Kuoroteos ”Susinartut: 1918 naisvankien laulut elävät”

wam susinartut
25.11.2018 19.0020.00

Kuoroteos ”Susinartut: 1918 naisvankien laulut elävät”

Susinartut-kuoroteoksen perustana ovat aikaisemmin julkaisemattomat, Suomen sisällissotaan 1918 osallistuneiden naisten runot ja laulut. Arkistoista löytyneistä teksteistä välittyy itsenäisenä toimijana nähdyksi tulemisen riemu, uho, pelko, suru, vankileirikokemukset, katumus ja anteeksianto ja halu elää. 

Häpeämättömän ja vapauttavan esityksen perimmäinen viesti on naisten ja tyttöjen oikeus aktiiviseen kansalaisuuteen ilman vihaa ja väkivaltaa.

Sävellys: Petra Poutanen-Hurme & Tellu Turkka
Kuoronjohto: Petra Poutanen-Hurme
Koreografia, dramaturgia, ohjaus: Päivi Järvinen
Arkistotekstit: Anne Koski
Valot: Markku Tuomala
Puvustus: Päivi Järvinen & kuorolaiset
Kuoro: Naiskuoro Tellus

Naiskuoroteos ja konserttikiertue perustuvat Suomen sisällissodassa kovia kokeneiden naisten kirjoittamiin runoihin ja lauluihin, joita ei ole ennen julkaistu. Vankileirille sodassa joutui naiskaartilaisia, sänitäärejä, keittäjiä ja pakolaisia lapsineen. Laulu- ja runoteksteissä nämä naiset työstävät sotakokemuksiansa jo pakomatkalla, vankeudessa ja sieltä vapauduttua.  Autenttiset tekstit alkavat elää kahden muusikon niihin säveltämän uuden musiikin ja koreografin naiskuoron kanssa toteuttamaan liikekielen ansiosta.

Esityksen nimi viittaa julkiseen keskusteluun 100 vuotta sitten, jossa erityisesti naiskaartilaisten seksuaalista siveyttä epäiltiin ja heistä keksittiin pilkkanimiä, kuten susinartut ja housukaartilaiset. Teoksessa sisällissotaa puidaan sen kokeneiden naisten omin sanoin. Runo- ja laulutekstit ovat syntyneet osana naisten henkilökohtaista toipumisprosessia. Niissä esille nousevia teemoja ovat mm. itsenäisenä toimijana nähdyksi tulemisen riemu, uho, kuoleman pelko, suru, vankileirikokemukset, katumus ja anteeksianto, omanarvontunto, ilo ja halu elää.

Liikkuvan kuoroteoksen ja konserttikiertueen ensi-ilta on marraskuussa 2018. Noin tunnin mittaisessa esityksessä ei nähdä nuottikansioiden taakse piiloutuvaa kuoroa vaan myötäelävään lauluun ja liikkeeseen perustuva esitys, joka antaa äänen historiassa kaltoin kohdelluille naisille. Tavoitteena on häpeämätön ja vapauttava esitys, jonka perimmäinen viesti on naisten ja tyttöjen oikeus aktiiviseen kansalaisuuteen ilman vihaa ja väkivaltaa kaikkina aikoina.

Lisätiedot tekijöistä, lauluista ja tarinoista

 

Kuva: Susinartut

Hinta: 

25,50 € / 17,50 €

 

  Tapahtumajärjestäjä: 
  Wäinö Aaltosen museo
  (02) 262 0850
  Tapahtumapaikka: 
  Tapahtuman osoite: 
  Itäinen Rantakatu 38, Turku
  Tapahtuman verkkosivusto: 
  Tapahtuman FB-sivu: 
  Sinua saattaa kiinnostaa: 
  Sisällissota-näyttelyn banner.
  5.10.2018 10.00

  Sisällissota

  Wäinö Aaltosen museossa on avautunut näyttely, joka käsittelee nykytaiteen avulla sisällissotien ja muiden aseellisten konfliktien vaikutuksia uhrien näkökulmasta. Näyttelyn teokset toimivat keskustelun avaajina ja kysymysten asettajina.