Kielivalinta

Valitse kieli: suomeksi på svenska in english
 

Haku

 
Tarkennettu haku   Yhteystietohaku

på svenska | in English

 Tekstin koko: a a a a 

Sisältö

« Takaisin edelliselle sivulle

16.5.2011

Kurragömmalek – från konstbeskådare till konstletare

En liten soldyrkare

Enni Näses lilla soldyrkare väntar redan på sommaren. Bild: Åbo museicentral / Marjo Aurekoski-Turjas

 

Konstverket Kurragömmalek har utformats av bildkonstnär Oona Tikkaoja och består av 30 stycken bronsskulpturer som finns utplacerade längs Aura ås västra strand. Temat för miniatyrskulpturerna som har utförts av barn i åldern 5-10 är självporträtt och de har placerats på ställen som barnen själv har valt ut inom ett område som sträcker sig mellan Martinsbron och Åbo slotts park. Mest spännande är det att försöka finna skulpturerna utan instruktioner, men de kan också letas upp med hjälp av en karta, med GPS-koordinater, eller med söktips av barnen som utfört skulpturerna. Dessa kan laddas ner via Internet, från webbsidorna för Centralparken för kulturmotion.

En ny form av utomhusskulptur

Konstnärens ledande tanke bakom verket är att ventilera etablerade perspektiv och sätt att närma sig den offentliga konsten. Brons, skulptörernas dyrbara material, har här undantagsvis smälts i former som framställts av barn. Ickeplatser såsom gatukanter, håligheter och skrymslen har valts som placeringsställen för miniatyrskulpturerna istället för torg och parker. På färdlederna finns dessa platser hela tiden framför våra ögon, men utanför vår blick. En uppmärksam vägfarande har nu möjlighet att upptäcka små konstverk, miniatyrskulpturer, på dehär ouppmärksammade ställena längs åstranden.

Bli bekant med Åbo

En dykare som miniatyrskulptur

Roni Suoniemis dykare. Bild: Åbo museicentral / Marjo Aurekoski-Turjas

 

Centralparken för kulturmotion är ett av de projekt som förverkligas inom ramen för Åbo 2011 Europas kulturhuvudstad. Målet är att främja stadsbornas fysiska, mentala och sociala välfärd samt att utveckla miljön vid Aura å. Projektets syfte är att sammanföra olika kulturformer med motionsstråken. Kurragömmalek är det första av tre brukskonstverk som offentliggörs. Verken kommer att införlivas med Åbo stads konstsamling.

Konstnären

Oona Tikkaoja (f. 1976) utexaminerades som bildkonstnär från Åbo ritskola (YH-examen) år 2000 och som Konst magister från Lapplands universitet 2002. Efter utexamineringen har Tikkaoja hållit ett flertal separatutställningar och medverkat i samutställningar i Finland. Konstnärens omfattande verk Revet uppfördes år 2009 i Helsingfors, i utrymmena till Arabias finska grundskola, daghem, ungdomsgård och invånarpark.

Skaparna av självporträtten i Kurragömmalek

Alina Ahlqvist, Anna Ekholm, Taika Heinonen, Jaro Helle, Matias Helola, Antti Himanka, Rebecca Huhtamäki, Kia Kajala, Sylvia Kuusisto, Emma-Sofia Kuusisto, Roni Kuusisto, Liam Kylä, Sanni Lukka, Nea Milosavljevic, Karoliina Mykrä, Lukas Nurmi, Peppi Nurmi, Siiri Nyholm, Enni Näse, Maria Palmu, Martta Penttinen, Aurora Santala, Linnea Setälä, Rinna Suoniemi, Roni Suoniemi, Katriina Tomberg, Fanny Tuomarila, Aaro Turjas, Lempi Virtanen, Helka Winqvist.

I mars var bronsskulpturerna utställda på ett och samma ställe på Hansatorget. Nu har de förflyttats från utställningsvitrinen till terrängen. Konstverken kan man leta efter medan man springer, går eller cyklar. För somliga gäller det ändå att vara på sin vakt för att inte försena sig från åkturen… Verket som fungerar som en inspirationskälla till motion inbjuder stadsborna till en upptäcktsfärd!

Mera information om Centralparken för kulturmotion och Kurragömmalek:

http://www.turku2011.fi/sv/abo2011tidningen/kurragomma-ger-motion-pa-aura-vastra-strand_sv

http://www.turku2011.fi/sv/s/brukskonstverk_sv

http://www.turku2011.fi/sv/nyheter/miniatyrskulpturer-gommer-sig-langs-astranden_sv-0 

 

 

 


Sivua viimeksi päivitetty 16.5.2011 14:06 ja sivu on julkaistu 16.5.2011 13:15

   

Lisätoiminnot

Verkkopalvelun opaste | Sivukartta | Palaute ja asiointi | Tulosta sivu | Media | Tekstiversio

© 2013 Turun museokeskus | PL 286, 20101 Turku | 20101 Turku | puh. (02) 330 000 | etunimi.sukunimi@turku.fi