Kielivalinta

Valitse kieli: suomeksi på svenska in english
 

Haku

 
Tarkennettu haku   Yhteystietohaku

på svenska | in English

 Tekstin koko: a a a a 

Sisältö

« Takaisin edelliselle sivulle

7.9.2012

Timo P. Nieminen ja Aleksi Randell

Tampereen pormestari Timo P. Nieminen ja Turun kaupunginjohtaja Aleksi Randell odottavat kaupunkien yhteistyöltä paljon. – Suunnitteluyhteistyö on merkittävä ja historiallisen suuri, konkreettinen avaus kahden suuren kaupungin välillä, Randell toteaa.

Yksi suuri hanke vahvempi kuin kaksi pientä

Turku ja Tampere yhteistyöhön kaupunkiraitiotien suunnittelussa

Turun ja Tampereen kaupungit ovat sopineet yhteistyöstä raitiotiehankkeiden suunnittelussa. Turun kaupunginjohtaja Aleksi Randell ja Tampereen pormestari Timo P. Nieminen kertoivat yhteistyöstä torstaina 3.5. Tampereella.

Turku ja Tampere teettävät yhdessä kaupunkien raitiotiehankkeiden yleissuunnitelman. Yleissuunnittelu jakautuu Tampereen ja Turun omiin osiin sekä yhteisesti toteutettavaan osaan. Yleissuunnitelma sisältää raitiotien määrittelyt ja linjaukset sekä maankäytön yleissuunnitelman.

Työ vaiheistetaan siten, että ensimmäisen osan päätteeksi kaupungit valitsevat ne raitiotielinjaukset, joiden pohjalle jatkotyö perustuu. Tällä hetkellä molemmilla kaupungeilla on vielä vaihtoehtoisia reittejä, joiden toteutettavuus arvioidaan työn ensimmäisessä osassa.

Valtiolta odotetaan tukea

Myös rahoitus- ja toteutusmalli selvitetään yhteistyössä. Sekä Aleksi Randell että Timo P. Nieminen ovat sitä mieltä, että valtionosuus hankkeessa on saatava korkeammalle tasolle. Nykyisessä hallituksen liikennepoliittisessa selonteossa valtionosuudeksi on määritetty 30 prosenttia.

– Tavoitteena on vähintään 50 prosentin tuki, jolloin se olisi linjassa pääkaupunkiseudun lähijunaliikenteen tukeen. Kahden suuren kaupungin raitiotieliikenteessä on kyse varmasti yhtä merkittävästä hankkeesta, toteaa Tampereen pormestari Timo P. Nieminen.

– Rahoitus on haasteellinen kysymys. Kyseessä on monivuotinen ja laaja kokonaisuus, jossa on monta osaprojektia. Tämä on myös iso seutupoliittinen hanke, jolla on monia välillisiä vaikutuksia niin tulevaisuuden kaupunki-, lähi- kuin seutuliikenteeseen, Aleksi Randell lisää.

Yhteistyö hyödyttää kaupunkeja

Randellin mukaan yhteistyössä on kyse kokonaisvaltaisesta suunnittelupolitiikan muutoksesta.

– Tämä on täysin uudenlainen tapa lähestyä näin suurta hanketta. Suunnitteluyhteistyö on merkittävä avaus ja historiallisen suuri konkreettinen yhteistyökeino kahden suuren kaupungin välillä, Randell toteaa.

– Haemme joustavampaa tapaa tehdä mittavia hankkeita. Yleensä valtioon päin täytyy olla yhteydessä lukuisiin tahoihin ja byrokratian määrä on suuri. Turun, Tampereen, pääkaupunkiseudun ja valtion väliseen kanssakäymiseen haetaan tällä uusia muotoja, Randell summaa.

Tampereen tilaajapäällikön Risto Laaksosen mukaan yhteistyön tiimoilta on oltu valtioon jo yhteydessä.

– Yhteistyömallista on oltu siellä todella kiinnostuneita. Papereita ei ole vielä allekirjoitettu, mutta alustavasti valtio on sitoutunut olemaan mukana yleissuunnittelussa, Laaksonen sanoo.

Vaunuhankinnoissa haetaan paljousalennusta

Hankkeilla on selvästi yhteisiä osia esim. raitiovaunujen teknisiin määrittelyihin liittyen. Yhteisillä määrittelyillä tullaan saavuttamaan merkittävää hyötyä esimerkiksi kalustohankinnoissa.

– Tulevissa kalustohankinnoissa paljousalennuksiin on varmasti parempi todennäköisyys kun ollaan liikkeellä yhtenä rintamana, Timo P. Nieminen sanoo.

Vaikka työ teetetään yhdessä, Turun ja Tampereen suunnittelukokonaisuudet voidaan työn sisällä erotella omiksi kokonaisuuksiksi siltä osin kuin tarpeellista.

Yleissuunnitteluvaiheen kilpailutuspapereita tehdään parhaillaan ja kilpailutusasiakirjat on tarkoitus julkaista kesäkuun loppuun mennessä. Konsultti lienee tiedossa syksyyn mennessä.

– Aikataulu on luonnollisesti vielä täysin avoin, mutta on realistista ajatella, että kiskoja kiinniteltäisiin jo vuosien 2015 ja 2020 välillä. Moni asia riippuu kuitenkin valtion tuesta, Randell kiteyttää.

Aiheeseen liittyen:

 


suomenkielinen versio | english version

Sivua viimeksi päivitetty 7.9.2012 12:59 ja sivu on julkaistu 3.5.2012 11:52

   

Lisätoiminnot

Verkkopalvelun opaste | Sivukartta | Palaute ja asiointi | Tulosta sivu | Media | Tekstiversio

© 2013 Turun kaupunki | PL 355, 20101 TURKU
Käyntios. Yliopistonkatu 27a | vaihde (02) 330 000 | turun.kaupunki@turku.fi