Kielivalinta

Valitse kieli: suomeksi på svenska in english
 

Haku

 
Tarkennettu haku   Yhteystietohaku

på svenska | in English

 Tekstin koko: a a a a 

Sisältö

« Takaisin edelliselle sivulle

8.4.2011

Charles Sandisonin mediataideteos Sub rosa paljastettiin Turun vanhassa pääkirjastossa

Sub rosa

Tuokiokuva taiteilija Charles Sandisonin tuoreesta mediataideteoksesta. Kuva: Turun museokeskus / Raakkel Närhi

Turun vanhan pääkirjaston korkeassa sisääntuloaulassa on avautunut kielen salaperäistä voimaa ylistävä mediataideteos, Charles Sandisonin Sub rosa.

Sandisonin teoksen nimi kietoutuu Umberto Econ Ruusun nimi -romaanin viimeiseen lauseeseen Stat rosa pristina nomine nomiina nuda fenemus (Menneisyyden ruususta meillä on vain sen nimi). Ajatus kokoaa kirjailijan näkemyksen siitä, kuinka vaikea on löytää totuutta. Se on kätkettynä merkkien ja symbolien universumiin. Kirjoitettu kieli avaa meille menneisyyden maailman, mutta siihen kätkeytyvistä tapahtumista meillä on vain sanat.

Antiikin Roomassa sub rosa – ruusun alla – viittasi hiljaisuuteen ja ruusu omistettiin hiljaisuuden jumalalle Harpocratekselle. Kattokoristelussa on kautta länsimaisen arkkitehtuurin historian käytetty ruusu-aihetta salaisuuden symbolina. Kattoon kiinnitetyt dataprojektorit heijastavat sisääntuloaulaan digitaalisen ”ruusun”, arvoituksellisen taideteoksen, jonka alta kirjastoon tulijat astuvat rajattoman tiedon ja salaperäisten tekstien maailmaan.

Ainutkertainen kokonaisuus

Sub rosan suunnittelun lähtökohtana oli kirjaston ovaali porrashalli. Kirjainparvet soljuvat seinille muodostaen rauhallisesti vaihtuvia kuvia ja sanoja. Suomalaisten naiskirjailijoiden tuotannosta satunnaisesti poimitut tekstifragmentit avaavat mielikuvien ja luettujen tarinoiden polkuja.

Mediataidetta taiteiden taloon

Sandisonin teosta voi hyvällä syyllä pitää pitkäaikaisena projektina, jonka aikana kuvien sisällöt ovat muuttaneet muotoaan ja kehittyneet kokonaan uudeksi kokonaisuudeksi. Hanke käynnistettiin jo vuonna 2008 vanhan pääkirjaston remonttiin liittyvän talletustaidehankkeen yhteydessä. Taiteiden taloksi nimettyyn kirjasto-osaan tilattiin ajan teknistä kehitystä ilmentävä raikas nykytaideteos mediataiteilija Charles Sandsonilta.

Teosta ei heti päästy toteuttamaan sijoituspaikkaansa, sillä vuoden 2009 suuret talousarvioleikkaukset jäädyttivät talletustoiminnan varat. Kaivattu teos saatiin yleisön ulottuville kaupungin kaunistamisrahaston tuoton turvin huhtikuussa vuonna 2011.

Charles Sandison

Tampereella asuvalla skotlantilaissyntyisellä Charles Sandisonilla (1969) on ollut lukuisia näyttelyitä niin Suomessa kuin ulkomailla sekä erilaisia kansainvälisiä projekteja. Taiteilija on myös vuoden 2010 Ars Fennica -palkinnon voittaja. Sandisonin mediainstallaatioiden keskeinen piirre on kirjoitetun sanan ja kuvan vuorovaikutus.

 Merkittävä yhteistyöhanke

Teos perustuu taiteilijan yhdessä Pro Av Saarikko Oy:n kanssa laatimaan tietokoneohjelmaan. Museovirastosta on saatu ohjeita kauniin interiöörin historiallisen ilmeen ja ainutlaatuisuuden vaalimiseen. Taideteoksen toteuttaminen vanhaan pääkirjastoon on myös onnistunut yhteistyöhanke kaupungin sisällä. Tilaliikelaitos on vastannut teoksen ripustuksen teknisestä suunnittelusta ja rakenteiden hienovaraisesta toteuttamisesta vanhan pääkirjaston arkkitehtuuria kunnioittaen.

Sandisonin Sub rosa, salaperäinen kirjallinen ruusu on avautunut kaikkien turkulaisten nautittavaksi.


Sivua viimeksi päivitetty 8.4.2011 16:09 ja sivu on julkaistu 8.4.2011 16:10

   

Lisätoiminnot

Verkkopalvelun opaste | Sivukartta | Palaute ja asiointi | Tulosta sivu | Media | Tekstiversio

© 2013 Turun museokeskus | PL 286, 20101 Turku | 20101 Turku | puh. (02) 330 000 | etunimi.sukunimi@turku.fi