Kielivalinta

Valitse kieli: suomeksi på svenska in english
 

Haku

 
Tarkennettu haku   Yhteystietohaku

på svenska | in English

 Tekstin koko: a a a a 

Sisältö

« Takaisin edelliselle sivulle

1.11.2012

Varsinais-Suomen voittajaksi selviytyi Uudenkaupungin yhtenäiskoulun joukkue

NouHätä! –pelastustaitokilpailussa vaadittiin tietoa ja taitoa toimia oikein

Uudenkaupungin paloasemalla järjestettiin torstaina 12.4. NouHätä! –aluekilpailu jossa kisasi kaiken kaikkiaan 24 kolmihenkistä joukkuetta ympäri Varsinais-Suomea. Aluekilpailuun joukkueet valittiin kouluissa itsenäisesti järjestetyn kirjallisen alkukarsintakokeen pisteiden perusteella. Varsinais-Suomen parhaan joukkueen tittelin vei Uudenkaupungin yhtenäiskoulun joukkue, joka pääsee kisaamaan koko Suomen mestaruudesta Kuopiossa järjestettäviin loppukilpailuihin toukokuussa.

Kilpailupäivä alkoi teoriakokeella, jonka joukkue teki yhdessä. Kokeessa kysyttiin muun muassa miten tulee toimia jos löytää puistosta maassa makaavan, puheeseen reagoimattoman ihmisen taikka miten voi ehkäistä kodin sähkölaitepaloja. Teoriakokeeseen oli varattu aikaa maksimissaan 45 minuuttia. Teoriakokeen suoritettuaan joukkueet siirtyivät ruokailemaan ja odottelemaan ensimmäiselle rastitehtävälle pääsyä. Neljä erilaista rastitehtävää suoritettiin joukkueena ja arvosteltiin sen mukaan miten kukin joukkue osasi toimia oikein. Yhdellä rastilla jokaiselle joukkueen jäsenistä annettiin sammutustehtävä; yhden piti sammuttaa rasvakattila oikein, toisen taas sammuttaa palamaan syttynyt roskis ja kolmannen kisailijan kaverin takki oli syttynyt tuleen.  

Varsinais-Suomen parhaaksi joukkueeksi teoria- ja rastitehtävien perusteella ylsi Uudenkaupungin yhtenäiskoulun joukkue: Lauri Lovèn, Juho Korjus ja Teemu Simola. Joukkue lähtee edustamaan koko Varsinais-Suomea Kuopion pelastusopistolla järjestettävään valtakunnalliseen loppukilpailuun torstaina 10.5.2012. Pääpalkintona voittajat saavat koko luokan käyttöön 2000 euroa.    

Someron Kiiruun koulun joukkueen jäsenet, Edla Kerminen, Henri Tiensuu ja Janne Hiuspää olivat sitä mieltä, että päivä on ollut tosi hauska. 
-Mielestäni toinen rasti (pyöräonnettomuus) oli kaikista vaikein, koska siinä piti kiinnittää huomiota niin moneen eri asiaan yhtä aikaa ja kuitenkin toimia nopeasti, miettivät Kiiruun koulun joukkueesta Edla Kerminen ja Janne Hiuspää
-Kaverin sammutus oli haastavin, kun en muistanut pyytää häntä rauhoittumaan enkä ”kaataa” maahan makaamaan, toteaa taas samasta joukkueesta Henri Tiensuu.
-Teoriakoe oli kyllä aika helppo, tai oli siinä muutama vaikea kysymys, mutta helpompi kuin alkukarsintakoe, kertoo Edla Kerminen
-Kaikista kivoin rasti oli ensimmäinen, jossa tehtiin  huoneen palotarkastus, siinä sai rauhassa miettiä mikä on pielessä ja mitä puuttuu, Edla vielä lisää.    
 

nouhätä_alpenouhätä_alpe

Kuva 1: rastilla kaksi tuli toimia oikein, kun pyöräilijä oli kaatunut ajotielle.
Kuva 2: sammutusrastilla oli roskis syttynyt tuleen. 

NouHätä! on yläluokkien valtakunnallinen pelastustaitokampanja, joka on suunnattu erityisesti 8. luokkalaisille. Kampanjan avulla pyritään tuomaan nuorille turvallisuustietoutta hauskalla ja osallistavalla toiminnalla. Erilaiset tapaturmat ovat nuorten yleisin kuolinsyy Suomessa, mutta monen onnettomuuden voi itse estää jos osaa toimia oikein onnettomuustilanteessa. Tänä vuonna kampanjaan ilmoittautuneita kouluja on ympäri Suomea kaiken kaikkiaan 340.

Lue myös: Kuopion loppukilpailut vuonna 2011

Lisätietoa kampanjasta ja kilpailusta: www.nouhata.fi
 

Esimerkkejä NouHätä! -aluekisan teoriakokeesta:
Kysymys: Kävelette ystäväsi kanssa hiljaisen puiston läpi. Kuljette metsikön ohi ja huomaatte, että siellä makaa nainen. Hän ei reagoi puhutteluun eikä herättelyyn. Miten toimitte?
Vastaus: Tärkeintä on muistaa seuraavat asiat oikeassa järjestyksessä: hengityksen tarkistaminen, pulssin tarkistaminen, kylkiasentoon kääntäminen, soitto 112:een, loukkaantuneen tarkkailu ja avun opastaminen paikalle.

Kysymys: Miten ehkäiset kodin sähkölaitepaloja? Mainitse neljä asiaa.
Vastaus: Sähkölaitetta käytetään käyttöohjeen mukaisesti. Viallinen laite korjautetaan sähköalan ammattilaisella. Sähkölaite puhdistetaan säännöllisesti (pölystä, jäästä, nukasta) ja ilmankierrosta huolehditaan. Valaisimet pidetään puhtaina, palaneet, välkkyvät lamput vaihdetaan heti, valaisimeen laitetaan korkeintaan suositustehon suuruinen lamppu. Muista sammuttaa liesi ja uuni käytön jälkeen. Sähköpatteri sijoitetaan niin, että verho tai huonekalu ei kosketa sitä.

 


suomenkielinen versio | svensk version

Sivua viimeksi päivitetty 1.11.2012 10:19 ja sivu on julkaistu 17.4.2012 10:22

   

Lisätoiminnot

Verkkopalvelun opaste | Sivukartta | Palaute ja asiointi | Tulosta sivu | Media | Tekstiversio

© 2013 Turun kaupunki | PL 355, 20101 TURKU
Käyntios. Yliopistonkatu 27a | vaihde (02) 330 000 | turun.kaupunki@turku.fi