Kielivalinta

Valitse kieli: suomeksi på svenska in english
 

Haku

 
Tarkennettu haku   Yhteystietohaku

på svenska | in English

 Tekstin koko: a a a a 

Sisältö

« Takaisin edelliselle sivulle

10.8.2012

Åbo musikfestspel 9–18.8.

Maktens och känslornas fest

Topi Lehtipuu

- Bildning och lek går hand i hand. Genom musiken kan man berätta om svåra och aktuella teman på många olika sätt, analyserar den konstnärliga ledaren för Åbo musikfestspel, tenoren Topi Lehtipuu.

Kenraali-ooppera
Nyhetsoperan Kenraali behandlar förutom maktpolitiken även enskilda människoöden. Bild på repetitionerna av operan.
Orkesterisotaa
Orkesterstriden förs under ledning av Mikko Franck fredagen 10.8.

Årets tema för Åbo musikfestspel med sina drygt 40 konserter är makten vars former och möjligheter dryftas  bl.a. genom nyhetsoperan, den politiska musikkvällen samt orkester- och jazzstriderna.

Musiken påverkar människor både emotionellt och konkret. Den rör oss, får oss att dansa, gör oss förtjusta och ibland också arga.

- Musiken påverkar vårt sätt att uppleva gemenskap, och den mobiliserar stora människomassor. Det är därför makthavarna alltid har varit ivriga att ingripa i musikernas och kompositörernas arbete. Det senaste exemplet på det här är det ryska flickpunkbandet Pussy Riots rättegång, funderar den konstnärliga ledaren för Åbo musikfestspel, tenoren Topi Lehtipuu.

Även en av stjärnorna vid musikfestspelen, den turkiske pianovirtuosen och kompositören Fazil Say kommer att ställas inför rätta för att han kränkt islamiska värden i sina Twitter-meddelanden. Vid musikfestspelen representeras det politiska temat också av Nyhetsoperor som kombinerar olika musikstilar med varandra och som behandlar även svåra teman på ett lätt sätti. Operorna ”Shitstorm” och ”Kenraali” som skrivits i sin helhet under maj-juni behandlar eurokrisen och det politiska och människorättsläget i Ryssland.

- Ett problem med den traditionella operan är att den ofta måste genomgå en tung och tidskrävande skapelseprocess så att den inte kan behandla aktuella ämnen. Det täta och snabba samarbetet mellan regissören, kompositören och librettisten, uppsättningen av ett par sångare och musiker gör det möjligt att snabbt reagera på dagsaktuella ämnen och det är just det som är grejen med Nyhetsoperan, berättar Lehtipuu med entusiasm.

Världsstjärnor och hemkonserter

Musikfestspelen inleds torsdagen 9.8 med ett överraskande musiknummer på olika håll i staden. På fredag är det dags för operastriden när Finlands Nationaloperas orkester och Kungliga Hovkapellet från Sverige möts i en unik Orkesterstrid under ledning av  Mikko Franck i Logomo. Striden på Logomos scen fortsätter senare på kvällen under JazzWars-konserten där de bästa musikerna inom sin genre spelar musik som komponerats med tanke på makt-temat.

En av de mest efterlängtade stjärnorna vid musikfestspelen är säkert den världsberömde tenoren Rolando Villazón som uppträder två gånger på konserten ”Il Combattimento di Tancredi e Clorinda” tillsammans med den konstnärliga ledaren för musikfestspelen Topi Lehtipuu, den franska sopranen Sandrine Piau samt orkestern Le Concert d’Astrée under ledning av Emmanuelle Haïm.

Som nyhet och passande motvikt till världsstjärnornas uppträdanden på konserscenerna har allmänheten möjlighet att lyssna på musik i utrymmen där den har komponerats: Mikko Heiniös, familjen Rettigs och Jan-Erik Anderssons och Marjo Malins hem.

Bach-traditionen vid musikfestspelen fortsätter med konsertserien Bach på eftermiddagen där huvudinstrumentet är ett dragspel i år. Dessutom ordnas en kvällsmusikkonsert med Bach-temat i Domkyrkan. På Konstens Natt 14.8 kan man traditionsenligt njuta av gambamusik i stearinljusens sken i Åbo Domkyrka.

Läs mer


suomenkielinen versio | svensk version | english version

Sivua viimeksi päivitetty 10.8.2012 8:02 ja sivu on julkaistu 10.8.2012 8:54

   

Lisätoiminnot

Verkkopalvelun opaste | Sivukartta | Palaute ja asiointi | Tulosta sivu | Media | Tekstiversio

© 2013 Turun kaupunki | PL 355, 20101 TURKU
Käyntios. Yliopistonkatu 27a | vaihde (02) 330 000 | turun.kaupunki@turku.fi