Kielivalinta

Valitse kieli: suomeksi på svenska in english
 

Haku

 
Tarkennettu haku   Yhteystietohaku

på svenska | in English

 Tekstin koko: a a a a 

Sisältö

« Takaisin edelliselle sivulle

30.7.2013

  Saara Ekströmien Kertosäe-teoksen matka 
  taiteilijan työhuoneelta Vähätorille

 

Kertosäkeen kuvion vesileikkaus tehtiin HT-Laserissa

Yllä: Ruusukuvioiden vesileikkausta. Kuva: Thom Vink

Ideasta teokseksi

Vähätorin uudistamisen yhteydessä päätettiin tilata turkulaiselta taiteilijalta, Saara Ekströmiltä, taideaita rajaamaan Vähätoria vilkasliikenteisestä Linnankadusta. Kaupungin kiinteistölaitoksen organisoima teos tehtiin happokäsitellystä, täysin säänkestävästä corten-teräksestä.

Saara Ekström käyttää teoksissaan usein orgaanisia kasviaiheita. Teoksen lähtökohtana oli tila Historiallisen Turun ytimessä. Teoksen on tarkoitus tuoda iloa kaupunkilaisille tarkoitettuun oleskelutilaan. Saara Ekström sommitteili teokseensa myös viittauksia alueen vanhoihin taideteoksiin, Ajan virtaan ja Leijona-suihkukaivoon.

 

Teoksen kuljetus Pansioon

Yllä: Teoksen kuljetusta. Kuva: Thom Vink

Teoksen valmistaminen

Taiteilija vastaa teoksen ideasta, muotokielestä ja suunnittelusta. Suurten veistosten tekniseen toteutukseen käytetään kuitenkin usein ulkopuolista teknistä työvoimaa. Kertosäkeen kuvion vesileikkaus tehtiin HT-Laserissa, Kaarinassa.

Teos on lopullisessa koossaan 14 metriä pitkä. Se valmistettiin neljästä erillisestä osasta, jotka hitsattiin yhteen. Täyteen pituuteensa kasvanut teos kuljetettiin Pansioon, jossa se hiekkapuhallettiin ja hapotettiin ruostumisprosessin nopeuttamiseksi. Näin pintaan saadaan kauniin punaruskea sävy.

 

Vihdoin Vähätorille

Kertosäkeen asennus

Yllä: Destia Oy asentaa teosta Vähätorille. Kuva: TMK / Martti Puhakka

Teos kuljetettiin Vähätorille, ja nostettiin paikalleen graniittiseen jalustaansa ja asennettiin paikalleen. Kertosäe viimeistelee näin uudistetun Vähätorin ilmeen. 

Miljöösuunnittelija Tomi Hangisto Turun ympäristö- ja kaavoitusvirastosta teki kiinteää yhteystyötä Ekströmin kanssa teoksen jalustan suunnittelussa. Hangisto vastasi myös koko Vähätorin alueen uuden ilmeen suunnittelusta.

Teos on valmiina paikallaan. Se pääsi arvokkaalle paikalle Aurajoen rantaan, historiallisen Turun pääkirjaston ja Leijona-suihkukaivon kupeelle.

Tyytyväinen taiteilija voi huokaista helpotuksesta kun teos on saatu onnistuneesti paikoilleen.

Teos on valmiina paikoillaan

Yllä: Tyytyväinen taiteilija teoksensa äärellä onnistuneen pystytyksen jälkeen. Kuva: TMK / Martti Puhakka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Paljastus

paljastustilaisuus

Yllä: Teoksen paljastustilaisuus. Teos on vielä piilossa katseilta kankaan alla. Kuva: TMK / Riitta Kormano

Kertosäe-teos paljastettiin lauantaina 8.5.2010 Eurooppa-päivän juhlinnan ja uudistetun Vähätorin avajaisten yhteydessä.

Vähätorin avajaisissa puheenvuoron avajaisissa käyttivät Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan puheenjohtaja Aila Harjanne ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Aleksi Randell. Museokeskuksen intendentti Riitta Kormano piti teosta esittelevän juhlapuheen.

Musiikista avajaisissa vastasivat Turun konservatorion, Turun Seudun Musiikkiopiston, Puolalankoulun ja Puolalanmäen musiikkilukion opiskelijat sekä Turku Bandstand kilpailun voittajayhtye, Auntie Mary.

Teos oli nyt valmiina paikoillaan. Kaupunkilaiset ottivat teoksen vastaan iloisina ja kiinnostuneina. Turun museokeskuksen työ teoksen parissa ei ole vielä ohi. Teos on nimittäin tarkoitus liittää osaksi Turun kaupungin taidekokoelmaa, jota Turun museokeskus hoitaa.

 

Museotyö alkaa

Teos kuvataan, mitataan ja dokumentoidaan. Sen tiedot tallennetaan teostietokantaan. Kertosäkeestä tulee Turun kaupungin 76:s ulkoveistos. Kaikkien ulkoveistosten kuntoa tarkkaillaan säännöllisesti. Niitä huolletaan ja niitä puhdistetaan. Toisinaan niistä joudutaan poistamaan myös ajattelemattomien töhrijöiden jälkiä.

Toivottavasti Kertosäe saa olla kaupunkilaisten ilona vuosikymmeniä, jopa vuosisatoja! Taideiloa kaupunkilaisille ja pitkää ikää uudelle ulkoveistokselle, Kertosäkeelle!

 

Kertosäe Vähätorilla

Yllä: Kertosäe Vähätorilla. Kuva: TMK / Tatiana Tolonen

 

 

 


Sivua viimeksi päivitetty 30.7.2013 12:37 ja sivu on julkaistu 11.5.2010 13:54

   

Lisätoiminnot

Verkkopalvelun opaste | Sivukartta | Palaute ja asiointi | Tulosta sivu | Media | Tekstiversio

© 2013 Turun museokeskus | PL 286, 20101 Turku | 20101 Turku | puh. (02) 330 000 | etunimi.sukunimi@turku.fi