Kielivalinta

Valitse kieli: suomeksi på svenska in english
 

Haku

 
Tarkennettu haku   Yhteystietohaku

på svenska | in English

 Tekstin koko: a a a a 

Sisältö

« Takaisin edelliselle sivulle

16.8.2013

  Itsenäisyyden kiven Leijona-reliefi palasi paikalleen

Itsenäisyyden kivi

Yllä: Antti Louhiston Itsenäisyyden kivi. Kuva: TMK / Tatiana Tolonen

Itsenäisyyden kivi Itäisellä rantakadulla on saanut uuden Leijona-reliefin. Itsenäisyyspäivän juhlallisuudet vietettiin maanantaina 6.12.2010 kunnostetun graniittiobeliskin äärellä

Kuvataiteilija Antti Louhiston (1918–1989) Itsenäisyyden kivi paljastettiin vuonna 1977 juhlistamaan Suomen 60-vuotista itsenäisyyttä. Kesällä 2008 veistokseen kuuluva Leijona-reliefi varastettiin, eikä sitä palautusvaatimuksista huolimatta enää löydetty.

Itsenäisyyden kiven palauttaminen alkuperäiseen asuunsa oli erityisen haastavaa, sillä Leijona-reliefistä ei ollut tallessa muottia. Antti Louhiston perikunnalta saatiin suostumus muotin valmistamiseen ja uuden leijona-reliefin valamiseen. Varsinais-Suomen Kiltapiiri ry maksamaan osan kuluista Turun kaupungin rinnalla, joten uuden leijona-reliefin valmistusprosessi saatiin käyntiin talvella 2009 kaupungin taidekokoelmaa hoitavassa Turun museokeskuksessa. 

Uuden leijonan muotoili kuvanveistäjä Mika Linto-Vaara valokuvien sekä kolmiulotteisen luonnoksen pohjalta. Leijona valettiin pronssiin ja Turun hautakivipalvelu kiinnitti sen paikalleen obeliskiin. Vuonna 2010 Itsenäisyyspäivän juhlallisuudet ja seppeleenlasku toteutuivat uudistetun Itsenäisyyden kiven juurella.

Antti Louhisto, suomalaisen arjen kuvaaja

Suomen sodat koskettivat myös kuvataiteilija Antti Louhistoa (1918–1989) henkilökohtaisesti: Louhisto taisteli talvisodan ajan puolustuslinjassa Muolaanjärvellä, jossa hän myös haavoittui. Vuonna 1942 seurasi ylennys kersantiksi ja Louhistolle myönnettiin 1. luokan vapauden mitali. Vuonna 1944 Louhiston perhe joutui lähtemään evakkoon, ja he asettuivat evakkomatkallaan Varsinais-Suomeen.

Uusi Leijona-reliefi kiinnitettiin kiveen

Yllä: Uuden leijona-reliefin kiinnitti Turun hautakivipalvelu. Kuva: TMK / Mikko Kyynäräinen

Sotakokemuksista huolimatta sodan tunnelmat eivät kuvataiteilija Antti Louhiston tuotannossa juurikaan näy. Päinvastoin, Louhiston aiheille tyypillistä on arkisuus ja kepeys. Lapsuutensa Louhisto vietti Virolahdella, maanviljelijäperheessä. Eläimet ja muut maaseudun elämää kuvaavat aiheet ovat taiteilijalle tyypillisiä, ja hänen pienveistoksistaan löytää myös hiljaista huumoria.

Antti Louhiston muita julkisia teoksia Turussa ovat Maarian hautausmaalla sijaitseva Karjalaan jääneiden muistomerkki (1967) sekä Puolalanpuiston Ystävyyden patsas (1969). Louhisto palkittiin 1965 Pro Finlandia -mitalilla.

Kotimaisesta punagraniitista veistetty Itsenäisyyden kivi juhlistaa Suomen itsenäisyyttä vuoden jokaisena päivänä, mutta 6.12. ja 13.3. kiven juurelle lasketaan seppeleitä, joilla kunnioitetaan maamme sotaveteraaneja ja muistetaan Suomen itsenäisyystaistelua. Kiven etupuolella on teksti: ITSENÄISYYS 1917 ja sen taustapuolelle on kirjoitettu sanat: ”Pienen maan suurin voima on yksimielisyys. Puhtain asein puhtaan asian puolesta”.
 

Itsenäisyyden kivi paljastettiin v. 1977

Yllä: Itsenäisyyden kivi paljastettiin vuonna 1977 juhlistamaan Suomen 60-vuotista itsenäisyyttä. Kuva: TMK kuva-arkisto, kuvaaja tuntematon

 

 


suomenkielinen versio | svensk version

Sivua viimeksi päivitetty 16.8.2013 16:06 ja sivu on julkaistu 30.11.2010 17:45

   

Lisätoiminnot

Verkkopalvelun opaste | Sivukartta | Palaute ja asiointi | Tulosta sivu | Media | Tekstiversio

© 2013 Turun museokeskus | PL 286, 20101 Turku | 20101 Turku | puh. (02) 330 000 | etunimi.sukunimi@turku.fi