Kielivalinta

Valitse kieli: suomeksi på svenska in english
 

Haku

 
Tarkennettu haku   Yhteystietohaku

på svenska | in English

 Tekstin koko: a a a a 

Sisältö

« Takaisin edelliselle sivulle

27.1.2011

Rakkauden aukiolle toivottiin kaupunkiuimarantaa, konsertteja ja luistinrataa - Vähätorin viihtyvyyttä selvitettiin kyselyn avulla

Vähätori eli vanhan pääkirjaston aukio on tyylikäs kaupunkitila, jossa autojen sijaan kuningas on jalankulkija. Se mahdollistaa uudenlaisten tapahtumien ja toimintojen kehittämisen keskeisellä paikalla Turkua.

Turun Kiinteistöliikelaitos toteutti loppuvuodesta 2010 kyselyn, jossa pyydettiin kertomaan, millainen oleskelutila ja tapahtumapaikka Vähätori nykyään on ja miten sitä voisi kehittää vielä paremmaksi ja millaiset tapahtumat sinne sopisivat.


Vähätorin viihtyvyyttä tutkittiin kolmesta näkökulmasta. Ensimmäisenä tutkittiin Vähätorin mediakuvaa. Toisena haastateltiin Vähätorilla toimivia yrityksiä. Kolmanneksi haastateltiin kaupunkilaisia sekä henkilökohtaisesti että internetissä olleen kyselyn avulla.

Vähätori mediassa: ”Kyynel tuli melkein silmään, niin upea tuo uusi alue on!”

Mediassa annettu mielikuva Vähätorista on erittäin positiivinen. Monet eri medioissa haastatellut ihmiset arvostivat torin historiallisuutta ja keskieurooppalaisuutta. ”Pääkirjaston edustalle kunnostetusta alueesta voi näin kesän kynnyksellä povata kaupunkilaisille uutta olohuonetta: sen verran viihtyisä, suorastaan mannermainen alue on. Autot hätistettiin jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden tieltä, ja harmaasta hiirulaisesta kuoriutui eurotyylinen kaunotar.”


Vähätori on mielletty juuri oleskelu-, kohtaamis- ja levähdyspaikaksi. Siihen liittyy autojen kulkemisen rajoittaminen, kun alueesta on tehty pihakatu, jossa saa ajaa autolla vain toiseen suuntaan. Moni mediassa esiintynyt henkilö piti autottomuutta viihtyisän keskustan merkkinä. Osa ehdotti, että autoista ja parkkipaikoista luovuttaisiin kokonaan.

Torialueen toisena tehtävänä on toimia paikkana pienten tapahtumien järjestämiseen. Sitä varten paikalla on valmiiksi sähkö ja vesi. Yleisesti toivottiin, että tori pysyisi elävänä ja siellä järjestettäisiin erilaisia tapahtumia, kuten markkinoita. Ensimmäinen uudistetulla Vähätorilla järjestetty tapahtuma oli Satakunnan maakuntavierailu. Kokemukset Vähätorista tapahtumapaikkana: ” Puitteet ovat todella hyvät, ja tästä kulkee yllättävän paljon ihmisiä”.”Tapahtuman rakentaminen oli todella helppoa. Sähkö ja vesi ovat valmiina, ja alueella on riittävästi tilaa valmisteluille.

Vähätorin kehittämiseenkin annettiin median haastatteluissa ideoita. Sinne toivottiin kahviota, venepaikkoja, terasseja, vanhanaikaista jäätelökioskia, iltatoria ja musiikkia. Yksi erityistä huomioita saanut asia oli Vähätorin nimi: ”Rakkauden aukio”, ”Piazza Giuseppe Acerbi”, ”Auroratori”, ”Taideaukio”, ”Hauenkuono”, ”Piazza Italiano” ja ”Bassin aukio”.

Yritysten ajatukset: ”Koko alue on taidetta!”

Vähätorin ulkonäöstä kaikki ovat samaa mieltä: Vähätori on erittäin kaunis. Asiakkaiden todettiin haukkovan henkeään Vähätorin upeuden edessä. Jotkut ovat kommentoineet näkymän olevan kuin jostain toisesta maasta. Tästä syystä osa yrityksistä tuntee toimivansa Turun parhaalla paikalla.

