Kielivalinta

Valitse kieli: suomeksi på svenska in english
 

Haku

 
Tarkennettu haku   Yhteystietohaku

på svenska | in English

 Tekstin koko: a a a a 

Sisältö

« Takaisin edelliselle sivulle

1.8.2013

   Helmet syntyi yhteistyöllä

 

Helmet ja heijastukset

Helmenkappaleet

Yllä: Pienin Helmi jouduttiin valmistamaan kuudesta osasta. Kuva: Turun museokeskus / Merja Pitkänen

Kun taiteilija Merja Pitkästä pyydettiin suunnittelemaan lahjateos Elomaticin perustajalle, hän tutustui yritykseen ja toivottuun teoksen sijoituspaikkaan. Tumma asfaltti ja talon vaalea, kaareva fasadi sysäsivät idean liikkeelle: Heijastava pinta toisi varjoiseen paikkaan valoa. Pitkänen suunnitteli neljä pisaran tai rantakiven muotoista teräshelmeä.

 

 Teräs taipuu muotoonsa
Merja Pitkänen ja keskeneräiset Helmet

Merja Pitkänen on kuvanveistäjän työssään tottunut käsittelemään ja muokkaamaan monia materiaaleja. Suuria teräspintoja varten tarvittiin kuitenkin erikoistekniikkaa ja koneita, joten teoksen toteutus alkoi Halikko Groupiin kuuluvasta Halikko Worksista, jossa taitavat työntekijät toteuttivat helmien muodot Pitkäsen piirustusten mukaan.

Helmet Halikossa

Yllä: Helmien teräs taivutettiin ja hitsattiin muotoonsa Haliko Worksissa. Kuva: Turun museokeskus / Raakkel Närhi

Piirustukset siirrettiin tietokoneelle, ja teräslevyt taivuteltiin muotoonsa. Isommat helmet toteutettiin kahdesta levykappaleesta, mutta pienimpään helmeen kappaleita tarvittiin kokonaiset kuusi.

 

 

 Helmet kiiltämään

Helmien hiontaSeuraavaksi Helmet kuljetettiin Alajärvelle Saukrast Oy:lle hiottaviksi. Hionnalla pinta saatiin taittamaan valoa halutulla tavalla. Pitkäsen ideaan kuuluu, että kiiltävä teräs heijastaa ympäristöään muuttuen sään ja valaistuksen mukana. Valonsäteiden osuessa teos kimmeltää ja näkyy siten välitöntä ympäristöään kauemmas.

 

Helmi valmiina matkalle

Yllä: Kiiltävä Helmi pakattiin matkustuskuntoon ja kuljetetiin Turkuun Valkoisen talon edustalle. Kuva: Turun museokeskus / Merja Pitkänen

Ympäristö kauniiksi

Uusi taideteos vaati myös arvoisensa ympäristön. Jo vuonna 2004 tehdyssä Purserinpuiston ympäristösuunnitelmassa esitetty asfalttikentän ympyräaihe toteutettiin nyt jäsentämään aukiota ja samalla erottamaan veistosaluetta kulkuväyliltä. Ympäristö- ja kaavoitusvirastosta Tomi Hangisto suunnitteli teokselle reunakivillä rajatun korokkeen ja kiinteistöliikelaitos uudisti pihan asfaltoinnin teoksen kohdalta.

 

Jokirannan helmi

Elomatic tilasi teoksen Merja Pitkäseltä syksyllä 2010 perustajansa syntymäpäivälahjaksi. Keväällä 2011 teos oli valmis ja oli juhlinnan aika. Tilausvaiheessa teoksen tavoitteeksi oli asetettu: ”Ohi kulkiessa tulee hyvä mieli.” Juhlapuheessaan Elomaticin toimitusjohtaja Olli Manner totesi tavoitteen saavutetuksi. Samalla hän iloitsi siitä, miten vaivattomasti tässä hankkeessa yritys- ja taidemaailman yhteistyö sujui.

Teoksen paljastuspuheen piti Ilpo Siro ja kankaat Helmien päältä poistivat torvimusiikin säestämänä Ari Elon lapset ja lapsenlapset: Katja Elo, Iiris Rautaheimo, Viola Rautaheimo sekä Veera Rautaheimo.

Elomatic Oy lahjoitti Helmet Turun kaupungille liitettäväksi taitekokoelmaan. Nyt teos ilahduttaa läheisen asuinalueen ihmisiä sekä joenrannan sunnuntaikävelijöitä kirkkaana jokirannan helmenä.

Merja Pitkänen asentamassa Helmiä paikoilleen

Yllä: Merja Pitkänen asentamassa teosta paikoilleen. Kuva: Turun museokeskus / Mikko Kyynäräinen

 

Helmet paljastus

Yllä: Ari Elon lapsenlapset paljastivat juhlallisesti Helmet. Kuva Turun museokeskus / Raakkel Närhi

Kuva vasemmalla ylhäällä: Helmet. Kuva: Turun museokeskus / Merja Pitkänen

Kuva vasemamalla keskellä: Merja Pitkänen Halikko Worksin Hannu Tuomaala tarkkailevat Helmien muotoja. Kuva: Turun museokeskus / Raakkel Närhi

Kuva vasemmalla alhaalla: Helmet kiillotettiin hiottiin valoa heijastavaksi. Kuva: Turun Museokeskus / Merja Pitkänen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


suomenkielinen versio | svensk version

Sivua viimeksi päivitetty 1.8.2013 9:43 ja sivu on julkaistu 5.5.2011 16:36

   

Lisätoiminnot

Verkkopalvelun opaste | Sivukartta | Palaute ja asiointi | Tulosta sivu | Media | Tekstiversio

© 2013 Turun museokeskus | PL 286, 20101 Turku | 20101 Turku | puh. (02) 330 000 | etunimi.sukunimi@turku.fi