Kielivalinta

Valitse kieli: suomeksi på svenska in english
 

Haku

 
Tarkennettu haku   Yhteystietohaku

på svenska | in English

 Tekstin koko: a a a a 

Sisältö

« Takaisin edelliselle sivulle

16.8.2013

Saara Ekströms Refräng skapar trivsel i stadsbilden 

Saara Ekström teoksensa vierellä

Ovan: Saara Ekström vid sitt verk. Foto Riitta Kormano / TMK


Saara Ekströms konstverk Refräng avtäcktes lördagen den 8.5.2010 på det förnyade Lilltorget utanför huvudbiblioteket.

Refräng är ett 14 meter långt konststaket av cortenstål, som kompletterar den omfattande renoveringen av Lilltorget. Konstverket följer Slottsgatans riktning och avgränsar det trivsamma uterum som skapats utanför det gamla huvudbiblioteket.
 

Känsliga växtmotiv på hårt stål

Refräng har placerats på Lilltorget vid det gamla huvudbibliotekets fasad. Konstverket består av en stålplatta, genombruten av feminina, känsliga blomstermotiv som för en dialog med växtornamentena på sockeln till den klassicistiska Lejonspringbrunnen (1924) som sedan tidigare står på Lilltorget och som planerats av Gunnar Finne och Armas Lindgren. Det hårda och maskulina draget i Ekströms verk förkroppsligas i materialvalet, cortenstål, vilket utgör en kommentar till Kain Tappers verk Tidens ström (2000) på det historiska Gamla Stortorget på andra sidan ån.

 

Konstnären Saara Ekström

Kertosäkeen valmistusta, kuva Thom Vink

Ovan: Konsterket tillverkas. Den vattenskurna stålskivans fyra delar svetsades ihop på HT-Laser. Foto: Thom Vink

Saara Ekström har studerat vid Åbo ritskola och hör till våra internationellt bäst kända konstnärer. Hon utsågs redan år 1994 till mottagare av Aboa-priset.

Ekström utgår ofta från naturens organiska former i sin konst. Hon behandlar växande och vissnande, liv och död. Man kan också hitta innehållsmässiga hänvisningar till andra verk eller till omgivningen.

Refräng ingår i en svit konstverk av Ekström, som börjar i Åbo stads nya huvudbibliotek. Där domieras huvudsalen i de publika utrymmena av det ornamentala verket Begynnelsebokstav, som är utskuret ur svartbehandlad metall. I Läsluckan i samma sal hittar man mediakonstverket Alfabet, där de välbekanta bokstäverna presenteras som en del av naturens kretslopp.

 

Avtäckningen

Konstverket Refräng avtäcktes lördagen den 8.5.2010 i samband med firandet av Europadagen och invigningen av det förnyade Lilltorget. Torgets helhetsuttryck har utformats av miljöplaneraren Tomi Hongisto, som tillsammans med Saara Ekström planerat konstverkets sockel.

I samband med invigningen planterades två körsbärsträd, som donerats av Läkarstationen Pulssi och som ingår i en helhet på sammanlagt 200 träd.

 

Avtäckningstal av Riitta Kormano


suomenkielinen versio | svensk version

Sivua viimeksi päivitetty 16.8.2013 16:16 ja sivu on julkaistu 10.5.2010 13:58

   

Lisätoiminnot

Verkkopalvelun opaste | Sivukartta | Palaute ja asiointi | Tulosta sivu | Media | Tekstiversio

© 2013 Turun museokeskus | PL 286, 20101 Turku | 20101 Turku | puh. (02) 330 000 | etunimi.sukunimi@turku.fi