Kielivalinta

Valitse kieli: suomeksi på svenska in english
 

Haku

 
Tarkennettu haku   Yhteystietohaku

på svenska | in English

 Tekstin koko: a a a a 

Sisältö

« Takaisin edelliselle sivulle

26.3.2013

Helmikuun kuva 2012

Julkisen ja yksityisen rajoilla

 

Presidentti J.K. Paasikivi Kultarannan puutarhassa 1947. Kuva: Turun museokeskus / Turun Sanomat

Mäntyniemen virka-asunto ja kesäasunto Kultaranta saavat pian uudet asukkaat. Vastavalitun presidentin täytyy mukautua turvatoimiin sekä yksityisen ja julkisen rajojen joustamiseen elämässään. Turvamiesten jatkuva läsnäolo muistuttaa siitä, että presidentin yksityisyyskin on lähes julkista. Muutos on suuri myös presidentin puolisolle. Presidentin yksityisyys ja julkisen elämän rajat ovat aika ajoin herättäneet keskustelua.  Kukin sukupolvi on määritellyt ne uudelleen. Menneiden vaalien aikana on pohdittu muun muassa sitä, pitääkö presidentin olla Facebookissa tai vaikuttavatko tämän perhesuhteet viran hoitamiseen.

Kuukauden kuvassa presidentin yksityisyyden ja julkisen elämän rajoja havainnollistaa Suomen tasavallan seitsemäs presidentti Juho Kusti Paasikivi (1870–1956). Vuosina 1946–1956 presidenttinä toiminut Paasikivi istuu penkillä Naantalin Kultarannan puutarhassa sanomalehteen syventyneenä. Leppoisa yksityinen vapaa-ajan lukutuokio on kuitenkin lavastettu. Todennäköisesti presidentin seurue on ollut suurempi kuin miltä näyttää. Paikalla ovat vähintäänkin kuvan ottanut Turun Sanomien lehtikuvaaja sekä presidentin turvamiehet. Kuvassa näkyvä yksityisyys on siis osin illuusiota, vaikka puutarha koristeellisine penkkeineen näyttääkin varsin rauhaisalta.

Nyt 2010-luvulla vaalikampanjoissa yksityisyyden ja julkisuuden limittäminen toisiinsa on ollut osa kampanjoinnin strategiaa. Julkisuudessa kerrottujen henkilökohtaisten asioiden voidaan ajatella lähentävän poliitikon suhdetta äänestäjiin. Yksityiselämän käsittely tekee poliitikosta sympaattisen, tasavertaisen kanssaihmisen. Toisaalta uutisointi myös on muuttunut. Poliitikkojen yksityiselämää tarkkaillaan kiinteästi, eikä mikään tunnu olevan tabua, koskematonta. Kännykkäkameralla on helppo napata kuvia kenenkään huomaamatta, olipa kyseessä maitokaupassa käyvä presidentti tai kahvilassa istuva ystävä. Samoin sosiaalinen media on hämärtänyt yksityisen ja julkisen rajoja. Niin tavalliset kansalaiset kuin julkisuuden henkilötkin päivittävät elämäänsä puolijulkiseen, tai jopa julkiseen profiiliinsa aina lasten kanssa pulkkailusta päivän illallisen kuvailuun. Ongelmana voi olla, että huomio keskittyy julkisuuden henkilön yksityiselämään tämän ansioiden ja tavoitteiden jäädessä taka-alalle.

Hallitulla julkisuuskuvalla voidaan yhä vaikuttaa mielipiteeseen 1900-luvun tapaan. Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Kuukauden kuvassa lämpimästä kesäpäivästä nauttiva, sanomalehden uutisotsikoihin uppoutuva Paasikivi luo yhä rennon, mutta arvokkaan ja aikaansa seuraavan vaikutelman kansakunnan päämiehestä.

Turun museokeskus / Turun Sanomat
Presidentti J.K. Paasikivi Kultarannan puutarhassa
Kesäkuu 1947

Turun museokeskuksen valokuva-arkisto


Kuva ja noston kuva: Turun museokeskuksen valokuva-arkisto

 


Sivua viimeksi päivitetty 26.3.2013 15:31 ja sivu on julkaistu 1.2.2012 9:00

   

Lisätoiminnot

Verkkopalvelun opaste | Sivukartta | Palaute ja asiointi | Tulosta sivu | Media | Tekstiversio

© 2013 Turun museokeskus | PL 286, 20101 Turku | 20101 Turku | puh. (02) 330 000 | etunimi.sukunimi@turku.fi