Vähätorin remontin vaikutuksesta liiketoimintaan yritysten mielipiteet jakautuvat. Toiset pitävät muutosta liiketoiminnan kannalta huonona, toiset hyvänä, ja kolmannet eivät ole huomanneet mitään eroa. Kävelijöitä ja pyöräilijöitä kulkee torilla aiempaa enemmän, mutta autoilijat ovat vähentyneet. Kävelijöillä on paremmin aikaa katsella näyteikkunoita kuin ohi ajavilla autoilla.
Autoliikenteen uudelleen ohjaaminen on aiheuttanut yrityksille sekä hyviä että huonoja kokemuksia. Tavaroiden lastaamisesta on tullut helpompaa, kun kadulla ei enää liiku paljon autoja, mutta kuljetusautot joutuvat kiertämään uusien liikennejärjestelyiden vuoksi hieman hankalamman reitin päästäkseen yritykseen. Autoilevat asiakkaat eivät puolestaan tiedä, miten kuuluu ajaa tai pysäköidä. Erityisesti huonekaluja ostavat asiakkaat tarvitsevat autoa kuljettaakseen ostoksen kotiinsa.

Suurin haastatteluissa esiin noussut kehittämistä vaativa asia onkin Vähätorin liikennejärjestelyt. Toivottiin, että pyöräilijöille voisi laittaa varoitusmerkin ja jonkinlaisen hienovaraisen ohjauksen Brahentien pyörätieltä Vähätorilla olevalle pyörätielle. Samoin ihmiset eivät tunnu ymmärtävän, että pihakadulla autotkin saavat ajaa toiseen suuntaan tai että lähellä on park-kipaikkoja. Kävelijät ja pyöräilijät suhtautuvat aggressiivisesti autoja kohtaan ja saattavat heristää nyrkkiä. Asia korjautuisi selkeämmillä ohjeilla.

Toinen esiin tullut asia on tapahtumien aiheuttamat hyödyt ja haitat yrityksille. Yritysten pitää päästä tapahtumien aikaan ajamaan omille tonteilleen, eivätkä kojut voi levittäytyä yritysten alueelle. Tapahtumanjärjestäjille olisi hyvä laatia ohjeet siitä, miten kojut voi levittää niin, että kaikki mahtuvat olemaan ja liikkumaan Vähätorilla. Kojut eivät myöskään saisi peittää yritysten näyteikkunoita.

Tapahtumat voivat kuitenkin myös tuoda yrityksille lisää asiakkaita ja parantaa alueen tunnelmaa. Esimerkiksi Taiteiden yön aikaan oli tänä vuonna vielä enemmän asiakkaita kuin aiempina vuosina. Parhaiten asiakkaita tuovat tapahtumat, joissa ei ole omaa myyntiä, koska silloin ihmiset ehtivät katsoa myös ympärilleen. Hyviä tapahtumia yritysten kannalta ovat esimer-kiksi ilmaiskonsertit. Eniten ihmisiä voisi vetää sunnuntaitapahtumat, koska ihmiset ovat silloin muutenkin liikenteessä.

Vähätorille toivottiin jäätelökioskia, enemmän kukkaistutuksia ja penkkejä. Talveksi haaveiltiin luistinradasta, jonka vieressä myytäisiin lämmintä mehua. Jonain viikonloppuna voisi olla lumenveistotapahtuma. Villinä visiona ehdotettiin kesän ajaksi Vähätorille Pariisin tyylistä kaupunkihiekkarantaa, jossa ihmiset voisivat ottaa aurinkoa.

Kaupunkilaisten ajatukset: ”Kaunis, ainutlaatuinen, historiallinen paikka”

Kaupunkilaiset pitivät Vähätoria erittäin kauniina, viihtyisänä ja onnistuneena. Toivottiin, että Turun keskustan kehittäminen jatkuu samaan malliin. Alueen todettiin myös elävöityneen remontin jälkeen. Yksi vastaaja kertoi tuoneensa naisystävänsä ensitapaamiselle Vähätorille. Alue on siten muodostunut nopeasti osaksi turkulaista kaupunkielämää.

Torin muistutettiin olevan kaikkien kaupunkilaisten paikka, ja toivottiin sen säilyttävän suvaitsevan asenteensa kaikkia kohtaan. Tästä syystä istumapaikkoja täytyy olla muillekin kuin ravintoloiden asiakkaille. Lisäksi toivottiin aurinkotuoleja, shakkiruutuja, taideteoksia, patsaita, roskiksia ja vessaa. Valaisu oli yksi asia, joka nousi vahvasti esiin kommenteissa. Valoja pidettiin tärkeänä tunnelman luomisessa. Myös suihkulähteeseen toivottiin valaisua ja enemmän painetta. Suihkulähteen ympärille ehdotettiin kivetystä, jossa voi istua.

