Kielivalinta

Valitse kieli: suomeksi på svenska in english
 

Haku

 
Tarkennettu haku   Yhteystietohaku

på svenska | in English

 Tekstin koko: a a a a 

Sisältö

« Takaisin edelliselle sivulle

17.11.2006

Kartoitus turku - Viro laivaliikenteen aloittamiseksi

Turku - Saarenmaa nousi parhaaksi reittivaihtoehdoksi selvitettäessä Turun ja Viron välisen laivaliikenteen toimintaedellytyksiä. Myös kesällä 2006 tehty internetkysely, johon vastasi lähes 6000 asukasta, vahvistaa Saarenmaan olevan mielenkiintoinen matkakohde turkulaisten ja muiden länsisuomalaisten keskuudessa. Tulevaisuudessa Viroon suuntautuvalla matkustajaliikenteellä voisi olla kolme reittiä. Pääreittinä voidaan pitää Helsingin ja Tallinnan välistä yhteyttä. Toinen tärkeä on itäinen reitti Kotkan ja Sillamäen välillä. Turun ja Länsi-Viron välinen yhteys voisi olla tällä hetkellä puuttuva läntinen raitti.

Kartoitus Turku - Viro laivaliikenteen aloittamiseksi -hanke tuotti varustamojen käyttöön informaatiota Turku -Viro laivaliikenteen mahdollisuuksista. Kartoituksen kohteena oli Turun sataman ja Viron satamien infrastruktuuri ja palvelut sekä mahdolliset reittivaihtoehdot jatkoyhteyksineen sekä kysynnän laatu. Viron päässä määränpäänä tarkasteltiin Länsi-Virossa sijaitsevaa Saarenmaata ja Rohukülää sekä Tallinnan lähellä sijaitsevaa Paldiskia. Näistä mielenkiintoisimmaksi nousi Saarenmaa.

Kartoituksen tulos on sama kuin vuoden 1996 tehdyssä selvityksessä, mutta laivaliikenteen kannalta tilanne on muuttunut kymmenen vuoden takaisesta oleellisesti. Saarenmaalla on avattu kesällä 2006 uusi risteilykäyttöön suunniteltu satama, jonka omistaa Tallinnan satama. Saarenmaalta on hyvät jatkoyhteydet mantereelle, sekä meriteitse Latviaan Ventspilsin kaupunkiin.

Turusta Viroon suuntautuvassa laivaliikenteessä kysymykseen tulevat lähinnä Turusta Utöhön ja Hankoon lähtevät väylät. Utön väylä on lyhin vaihtoehto, jos määräsatama sijaitsee Saarenmaan länsiosassa. Viron liikenteen kannalta optimaalisin olisi kuitenkin Öron väylä ja sen avaaminen kauppamerenkululle. Saaristoa voidaan hyödyntää välipysähdyksellä Pärnaisissa tai tarjoamalla nykyisiä ja uusia matkailutuotteita Turkuun saapuville matkailijoille.

Suomalaiset ovat poikkeuksellisen innokkaita laivamatkustajia, mikä on mahdollistanut vilkkaan reittiliikenteen Turun ja Helsingin satamista. Vaikka Helsingin satama hallitsee Viron liikennettä, kartoituksen perusteella Turussa on ilmeinen markkinarako pienemmälle kapasiteetille. Varustamolla tulisi kuitenkin olla käytössään liikennöinnin asettamat tekniset ja taloudelliset reunaehdot täyttävä alus. Uusi laivayhteys palvelee alkaessaan matkailijoita kesäsesongin aikana.

Virallinen delegaatio Tallinnan satamasta ja Saarenmaalta vieraili Turussa 7. - 8.11.2006. Tällöin sovittiin Turun ja Viron välisestä yhteistyöstä, jolla edesautetaan laivaliikenteen aloittamista. Yhteistyötä tullaan tekemään myös risteilylaivaliikenteen osalta Saarenmaan ja Tallinnan satamien kanssa. Kiinnostuneiden varustamoiden kanssa jatketaan neuvotteluja yhteisvoimin.

Kartoitus toteutettiin 15.5.2006 - 30.10.2006 välisenä aikana. Kartoitusta rahoittivat Varsinais-Suomen liitto ja Turun Satama.

Kartoitus

Lisätietoja kartoituksesta antavat Turun kaupungin erityisasiantuntija Teija Raninen 050 5590 549 ja vt.satamakapteeni Kari Riutta 050 5533 123.

 


Sivua viimeksi päivitetty 17.11.2006 15:12 ja sivu on julkaistu 17.11.2006 14:26

   

Lisätoiminnot

Verkkopalvelun opaste | Sivukartta | Palaute ja asiointi | Tulosta sivu | Media | Tekstiversio

© 2013 Turun kaupunki | PL 355, 20101 TURKU
Käyntios. Yliopistonkatu 27a | vaihde (02) 330 000 | turun.kaupunki@turku.fi