Kielivalinta

Valitse kieli: suomeksi på svenska in english
 

Haku

 
Tarkennettu haku   Yhteystietohaku

på svenska | in English

 Tekstin koko: a a a a 

Sisältö

« Takaisin edelliselle sivulle

30.7.2013

  Manno Kalliomäen tuotanto hyvin edustettuna 
  Turun kaupungin taidekokoelmassa

 

Manno Kalliomäki: Laskuvirhe

Yllä: Laskuvirhe, 1978, viivasyövytys ja akvatinta, 38 x 32 cm. Turun kaupungin taidekokoelma. Kuva: Turun museokeskus / Liisa Hinkkanen

Kulttuurikentällä aktiivinen taidegraafikko

Turun kaupungin taidekokoelman tärkeänä painopisteenä on paikallisen taiteen kerääminen. Turun piirustuskoulussa opiskellut taiteilija Manno Kalliomäki (1948–2005) on tunnettu parhaiten taidegraafikkona, mutta hän oli kuvataiteilijana monipuolinen toimien myös aktiivisesti taidejärjestöissä, Artessa, Suomen taidegraafikoissa ja Valokuvataiteilijoiden liitossa. Manno Kalliomäki kuului vuosina 1977–1988 kaupungin kuvataidelautakuntaan. Hän oli myös perustamassa valokuvagalleriaa Wäinö Aaltosen museoon, ja vuonna 1988 Aurajokirannassa toimivaa taiteilijavetoista galleria Titanikia.

Hankinnat perikunnalta

Taidegraafikko Manno Kalliomäki menehtyi 25. heinäkuuta 2005 syntymäkaupungissaan Turussa 56-vuotiaana. Samana vuonna taiteilijan perikunta tarjosi Turun kaupungin taidemuseolle ostettavaksi laajaa otosta taiteilijan tuotannosta. Hankinta sisälsi Kalliomäen grafiikkaa, maalauksia, piirustuksia ja valokuvia. Mukana oli 127 grafiikanvedosta, 24 valokuvaa, 9 maalausta, 4 piirustusta, 12 x 25 kpl kirjapaino Grafian painamaa signeeraamatonta vedosta Mannografia -arkkitapettisarjasta voimapaperille ja 12 vedosta vanerille sekä 525 luonnosta.

Museokeskuksen huomassa Kalliomäen teokset säilyvät myös tuleville sukupolville. Teosten tiedot ovat museon teostietokannassa, jotta ne ovat saavutettavissa näyttelytoimintaa ja taidehistoriallista tutkimusta varten.

Huumoria, satiiria ja ympäristön kuvausta

Manno Kalliomäki debytoi 1970-luvun alussa metalligraafikkona, jonka vedoksissa oli usein yhteiskuntakriittinen näkökulma. Silinterihattuiset ja hyvin syöneet porvarit joutuivat pilkan kohteeksi satiirisissa teoksissa eivätkä humoristiset karikatyyrit unohtaneet tavallistakaan kansalaista. Ilmeikkäät pelimannit ja muut elämäntaiteilijat ovat Kalliomäen taiteelle ominaista kuvastoa.

Manno Kalliomäki: Teos sarjasta Nous

Yllä: Teos sarjasta Nous, 1989-1991, hopeagelatiini, valokuva, 42,5 x 68,5 cm, Turun kaupungin taidekokoelma.
Kuva: Turun museokeskus / Reino Koivula 

Kalliomäen tuotantoon kuuluu myös paljon käyttögrafiikkaa – taidekirjoja, näyttelyluetteloita ja julisteita. Monissa teoksissa näkyy Kalliomäen kiinnostus valokuvaamista ja valokuvauspohjaisten tekniikkojen käyttämistä kohtaan.  Kokeellinen lähestymistapa ilmenee esimerkiksi Sinisen kasvisarjan ovaalinmuotoisissa ja pyöreissä, perinteisen taidekuvan muodon rikkovissa kehyksissä. Sävytettyjä kuvia oli esillä Galleria Titanikin Luxus-näyttelyssä vuonna 1988.

Grafiikan ja valokuvaustekniikan mahdollistamaa monistettavuuden ideaa Kalliomäki sovelsi myös arkkitapeteissaan, jotka ovat persoonallisia muotokuvia taiteilijan ystäväpiiriin kuuluneista kulttuuripersoonista. Porin taidemuseossa vuonna 1992 pidetyssä Mannografia -näyttelyssä esitelty arkkitapettikokoelma valmistui yhteistyössä kirjapainon kanssa. 

Manno Kalliomäen teoksista koottu näyttely on ollut Wäinö Aaltosen museossa esillä viimeksi Studion ja kahvilan tiloissa 10.8.–23.9.2007 nimellä Jaettu ilo. Näyttely avasi taiteilijan suhdetta läheisiin, ystäviin ja kollegoihin.


Sivua viimeksi päivitetty 30.7.2013 13:00 ja sivu on julkaistu 1.9.2011 10:50

   

Lisätoiminnot

Verkkopalvelun opaste | Sivukartta | Palaute ja asiointi | Tulosta sivu | Media | Tekstiversio

© 2013 Turun museokeskus | PL 286, 20101 Turku | 20101 Turku | puh. (02) 330 000 | etunimi.sukunimi@turku.fi