Språkval

Välj språk: suomeksi på svenska in english
 

Sök

 
Avancerad sökning   Sökning av kontaktinformation

suomeksi | in English

 Textens storlek: a a a a 

Innehåll

 

Wäinö Aaltonen

En romantisk konstnär

Wäinö Aaltonen (1894–1966) var den mest framstående konstnären i Finland under självständingehetens första år. Konstnären som uppfört många offentliga skulpturer gjorde också bronsfigurerna i Riksdagshuset på 1930-talet. Stadsbilden i Åbo förskönas sammanlagt av 11 utomhusskulpturer av Aaltonen, bl.a. Åboliljan och Paavo Nurmi statyn. Aaltonen hade en romantisk karaktär, och hans målningar och skulpturer är ofta idealiserade och kubistiska. I porträtter gav han utrymme för modellens personlighet.

Wäinö Aaltonens verk i Åbo stads konstsamling

Grundsamlingen som donerades av Wäinö Aaltonen utgör stommen i Åbo stads konstsamling. Den består av teckningar, skisser, grafik, målningar och skulpturer och Aaltonens verk från studietiden. Samlingen kompletteras med konstinköp och donationer. I museets aula hälsas besökaren en av samlingens största verk, den över fyra meter höga men sensibla Suomi-jungfrun. Aaltonens verk ställs ut på olika utställningar och de finns också permanent utställda i utrymmen kring museets atrium.

Bibliotek

Wäinö Aaltonen samlade under sin livstid ett bibliotek på 8000 band. Den hängivne bibliofilen var intresserad konstlitteratur men också av finsk och utländsk skön- och facklitteratur. Biblioteket är unikt: det äldsta opuset är en avhandling från 1500-talet. När man grundade WAM flyttades konstnärens bibliotek till museet.

Arkiv

Wäinö Aaltonen donerade till museet sitt arkiv som omfattade hela hans liv och verk samt ett mångsidigt fotoarkiv. På museet finns också mindre arkivhelheter som donerats av privatpersoner. WAM samlar fortsättningsvis information om Wäinö Aaltonens produktion.

Ofta frågade frågor

På sidorna Ofta frågade frågor svarar man på de vanligaste frågorna om Wäinö Aaltonen som ställts av allmänheten. På sidorna kommer det små infopaket, t.ex. om statyetter och utomhusskulpturer. Många statyetter har tillverkats i seriproduktion och avgjutningar har gjorts av skulpturer. Därför har många finländska hem verk av Wäinö Aaltonen som man vill veta mera om.

Bilden till höger: Detalj av Wäinö Aaltonens Självporträtt, ca 1926. Foto: Raakkel Närhi / WAM.

WAM har publicerad en bok om konstnärens produktion:
Wäinö Aaltonen 1894–1966. Redaktör Heidi Pfäffli. Wäinö Aaltonens museum, Åbo 1994.
ISBN: 952-9565-09-7. Pris 30 €.

Boken säljs i Museibutiken Wäinön Valinta.


suomenkielinen versio | svensk version | english version

Sidan senast uppdaterad 21.5.2012 11:29 och sidan är publicerad 2.7.2007 13:47

Andra upplyftningar

Yksityiskohta Wäinö Aaltosen teoksesta Omakuva, n. 1926

Merfunktioner

Guide till webbservicen | Sidkarta | Respons och kommunikation | Skriv ut | Media | Textversion

© 2012 Wäinö Aaltonens museum | Östra Strandgatan 38, 20810 Åbo | tel. (02) 262 0850 | wam@turku.fi