Mahdollisista tapahtumista suosituimpia olivat kulttuuritapahtumat, kuten sirkus, teatteri, improvisaatio ja taidenäyttelyt. Eniten toivottiin konsertteja. Toiseksi suosituimpia olivat iltatorit. Torille toivottiin esimerkiksi nukketeatteria, tanssitapahtumia, urheilutapahtumia, kiertokävelyjä ja vappupiknikiä.

Toisenlaisen näkökulman antoivat ihmiset, jotka pitivät Vähätorista sen rauhallisuuden vuoksi, eivätkä kaivanneet sinne ollenkaan tapahtumia. Samoin osa oli tyytyväinen Vähätorin nykyiseen ulkomuotoon, eikä halunnut sinne mitään lisää. Yleisesti huomautettiin, että alue on sopiva paikka pienille tapahtumille, mutta ei isoille. Sinne toivottiin kiinteää esiintymislavaa tai puhujankulmaa.

Talvella torille toivottiin myyntiin lämmintä juotavaa ja ehdotettiin nuotiota, jossa kaupunkilaiset voisivat itse paistaa makkaraa pientä maksua vastaan. Ulkotilaa voisi somistaa lumilyhdyillä, puunrunkoihin kiedotuilla valoköynnöksillä ja kynttilöillä. Myös luistinrataa ja lumilinnaa toivottiin monessa vastauksessa.

Joulukaupunki-ilmapiirin luomista pidettiin tärkeänä. Toivottiin jouluisia kojuja, joulukuusta ja yhteislaulutapahtumia. Ehdotettiin myös talvisia kilpailuja, kuten lumenveistoa, hiihtoa tai lumipallon tarkkuusheittoa. Todettiin, että lapsille voisi järjestää leikkitapahtumia viikonloppuisin.
Kaikki kyselyyn vastanneet kulkivat Vähätorilla joko kävellen (yli 95 %) tai pyörällä (vajaa 50 %). Vajaa 90 % heistä oli tyytyväisiä Vähätorin liikennejärjestelyihin. Joitain epäselvyyksiä tuntui olevan siitä, missä kävelijöiden ja pyöräilijöiden kuuluu liikkua, ja siihen toivottiin selkeämpiä merkintöjä. Ehdotettiin, että pyörätielle maalattaisiin pyörän kuvia havainnollistamaan käyttötarkoitusta. Autoja kohtaan ei kaikilta löytynyt ymmärrystä, vaan niitä ja parkkipaikkoja toivottiin useassa kommentissa kokonaan pois.

Yritystarjonnasta kysyttäessä kahvilan puuttuminen nousi isoimpana asiana esiin. Yli puolet vastanneista piti ravintoloita houkuttelevina, ja vastauksissa toivottiin myöhään auki olevaa baaria tai yökerhoa täydentämään tyylikästä ravintolakokonaisuutta. Kolmanneksi eniten ääniä sai taidegalleria. Vähätorille toivottiin myös yritystä, jossa olisi nykyistä tarjontaa edullisempia tuotteita. Sellainen voisi olla esimerkiksi laadukas divari, Turku-tuotteisiin erikoistunut kauppa tai kirjakauppa. Jäätelökioskia tai muuta kioskia toivottiin useassa kommentissa takaisin.

Kyselyn toteutti Terhi Mahlamäki. Suorat lainaukset ovat kyselyn vastauksista.

Lisätietoa:

Ihmiselle parempi keskusta on Turun kaupungin ja Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoittama investointihanke Turun kaupunkikeskustan kehittämiseksi. Keskeisenä tavoitteena on luoda edellytyksiä palvelutoimintojen kehittämiselle laajentamalla kävelyalueita kirjastokorttelin ja Vanhan Suurtorin alueilla. Hankkeen käytännön toteutus jakautuu kolmeen osaan; Vähätorin rakentaminen, Kevyen liikenteen sillan rakentaminen sekä Vanhan Suutorin toiminnallinen kehittäminen ja ympäristön suunnitteleminen.

Hanke toteutetaan 2008-2013 välisenä aikana yhteistyössä Turun kaupungin eri hallintokuntien kanssa. Hankkeen koor-dinointivastuu on Turun Kiinteistöliikelaitoksella ja sitä ohjaa 5 henkinen ohjausryhmä.


Sivua viimeksi päivitetty 27.1.2011 14:46 ja sivu on julkaistu 27.1.2011 12:30

   

Lisätoiminnot

Verkkopalvelun opaste | Sivukartta | Palaute ja asiointi | Tulosta sivu | Media | Tekstiversio

© 2013 Turun kaupunki | PL 355, 20101 TURKU
Käyntios. Yliopistonkatu 27a | vaihde (02) 330 000 | turun.kaupunki@turku.fi