Kielivalinta

Valitse kieli: suomeksi på svenska in english
 

Haku

 
Tarkennettu haku   Yhteystietohaku

på svenska | in English

 Tekstin koko: a a a a 

Sisältö

« Takaisin edelliselle sivulle

26.3.2013

Tammikuun kuva

Uusi vuosi, uusi kuosi

Miina Äkkijyrkkä:Sweet Yellow Melon, 2009. Kuva: Turun museokeskus / Ninna Pulli

Turun pääkirjaston ikkunasta voi katsella pihalla laiduntavaa keltaista vasikkaa: kirjaston sisäpihalla tepastelee Miina Äkkijyrkän Sweet Yellow Melon. Teräspalkeista rakennettu nelimetrinen kyyttö ilmestyi paikalle kesän kuvanveistonäyttelyn aikana ja sai sittemmin jäädä aitaukseensa kirjaston pihamaalle. Veistos on yksi kulttuuripääkaupunkivuoden julkisen taiteen ilopilkuista lukuisten uusien taideteosten joukossa.

Vuoden vaihduttua kulttuurivuoden antimista voi yhä nauttia julkisiin taideteoksiin tutustumalla. Keskeisimmin uusia teoksia on noussut Aurajoen tuntumaan, jossa niihin voi törmätä yhtä hyvin satunnaisesti jokirannassa kuljeksimalla kuin järjestelmällisemmällä tutustumisretkellä. Valikoimaakin löytynee jokaiseen makuun. Suurhanke jätti jälkeensä pieniä sekä suuria taidetekoja ja -teoksia, joista nyt jäsentyy yksilöllisiä kaupunkitilan kokemuksia, uusia kohtauspaikkoja ja omaksi koettuja kaupunkikuvallisia merkkejä.

Uuden julkisen taiteen laaja-alainen saavutettavuus saa kiitosta myös kulttuuripääkaupunkivuoden jatkotyöryhmältä. Vuoden vaihteessa julkistettu raportti sisältää ehdotuksia toimenpiteistä ja painopistealueista, joita eteenpäin kehittämällä saadaan myös jatkoa kuluneen vuoden kulttuuriselle yltäkylläisyydelle. Joukossa ovat myös uudenlaiset julkisen taiteen sijaintipaikat perinteisten rinnalla.

Äkkijyrkän iloisen värinen veistos tarjoaa lennokkaan taide-elämyksen, kohtaamispaikan kaupunkiarjessa tai yhtä hyvin kokemuksen nykykuvanveiston muodoista ja materiaaleista kirjastossa vieraileville tai ohikulkijoille. Raskaista teollisista materiaaleista rakentuvan teräsjättiläisen kehonkieli on herkkää ja viehkeää. Se puhuttelee niin lapsia kuin aikuisiakin taiteen tuntijoista päiväkoti-ikäisiin. Kulttuuripääkaupunkivuoden julkisen taiteen tärkeimpiä anteja tuntuisikin olevan moninaisten ja myös uusien kohderyhmien tavoittaminen.

Miina Äkkijyrkkä
Sweet Yellow Melon, 2009
Teräs

Turun kaupungin taidekokoelma

Kuva ja noston kuva: Turun museokeskus / Ninna Pulli


Sivua viimeksi päivitetty 26.3.2013 15:32 ja sivu on julkaistu 4.1.2012 13:10

   

Lisätoiminnot

Verkkopalvelun opaste | Sivukartta | Palaute ja asiointi | Tulosta sivu | Media | Tekstiversio

© 2013 Turun museokeskus | PL 286, 20101 Turku | 20101 Turku | puh. (02) 330 000 | etunimi.sukunimi@turku.fi