Kielivalinta

Valitse kieli: suomeksi på svenska in english
 

Haku

 
Tarkennettu haku   Yhteystietohaku

på svenska | in English

 Tekstin koko: a a a a 

Sisältö

« Takaisin edelliselle sivulle

30.7.2013

40Hotein käsi

Yllä:Hotein sormet on tehty pienemmistä renkaista. Kuva: TMK / Riina Tiainen

Hotei sai museoväen hikoilemaan

Villu Jaanisoon autonrenkaista tehty teos Hotei – yksi seitsemästä onnellisesta jumalasta (2006) on kesän esillä WAMin Tähtihetkiä -näyttelyssä.

 

Hymyilevä Buddha

Jaanisoon  Hotei- teos hankittiin Turun kaupungin taidekokoelmaan vuonna 2009. Kesällä 2010 se pääsi ensimmäisen kerran esille WAMin näyttelytiloihin. Teos on auton- ja traktorinrenkaista muotoiltu valtava, istualtaan kuvattu buddha-hahmo. Suuresta koostaan huolimatta se ei ole uhkaava, päin vastoin, Hotei on hyvän onnen ja lasten suojelija. Teoksessa yhdistyvät kiinnostavalla tavalla idän uskonnolliset traditiot ja länsimainen arki- ja kulutuskulttuuri.

Hotei kuuluu Kiinan ja Japanin perinteeseen, ja hahmo esitetään aina hymyilevänä. Tarinan mukaan Hotein vatsan rapsuttaminen tuo hyvää onnea. Jaanisoon autonrenkaista muotoiltu Hotei on kuitenkin taideteos, jota ei rapsutella. Sen sijaan Hotei sai museomestarit raapimaan päätään, kun teos haluttiin esille näyttelyyn.

 

Hoteita kannetaan kuuden miehen voimin

Yllä: Hotein osia kannetaan kuuden miehen voimin kohti näyttelysalia. Kuva: TMK / Mikko Kyynäräinen

Hotei saapuu

Teos kuljetettiin rekalla varastolta museolle ja nostettiin lavalta nosturilla. Museoväki odotti Hoteita rukkaset käsissä ja kantoliinat levitettynä. Hotei on kolme metriä korkea ja kaksi metriä leveä. Se mahtui juuri ja juuri museon etuovesta sisään, kun pari lasiovea irrotettiin saranoiltaan. 

Hotei on rakennettu kahdesta osasta: vatsasta ja selkäpuolesta. Onneksi, sillä puolikaskin on niin painava, että sen liikuttamiseen tarvittiin kuusi kantajaa. Seuraavaksi otettiin käyttöön kantoliinat. Hotein vatsa ja selkä alkoivat siirtyä hitaasti mutta varmasti miesvoimin portaita ylöspäin, näyttelysalia kohti. 

 

Hotei nostetaan pystyyn

Yllä: Hoteita nostetaan ensin konevoimin, ja lopuksi käsivoimin. Kuva: TMK / Riina Tiainen

Nosto

Maahan levitettiin harmaa huopa, jonka päällä teos koottiin. Ensin nostettiin pystyyn Hotein selkä-osa. Apuna käytetään sähkötrukkia, mutta nostoa oli valvottava tarkoin. Viimeinen ponnistus tehtiin taas käsivoimin, jolloin suuren teoksen liikkeitä oli helpompi hallita. 

Lopuksi Hotei koottiin, sen vatsa ja selkä kiinnitetiin toisiinsa. Edelleen Hotei istui huovan päällä kuin piknikillä ikään, ja sen paikkaa voitiin säätää huovalla varovasti liikuttelemalla.

 

Hotei, hyvän onnen tuoja

Hotei istuu lopulta omalla paikallaan, WAMin pitkän näyttelysalin päässä. Hotein kanssa voi leikkiä mittakaavalla: istuvan buddan olemus hahmottuu vasta hieman etäänpää katsottuna. Toisaalta siinä on yksityiskohtia, jotka vaativat lähempää tarkastelua, kuten sormet, tai olkapäiden spiraalikiehkurat. 

Hotein Michelin-ukkomainen olemus yhdistettynä idän uskontoihin tuo teokseen ristiriidantuntua. Hoteista voi löytää monia vastakohtaisuuksia: Autojen renkaat tuovat teokseen liikettä – idän vanhat traditiot pysyvyyttä. Jaanisoon valtavassa koossa esittämä Hotei on Aasiassa suosittu korujen ja pienten amulettien aiheena, hyvän onnen tuojana.

Hoteita pääsee tervehtimään Wäinö Aaltosen museossa 26.9.2010 asti Tähtihetkiä – Suomen Kuvanveistäjäliitto 100 vuotta -näyttelyssä.

 

Villu Jaanisoo

Hotei kootaan paloista

Yllä: Hotei kootaan osista. Kuvassa Hotei on vielä ilman vatsaa. Kuva: TMK / Riina Tiainen

Kuvanveistäjä Villu Jaanisoo (syntynyt 1963 Tallinnassa) on valmistunut Viron kuvataideakatemiasta. Nykyisin hän asuu ja toimii Suomessa. Jaanisoo on tehnyt monia julkisia veistoksia Suomeen ja Viroon ja on myös toiminut kuvataiteen opettajana monissa taiteenalan oppilaitoksissa molemmissa maissa. 

Jaanisoo on tehnyt myös muita suuria autonrengasveistoksia. Hotein lisäksi hahmoja ovat renkaista valmistetut Ankka ja Gorilla. Hotei on hankittu Turun kaupungin taidekokoelmaan. 

 

Villu Jaanisoon Hotei

 

Yllä: Villu Jaanisoon Hotei - yksi seitsemästä onnellisesta jumalasta (2006). Kuva: TMK / Emilia Kallinen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Sivua viimeksi päivitetty 30.7.2013 12:14 ja sivu on julkaistu 31.5.2010 16:49

   

Lisätoiminnot

Verkkopalvelun opaste | Sivukartta | Palaute ja asiointi | Tulosta sivu | Media | Tekstiversio

© 2013 Turun museokeskus | PL 286, 20101 Turku | 20101 Turku | puh. (02) 330 000 | etunimi.sukunimi@turku.fi