Kielivalinta

Valitse kieli: suomeksi på svenska in english
 

Haku

 
Tarkennettu haku   Yhteystietohaku

på svenska | in English

 Tekstin koko: a a a a 

Sisältö

« Takaisin edelliselle sivulle

13.2.2012

13.2.2012
TIEDOTUSVÄLINEILLE

Kapellimestari Ira Levin konsertoi ensimmäistä kertaa Suomessa

Ira Levin johtaa elämäntäyteisen konsertin

Yhdysvaltalainen Ira Levin johtaa filharmonikoita torstaina 16. & perjantaina 17.2. Turun konserttitalolla klo 19. Monitaituriksi tituleerattu kapellimestari kuljettaa kuulijat Lisztin ja Nielsenin pariin. Konsertissa kuullaan myös kantaesitys Levinin orkestroimasta Ferruccio Busonin, Sibeliuksen ystävän ja aikalaisen, sävellyksestä Fantasia Contrappuntistica. Torstain konserttia on mahdollisuus seurata myös Turun filharmonisen orkesterin kotisivujen kautta osoitteessa tfo.fi. Turun konsertti on Ira Levinin ensimmäinen esiintyminen Suomessa.

Kiitetty kapellimestari ja palkittu pianisti

Kapellimestarina ja pianistina tunnettu Ira Levin tunnetaan musiikillisesti monipuolisena taiteilijana, joka on kotonaan niin oopperan kuin sinfoniankin johdossa. Chicagossa syntynyt Levin aloitti uransa pianistina, mutta jo varhaisessa vaiheessa hän liitti orkesterinjohdon mukaan opintoihinsa. Oopperan johtamisen Levin aloitti Frankfurtissa, jossa hän toimi Michael Gielenin assistenttia. Tämän jälkeen Levin on toiminut kapellimestarina Bremenissä, Dysseldorfin Deutsche Oper am Rheinissa, Sao Paulon Teatro Municipalissa ja Municila Orchestrassa. Vuodet 2007 - 2010 hän toimi Brasilian kansallisteatterin taiteellisena johtajana.

Pianistina Ira Levin on voittanut ensimmäisen palkinnon USA:n Chopin-kilpailuissa vuonna 1980. Hän on myös esiintynyt laajasti Yhdysvalloissa ja Euroopassa resitaalein ja konsertein.

Konsertissa kuultavan Busonin pianoteoksen Fantasia Contrappuntistica Levin on orkestroinut vuonna 2010.

Elämän alkusoitosta sammumattomaan loppuun

Konsertin aloittaa sinfonisen runon isä Franz Liszt, jonka orkesterisävellykset syntyivät usein klassisen kirjallisuuden innoittamina. Lisztin tunnetuin sinfoninen runo Les préludes syntyi säveltäjän inspiroiduttua runoilija Lamartinen romanttisesta teoksesta, jossa elämää kuvataan tuntemattoman laulun, kuoleman, alkusoittona. Les Préludes kasvaa rauhallisesta jännitteentäyteiseksi teokseksi jossa keskenään vuorottelevat elämänmakuisesti vastoinkäymiset ja onnistumiset.  

Lisztin jälkeen kuullaan säveltäjänä ja virtuoosimaisena pianistina tunnettua italialais-saksalaista Ferruccio Busonia. Vaativista pienoteoksistaan tunnettu säveltäjä inspiroitui uransa alkuvaiheessa Lisztistä, mutta omistautui myöhemmin Bachin musiikille. Konsertissa kuultava Fantasia Contrappuntistica pohjautuukin hyvin vahvasti Bachin perintöön. Instrumentin ja soittajan rajoja venyttävää teosta pidetään yhtensä pianomusiikin kirkkaimpana helmenä. Fantasia Contrappuntisticasta on tehty useita orkestraatioita ja niistä viimeisimpänä valmistunut Ira Levinin versio saa kantaesityksensä Turun konserttitalossa.

Konsertin päättää tanskalaisen säveltäjän Carl Nielsenin elinvoimaa huokuva neljäs sinfonia, joka kuuluu kiistatta 1900-luvun suurten sinfonioiden joukkoon. Teoksen motoksi muotoutui Nielsenin lausahdus ” Musiikki on elämää ja sen tavoin sammumatonta". Neljäs sinfonia syntyi ensimmäisen maailmansodan levottomuuksien keskelle ja säveltäjällä oli mitä suurin syy korostaa elämää ja sen arvoa. Myös nimellä ”Sammumaton” tunnettu sinfonia astuu konserttisaloon varoittamatta ja lataa ilman täyteen tunnelmaa, joka kantaa vahvasti konsertin loppuun asti.

Konsertin ohjelma

Lisätiedot:

Turun filharmoninen orkesteri
Marja-Liisa Lieppinen, intendentti, 044 907 2096
marja-liisa.lieppinen@turku.fi, www.tfo.fi


Sivua viimeksi päivitetty 13.2.2012 15:32 ja sivu on julkaistu 13.2.2012 15:32

   

Lisätoiminnot

Verkkopalvelun opaste | Sivukartta | Palaute ja asiointi | Tulosta sivu | Media | Tekstiversio

© 2013 Turun kaupunki | PL 355, 20101 TURKU
Käyntios. Yliopistonkatu 27a | vaihde (02) 330 000 | turun.kaupunki@turku.fi