgåva till sin grundare. Våren 2011 var konstverket färdigt och det var dags att fira. Målet med konstverket var fastställt redan i beställningsfasen; ”Man ska bli på gott humör då man går förbi”. I sitt festtal konstaterade verkställande direktör Olli Manner att målet hade uppnåtts. Samtidigt glädjade han sig över hur smidigt samarbetet mellan företags- och konstvärlden förlöpte inom detta projekt.

Avtäckningstalet hölls av Ilpo Siro och till ackompanjemang av hornmusik avlägsnades dukarna som täckte Pärlorna av Ari Elos barn och barnbarn Katja Elo, Iiris Rautaheimo, Viola Rautaheimo och Veera Rautaheimo.

Elomatic Ab donerade Pärlorna till Åbo stad och därigenom införlivades verket med Åbo stads konstsamling. Som en glänsande pärla glädjer nu konstverket människorna i det närliggande bostadsområdet och de som tar en söndagspromenad längs åstranden.

 

Merja Pitkänen asentamassa Helmiä paikoilleen

Ovan: Merja Pitkänen installerar konstverket på sin plats. Bild: Åbo museicentral/Mikko Kyynäräinen

 

Helmet paljastus

Ovan: Ari Elos barnbarn avtäcker högtidligt Pärlorna. Bild: Åbo museicentral/Raakkel Närhi

 

 

Bilden uppe till vänster: Pärlorna. Bild: Åbo museicentral/Merja Pitkänen

Bilden i mitten till vänster: Merja Pitkänen granskar Pärlornas former tillsammans med Hannu Tuomaala från Halikko Works. Bild: Åbo museicentral/Raakkel Närhi

Bilden nere till vänster: Pärlorna polerades för att bli ljusreflekterande. Bild: Åbo museicentral/Merja Pitkänen


suomenkielinen versio | svensk version

Sivua viimeksi päivitetty 16.6.2011 10:45 ja sivu on julkaistu 16.6.2011 10:00

   

Lisätoiminnot

Verkkopalvelun opaste | Sivukartta | Palaute ja asiointi | Tulosta sivu | Media | Tekstiversio

© 2013 Turun museokeskus | PL 286, 20101 Turku | 20101 Turku | puh. (02) 330 000 | etunimi.sukunimi@turku.fi