Kielivalinta

Valitse kieli: suomeksi på svenska in english
 

Haku

 
Tarkennettu haku   Yhteystietohaku

på svenska | in English

 Tekstin koko: a a a a 

Sisältö

CP-lapsia koulutyössä

Toukokuu, kuukauden kuva

Euroviisulavalta lisää tasa-arvoa

Tänä vuonna Suomi lähettää Euroviisu-kisoihin Pertti Kurikan nimipäivät -bändin, jonka jäsenet ovat kehitysvammaisia. Vaikka vammaisten tasa-arvo on Suomessa melko hyvällä mallilla, on siinä vielä parannettavaa.<br>

helmikuun kuva

Helmikuun kuva

Sananvapaus ja väkivalta

Helmikuun kuvassa pohditaan Ranskan terrori-iskujen jälkimainingeissa sananvapauden rajoja.

Tähtiä katsellessa

Tammikuun kuva

Tähtiä katsellessa

Talvi tuo esiin kirkkaat kuulaat tähtitaivaat ja revontulet. Nosta katse ylös loskaisesta maasta ja uppoudu hetkeksi äärettömän avaruuden syvyyksiin.

Juhani Vikainen Tähtien tuijottaja

Joulukuun kuva

Monenlaisia jouluja

Joulunaika on taas täällä. Jouluja on monia, jokaisella omansa: eräillä idyllinen, toisilla kiireinen, joillakin yksinäinen. Kuukauden kuvassa toivotetaan jokaiselle mahdollisimman hyvää joulua!

marraskuun kuva

Marraskuun kuva

Tasa-arvoa sairaanhoitoon

Marraskuun kuvassa tuberkuloosipotilaat lepäävät turkulaisen parantolan terassilla 1940-luvulla. Hoitona oli lepo, raikas ilma ja aurinko. Vaikka tubi-epidemiat ovat Suomessa jo hyvässä hallinnassa, edelleen tartuntataudit koettelevat maailmaa – ajankohtaisimpana vitsauksena ebola.

Angry Birds

lokakuun kuva

Me ei leikitä sun kanssa

Kuukauden kuva pysäyttää pohtimaan lasten maailman julmaa puolta ja koulukiusaamista.

Syyskuun kuva

Porthanin patsaan paljastusjuhlan tunnelmissa 150 vuotta sitten

Suomen ensimmäinen kuva-ohjelmallinen henkilömonumentti, Henrik Gabriel Porthanin (1739­–1804) patsas täyttää 150 vuotta. Reinbergin valokuvassa ollaan patsaaan paljastustilaisuudessa 9.9.1864 suomenmielisissä juhlatunnelmissa.

Kesävieraita pihalla Kirstilän tilalla Naantalin Luonnonmaalla, 1908 (Yksityiskohta). Mustavalkoinen valokuva. Kuva: Tuntematon / Turun museokeskuksen valokuva-arkisto.

Elokuun kuva

Vapaa-aika ennen ja nyt

Naantalin Luonnonmaalla herrasväki on saanut kesävieraita. Seurueen virvoittava pelituokio on keskeytynyt poseeraukseen vuonna 1908 otetussa valokuvassa. Elokuun kuvan keskiössä ovat lomailu ja vapaa-aika.

Nainen nukkuu köysipinon päällä laivalla 1900-luvun alussa. Yksityiskohta. Kuva: Turun museokeskus / Turun Sanomat

Heinäkuun kuva

Unettaako?

Heinäkuun kuva muistuttaa kuukauden lopussa vietettävästä Unikeonpäivästä ja unen merkityksestä. Raikas ilma ja laineiden liplatus tuudittavat väsyneen matkaajan makoisaan uneen 1900-luvun alussa otetussa kuvassa.

Kati Immonen: Puhdistus -teossarja, teos 3 (2003).Kuva:Turun museokeskus/ Toni Vuori

Kesäkuun kuva

Hetkellistä kauneutta

Kati Immosen Puhdistus -sarjan teoksessa hentoja akvarelliperhosia on kiinnitetty pienin neuloin keräilylaatikon lasin alle. Kesäkuun kuvan värikylläiset perhoset virittävät pohtimaan kauneutta ja sen säilyttämistä.

Toukokuun kuva

Turun Lilja – Vahvasti turkulainen vappuneito

Wäinö Aaltosen graniittiveistos, Turun Lilja, on osa turkulaista vappua. Juhlahumussa, ilmapallojen ja serpentiinien lentäessä, opiskelijat laskevat neidon kutreille ylioppilaslakin.

Pekka ja Tea Isorättyä: Invalid robot (yksityiskohta), 2011, kineettinen veistos. Turun kaupungin taidekokoelma. Kuva: Ninna Pulli / Turun museokeskus

Huhtikuun kuva

Välttämätöntä välittämistä

Viime aikoina on mediassa keskusteltu siitä, kuuluisiko täysi-ikäisten lasten olla elatusvelvollisia ikääntyvistä vanhemmistaan jos näillä ei ole varaa maksaa hoitokulujaan. Huhtikuun kuva ohjaa pohtimaan hoivan etiikkaa sekä omaisten ja yhteiskunnan välistä roolinjakoa.

Muut nostot

Lisätoiminnot

Verkkopalvelun opaste | Sivukartta | Palaute ja asiointi | Tulosta sivu | Media | Tekstiversio

© 2013 Turun museokeskus | PL 286, 20101 Turku | 20101 Turku | puh. (02) 330 000 | etunimi.sukunimi@turku.fi