Kielivalinta

Valitse kieli: suomeksi på svenska in english
 

Haku

 
Tarkennettu haku   Yhteystietohaku

på svenska | in English

 Tekstin koko: a a a a 

Sisältö

« Takaisin edelliselle sivulle

26.3.2013

Toukokuun kuva

Hip hip hurraa

Sirpa Särkijärvi: Syntymäpäivä I, 2003

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Arki on täynnä juhlaa jos katsahtaa kalenteriin: kansallisten juhlapäivien lisäksi almanakassa voi olla runsaasti merkintöjä ystävien ja sukulaisten merkkipäivistä tai muista henkilökohtaisesti tärkeistä, muistamisen arvoisista ajankohdista. Juhlahumu kiihtyy kesän kynnyksellä vapun, äitienpäivän ja lakkiaisten saattelemana, avaten kesähää- ja festivaalikauden. Oli juhlan aihe miten pieni tai suuri tahansa, se voi saattaa onnistuneesti hetkeksi yhteen hyvinkin kirjavan joukon ihmisiä. Jos merkkipäivän unohtaa, on tilanne sekä unohtajan että unohdetun kannalta kiusallinen. Juhlapäivät saattavat toimia joillekin myös vuotuisina muistutuksina ikävistä asioista, tai päivään liittyvät odotukset voivat kasvaa ahdistavan suuriksi.

Taiteilija Sirpa Särkijärven serigrafia Syntymäpäivä I vuodelta 2003 kannustaa pohtimaan juhlimisen yhteisöllistä ulottuvuutta ja juhlakulttuurin esittämiseen liittyviä kysymyksiä. Juhliiko pöydän ääressä istuva nainen yksin, kenties unohdettuna, vai ovatko kanssajuhlijat kameran takana taltioimassa tätä ikuistamisen arvoista hetkeä? Juhlakalu esitetään usein kuvassa yksin. Samalla korostetaan hänen tärkeyttään ja rooliaan juhlahetkessä. Voimakkaimmin sankarin esiin nostaminen sommittelun avulla näkyy mahdollisesti ylioppilas- ja hääkuvien perinteissä. Toisaalta monet vuotuisjuhlat eivät keskity yhden tietyn osanottajan ympärille jolloin lopputuloksena on usein vähemmän muodollisia juhlakuvia. Esimerkiksi vapun tai joulun valokuvissa näkymät ovat usein spontaanimpia, ja yhdessäolo nousee yksittäistä henkilöä merkittävämpään asemaan.

Juhlatilanteissa otetut valokuvat ja omakuvat kertovat oman aikansa kuvassa olemisen tavoista ja tilanteen arvolatauksista. Vaikka Särkijärven syntymäpäivätallenteellinen teos on asettelultaan perinteikkään jähmeä ja muodollinen, hetki ei vaikuta lavastetulta tai suunnitelmallisesti ylevöitetyltä. Ilmapallojen ja muun juhlarekvisiitan sijaan teoksen yksityiskohdiksi piirtyvät taustalla näkyvästä keittiöstä muun muassa tiskiainepullo ja seinäkalenteri. Etualalla näkyvä kakku ei myöskään tuo välittömästi mieleen konditorioiden koristeellisia, symmetrialtaan täydellisiä luksusluomuksia. Arkista syntymäpäivää ei ole teoksessa kuvattu erityisen suureellisena tilaisuutena.

Valokuvauksen arkipäiväistyttyä arjen ja juhlan dokumentointi on saavuttanut kustannuksiltaan, määrältään ja laadultaan täysin uudet mittasuhteet, mikä heijastuu myös kuvien käyttötarkoitusten luonteessa: suunnitelmalliset tai tiedostamattomat aihe- ja kuvakulmavalinnat kertovat edelleen pyrkimyksistämme jäsentää ja esittää todellisuutta.

 

Sirpa Särkijärvi
Syntymäpäivä I, 2003


Serigrafia
Turun kaupungin taidekokoelma


Kuva ja noston kuva: Turun museokeskus


Sivua viimeksi päivitetty 26.3.2013 15:30 ja sivu on julkaistu 2.5.2012 14:00

   

Lisätoiminnot

Verkkopalvelun opaste | Sivukartta | Palaute ja asiointi | Tulosta sivu | Media | Tekstiversio

© 2013 Turun museokeskus | PL 286, 20101 Turku | 20101 Turku | puh. (02) 330 000 | etunimi.sukunimi@turku.fi