Kielivalinta

Valitse kieli: suomeksi på svenska in english
 

Haku

 
Tarkennettu haku   Yhteystietohaku

på svenska | in English

 Tekstin koko: a a a a 

Sisältö

« Takaisin edelliselle sivulle

8.4.2013

Via enkäten kartläggs smittvägar

Vistelsen på Kurala Bybacke begränsas ytterligare

Enligt de nyaste provresultaten påträffades ehec-bakterier inte bara i mjölken utan också omkring ladugården och i djurens dryckeskärl på Kurala Bybacke. Vistelsen på gården till Kurala Bybacke begränsas ytterligare. De människor som besökt gården tidigare ombeds fylla i en enkät för att man utöver råmjölken ska kunna kartlägga andra eventuella smittvägar.

Förutom i råmjölken har ehec-bakterier påträffats också omkring ladugården och i djurens dryckeskärl. Åbo museicentral har vidtagit omfattande rengöringsåtgärder bl.a. genom att rengöra och kalka vägar. Lättnader i de begränsningar som införts på gården kan komma i fråga först när alla nödvändiga åtgärder har genomförts.

Det är förbjudet att röra sig i närheten av ladugården. Man får inte röra vid korna och fåren eftersom EHEC-bakterien smittas lätt från djuren. Människor som besökt Kurala uppmanas följa de allmänna reglerna för handhygien. Försäljningen av råmjölken har avslutats på gården.

Den av museicentralen arrangerade verksamheten för allmänheten såsom arbetsverkstäder har avbrutits tills vidare. 

En sakkunnig veterinär från Föreningen för bekämpning av djursjukdomar (ETT) besökte gården onsdagen 4.7. Enligt expertens anvisningar kommer man att göra upp en riskhanteringsplan för gården för att förebygga ehec-infektioner och minska infektionsrisken. 

Alla som besökt Kurala Bybacke från början av maj och framåt ombeds besvara enkätenför att man förutom råmjölken ska kunna kartlägga andra eventuella smittvägar. Enkäten ska besvaras före 22.7.2012.

Hur smittas EHEC?

Människan kan vanligen smittas via förorenad och dåligt tillagad mat, förorenat vatten eller via förorenat badvatten. Människan kan också smittas direkt av en insjuknad person eller vid kontakt med EHEC-bärande djur. Den smittade personen kan bära bakterien i sin kropp upp till 1-3 veckor efter det att personen har blivit av med symptomen.

De vanligaste symptomen på EHEC-infektionen är diarré, kräkningar och magsmärtor, möjligen också fiber. Diarrén kan vara blodig. Till riskgrupperna hör särskilt barn och äldre personer.

De som fått symptom och haft kontakt med råmjölken från gården eller med dem som insjuknat i infektionen uppmanas att omedelbart ta kontakt med hälsovårdscentralen.

 

Läs mer 

Tidigare nyheter om ämnet


suomenkielinen versio | svensk version | english version

Sivua viimeksi päivitetty 8.4.2013 15:01 ja sivu on julkaistu 6.7.2012 8:30

   

Lisätoiminnot

Verkkopalvelun opaste | Sivukartta | Palaute ja asiointi | Tulosta sivu | Media | Tekstiversio

© 2013 Turun kaupunki | PL 355, 20101 TURKU
Käyntios. Yliopistonkatu 27a | vaihde (02) 330 000 | turun.kaupunki@turku.fi