Sisällissota

Sisällissota-näyttelyn banner.
5.10.2018–13.1.2019

Sisällissota

Wäinö Aaltosen museossa on avautunut näyttely, joka käsittelee nykytaiteen avulla sisällissotien ja muiden aseellisten konfliktien vaikutuksia uhrien näkökulmasta. Näyttelyn teokset toimivat keskustelun avaajina ja kysymysten asettajina.

Keväällä 2018 tuli kuluneeksi 100 vuotta Suomen sisällissodasta. Sen jälkeen on maapallolla käyty noin viisikymmentä sisällissodaksi luonnehdittavaa aseellista konfliktia. Näistä osa on kestänyt vuosikymmeniä. Jokainen sota on ollut humanitäärinen katastrofi. Sisällissota on sota, jolla ei ole voittajia. Se on aina inhimillinen tragedia, joka koskettaa yksilön, perheen, suvun ja kansakunnan tasolla – ja jopa maailmanlaajuisesti.

Miljoonat ihmiset elävät sodan kaaoksen keskellä. Sisällissodassa uhrit ja heidän murhaajansa ovat kaikki tavallisia ihmisiä, miehiä, naisia ja lapsia. Se voi tapahtua ihan kenelle tahansa. Me kaikki tiedämme, että sota on väärin, mutta silti sotia käydään aina vain. Siksi meidän pitää tietää. Siksi meidän pitää muistaa.

Teokset keskustelun avaajina ja kysymysten asettajina
Vaikka Suomen sisällissodan muistaminen on tällä hetkellä ajankohtaista, siirtyy katse tässä taidenäyttelyssä nykypäivään. Suomalaisten kuvataiteilijoiden omaa sisällissotaamme käsittelevät teokset saavat rinnalleen nykyisiä konflikteja peilaavia kansainvälisten huipputaiteilijoiden teoksia. Huomion keskipisteessä ovat sotien uhrit, siviilit, sodan jalkoihin jääneet ja sotaa paossa olevat. Teokset eivät heristä sormea tai anna suoria vastauksia, vaan ne toimivat keskustelun avaajina ja kysymysten asettajina. Rankasta ja vaikeasta aiheesta huolimatta esillä ei ole raaistavaa tai väkivaltaista kuvamateriaalia.

Näyttelyn taiteilijat ovat Adel Abidin, Francis Alÿs, Candice Breitz, Kaisaleena Halinen, Ismo Kajander, Harro Koskinen, Heikki Marila, Anssi Pulkkinen, Hodhayfa Salih, Paavo Räbinä ja Juha Welling. Esillä on maalauksia, valokuvia, videoita, veistoksia ja installaatioita. Näyttelyn on kuratoinut Turun museokeskuksen tutkija Jonni Saloluoma.

Yksi näyttelyn keskeisimmistä teoksista on Candice Breitzin vaikuttava videoinstallaatio Love Story, 2016, jossa esiintyvät mm. Julianne Moore ja Alec Baldwin. Breitz esittää teoksellaan kysymyksen ketä me kuuntelemme ja kenen äänellä puhumme. Ovatko tarinat oikeiden ihmisten todellisista kokemuksista vaikuttavampia, jos kertojana on tunnettu Hollywood-näyttelijä?

Näyttelyn ajaksi Wäinö Aaltosen museon edustalle kadulle sijoitetaan Anssi Pulkkisen huomiota herättävä installaatio Streetview (Reassembled), 2017, jonka materiaalina ovat Syyrian sodan tuhoaman kodin rauniot.

Näyttelyn sisältöä ja teemoja avaavat keskustelutilaisuudet

 • Mitä oikeasti tapahtuu? Mitä minä voin tehdä? -keskustelutilaisuus 24.10. klo 17–18.30
  YK:n päivänä järjestettävässä keskustelutilaisuudessa avustusjärjestöissä toimivat ihmiset kertovat mitä konfliktialueilla todella tapahtuu ja mitä me voimme tehdä auttaaksemme. Mukana tilaisuudessa Amnesty International, Suomen Punainen Risti ja Kirkon Ulkomaanapu.
 • Voiko taide muuttaa maailmaa? -keskustelutilaisuus 7.11. klo 17–18.30
  Tilaisuudessa näyttelyn taiteilijat keskustelevat taiteen vaikutusmahdollisuuksista, ja siitä voiko taiteessa käyttää materiaalina ihmisten kärsimystä – vaikka tarkoitus olisi hyvä.

Näyttelyopastukset

 • Kuraattoriopastus 20.10. klo 12
  Näyttelykuraattori, tutkija Jonni Saloluoma kertoo näyttelyn suunnitteluprosessista ja teosten taustoista.
 • Yleisöopastukset suomeksi sunnuntaisin klo 14
 • Yleisöopastukset ruotsiksi 28.10., 25.11. ja 13.1. klo 15
Hinta: 
 • aikuiset 9 €
 • ryhmälippu (väh. 10 hlöä) -25 %
 • opiskelijat, eläkeläiset, työttömät, varusmiehet 4 €
 • 7–15-vuotiaat 4 €
 • perhelippu 22 €
Tapahtumajärjestäjä: 
Wäinö Aaltosen museo
(02) 262 0850
Tapahtumapaikka (kaupungin toimipiste): 
Tapahtuman osoite: 
Itäinen Rantakatu 38, Turku
Tapahtuman verkkosivusto: 
Tapahtuman FB-sivu: