Kielivalinta

Valitse kieli: suomeksi på svenska in english
 

Haku

 
Tarkennettu haku   Yhteystietohaku

på svenska | in English

 Tekstin koko: a a a a 

Sisältö

« Takaisin edelliselle sivulle

15.5.2012

Nollywoodia ja hausaa - Afrikka esillä kirjastoissa

Turun kulttuuripääkaupunkivuonna käynnistynyt, monikulttuurinen Maailmanpyörä-tapahtumasarja jatkuu kirjastoissa. Nyt on esillä Afrikka - tuo yli miljardin asukkaan, 54 itsenäisen valtion ja satojen eri kansojen maanosa. 

Mantereen monimuotoisuudesta saadaan aavistus tapahtumissa ja näyttelyissä, joita järjestetään Turun pääkirjastossa ja lähikirjastoissa 22.5.–1.6.2012.

Esitelmä: Stereotypes in African literature and in the diaspora

Tiistaina 22.5. klo 18–19, Pääkirjaston Rotunda (Linnankatu 2)

Kirjastonhoitaja Souleymane Diop pitää englanninkielisen esitelmän aiheesta Stereotypiat afrikkalaisessa kirjallisuudessa ja diasporassa. Hän käsittelee vallitsevia kaksijakoisuuksia useista näkökulmista: musta ja valkoinen, musta ja musta, ranskankieliset versus englanninkieliset kirjailijat.

Kalebassin Kertomaa - Nigerialaisia tarinoita

Torstaina 24.5. klo 11, Varissuon kirjaston Monitoimitila (Nisse Kavon katu 3)

Näyttelijät Fatima Usman ja Richmond Gansah sekä draamakasvattaja, näyttelijä Riitta Kuosa vievät lapset Nigeriaan tanssien, laulaen ja tarinoiden. Tarinoissa käsitellään nälkää, ystävyyttä ja eläinten nokkeluutta. Lapset voivat osallistua esitykseen näytellen, laulaen ja tanssien. Suomenkielisessä esityksessä käytetään ja opitaan myös muutama sana hausan kieltä.

Ryhmien ennakkoilmoittautumiset Varissuon kirjastoon, puh. 02 2620 777

Nollywood -elokuvailta - Europe by Road

Torstaina 24.5. klo 17–19.30, Pääkirjaston Studio (Linnankatu 2)

Nigeriassa 1960-luvulla startannut elokuvateollisuus Nollywood on kehittynyt maailman toiseksi suurimmaksi elokuvan tuottajaksi, heti Bollywoodin jälkeen. Turussa nähdään Ikenna Ezeugwun ohjaama elokuva Europe by Road, jonka pääosassa esiintyy Nollywoodin supertähti Kelvin Ikeduba. Tositapahtumiin perustuva elokuva kertoo nuorten afrikkalaisten matkasta Lagosista Eurooppaan paremman elämän toivossa ja käsittelee samalla ihmiskaupan karua maailmaa.

Elokuvan esityskieli on englanti, eikä siinä ole tekstitystä. Elokuvan lisäksi ohjelmassa on Nollywood -genren esittelyä. 

Tulen synty -animaatiopaja

Torstaina 24.5. klo 14–17, Runosmäen kirjasto (Piiparinpolku 19)

Etelä-Afrikan sanit kertovat tarinaa, siitä miten sirkka varasti tulen strutsin siipien alta ja karkasi sen kanssa. Pajassa toteutetaan tarinaan pohjautuva animaatio kuvataiteilija Suvi Aarnion ohjauksella.

Kartalla!?-kirjastoklubi – Afrikka

Perjantaina 25.5. klo 18–21, Pääkirjasto, Café Sirius (Linnankatu 2)

Ohjelmassa muun muassa:

  • Mama Africa –elokuva
  • Musaston DJ:t
  • Afrikkalaiseen musiikkiin ja taiteeseen liittyvää aineistoa
  • Myynnissä afrikkalaisia herkkuja

Mama Africa on Mika Kaurismäen dokumenttielokuva poikkeuksellisen lahjakkaasta ja karismaattisesta eteläafrikkalaisesta laulajasta Miriam Makebasta (1932–2008), joka kiersi maailmaa vastustaen rasismia ja puolustaen tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia. 

Nigerialaisen kulttuurin ilta

Tiistaina 29.5. klo 17.30–19.30, Pääkirjasto, Studio (Linnankatu 2)

Ohjelmassa muun muassa luentoja, draamaesitys ja musiikkia Nigerian eri kulttuureilta sekä maistiaisia.

Lelut muuttaa Suomeen - tarinoita

Torstaina 31.5. klo 13–14, Lausteen kirjasto (Raadinkatu 7)
Perjantaina 1.6. klo 10–11, Varissuon kirjasto (Nisse Kavon katu 3)

Niin lapsille kuin aikuisillekin suunnatuissa tilaisuuksissa katsellaan ja kuunnellaan Digital Story Telling –menetelmällä tuotettuja tarinoita leluista, jotka ovat tulleet maahanmuuttajien mukana Afrikasta Suomeen. Esillä on myös kenialainen perinnesatu siitä, miten ihmiset saivat sydämensä.

Näyttelyt 

Kotina sademetsä - Juha-Pekka Kervisen valokuvanäyttely

Pääkirjaston Tietotorilla on toukokuussa esillä valokuvia Juha-Pekka Kervisen kuvausmatkalta Tansanian Itä-Usambaran alueen luonnosta, ihmisistä ja alueella toimivasta WWF Suomen kehitysyhteistyöhankkeesta.

”Kun tyhmä kuulee sananlaskun, hänelle on selitettävä, mitä se merkitsee” 

Digitaalinen näyttely afrikkalaisesta viisaudesta ja elämisen taidoista Nummen kirjastossa 20.5. asti, Hirvensalon, Ilpoisten, Jyrkkälän, Lausteen, Maarian, Pansion, Runosmäen ja Varissuon kirjastoissa 31.5. asti. Sananlaskuja täydentävät valokuvat, jotka kansatieteilijä Sari Kanervo on ottanut lukuisilla Länsi-Afrikan matkoillaan.

Lisätiedot:

Turun kaupunginkirjasto
Susanna Kolehmainen, kirjastonhoitaja
susanna.kolehmainen(a)turku.fi, p. 040 351 3040

www.turku.fi/kirjasto

Maailmanpyörä -tapahtumakokonaisuuden järjestelyihin ovat osallistuneet: Turun kaupunginkirjasto, Kulttuuriasiainkeskuksen maahanmuuttaja- ja monikulttuurisuuspalvelu, AFAES ry (Africans and African European Association), Turun nigerialaisten yhdistys, Turun Naiskeskus ry, Scansom Publishers sekä Eviva-hanke.

 


Sivua viimeksi päivitetty 15.5.2012 8:53 ja sivu on julkaistu 15.5.2012 8:45

   

Lisätoiminnot

Verkkopalvelun opaste | Sivukartta | Palaute ja asiointi | Tulosta sivu | Media | Tekstiversio

© 2013 Turun kaupunki | PL 355, 20101 TURKU
Käyntios. Yliopistonkatu 27a | vaihde (02) 330 000 | turun.kaupunki@turku.fi