Kielivalinta

Valitse kieli: suomeksi på svenska in english
 

Haku

 
Tarkennettu haku   Yhteystietohaku

på svenska | in English

 Tekstin koko: a a a a 

Sisältö

« Takaisin edelliselle sivulle

1.8.2013

  Linnunrata kimaltelee Nummenpuistokadun 
  päiväkodissa

Linnunradan viimeinen tähti paikalleen

Yllä: Taiteilija Anna-Maija Aarras ompeli viimeisen pienen tähden paikalleen ja Valdemar Junell leikkasi langan. Taideverho oli valmis! Kuva: TMK / Riina Tiainen

 

Nummenpuistokadun päiväkotiin on saatu prosenttiperiaaterahoituksella taideverho. Idea nousi päiväkodin käytännön tarpeista, sillä uuden päiväkotirakennuksen salia ja käytävää erottamaan tarvittiin tilanjakaja. Taiteilijaksi hankkeeseen valittiin kuva- ja tekstiilitaiteilijana tunnettu Anna-Maija Aarras. Hän halusi luoda paitsi taideteoksen, myös verhon, joka elää monin tavoin päiväkodin arjessa.


Sukellus avaruuteen

Helmillä kirjailtu tähtitaivasverho Linnunrata jättää tilaa lasten ja aikuisten mielikuvitukselle ja avautuu uudenlaisena joka päivä, erilaisissa valaistuksissa. Teos innostaa sukeltamaan sisäänpäin, omiin ajatusmaailmoihin tai ulospäin, äärettömiin avaruusseikkailuihin. Aarras kertoo verhosta seuraavasti: ”Teoksesta voi jokainen katseellaan valita oman pienen tähtensä, ajatella maailmankaikkeutta tai vain iloita loistavista helmistä, joihin valo osuu. Kuvio luo vaikutelman sumumaisesta, tuikkivasta ja sykkivästä tähtiryppäästä.”


Viimeinen tähti omalle paikalleen

Anna-Maija Aarras kertoi teoksen julkistamistilaisuudessa päiväkodin lapsille omista helmiaarteistaan. Kun taiteilija oli itse vielä pieni, hän ihaili äidin ja mummon kauniita ompelurasioita ja niiden kätköissä kimaltelevia hienoja nappeja. Nyt osa noista nappi- ja helmiaarteista on siirretty eteenpäin taideverhon muodossa nykypäivän lapsille.

Anna-Maija Aarras ompeli käsin taivaansiniseen kankaaseen kiinni Linnunradan lukemattomat tähtihelmet. Julkistusjuhlassa todettiin, että verho ei ole vielä aivan valmis: yksi pienenpieni tähtihelmi puuttui. Taiteilija otti neulan ja langan, ja ompeli juhlallisesti kimaltelevan helmen paikoilleen. Yksi päiväkodin lapsista sai leikata ompelulangan poikki, ja niin oli verho valmis.

Päiväkodin lapset
Yllä: Taideverho toimii esirippuna taustakulissina lasten näytelmissä. Kuva: TMK / Raakkel Närhi

Nummenpuistokadun päiväkoti sijaitsee Kuuvuoren juurella. Kuuvuori oli yksi Aarraksen innoituksen lähteistä, kun hän alkoi suunnitella taideverhonsa avaruusteemaa. Idea innosti päiväkodin lapsia ja henkilökuntaa niin, että kaikki päiväkodin ryhmät ovat saaneet uudet, teeman mukaiset nimet: Kastehelmet, Tähdenlennot, Aamuruskot, Pilvenhattarat, Lounatuulet ja Kuunsillat.


Esirippu nousee

Verhon toinen, lyhyempi sivu ei ole saanut pintaansa tähtiä. Sen sijaan kattoon, verhon eteen on kiinnitetty kaksi lintua, jotka kannattelevat nokassaan verhon nurkkia. Siten verhosta muodostuu maja leikkejä varten, tai vaikkapa esirippu lasten omille esityksille.

Esirippu otettiinkin jo julkistustilaisuudessa heti käyttöön. Tilaisuudessa oli läsnä päiväkodin lapsia vanhempineen, ja lapset esittivät näytelmän Kuupoika, jonka käsikirjoituksen oli tehnyt Maija Joksimovic. Näytelmään kuuluvan nuken oli valmistanut Taru Salonen.
 

Taiteilija Anna-Maija Aarras

Turkulainen Anna-Maija Aarras on pitkän linjan tekstiili- ja kuvataiteilija, joka on tunnettu viimeistellyistä ja harkituista, pienillä eleillä tehokkaasti toimivista teoksista. Aarras on toiminut taiteellisen uransa ohella myös kuvaamataidon opettajana, joten taiteen tekeminen lasten arkiympäristöön oli hänelle luontevaa. ”Lähtökohtani teokseen on tila, johon teos tulee esille,” hän kertoo.

 

Linnunrata esirippuna

 

Kuva yllä ja noston kuva: TMK / Raakkel Närhi


Sivua viimeksi päivitetty 1.8.2013 10:16 ja sivu on julkaistu 28.3.2011 15:17

   

Lisätoiminnot

Verkkopalvelun opaste | Sivukartta | Palaute ja asiointi | Tulosta sivu | Media | Tekstiversio

© 2013 Turun museokeskus | PL 286, 20101 Turku | 20101 Turku | puh. (02) 330 000 | etunimi.sukunimi@turku.fi