Ajankohtaista: Kalat kertovat perhosille -teoskokonaisuus opettaa Viinamäenkadun päiväkotilapsille alueen historiaa

Taiteen lisäämisellä ihmisten arkiympäristöön on nähty monia positiivisia hyvinvointivaikutuksia. Näitä ovat esimerkiksi parantunut tunteiden säätely, matalampi stressihormonivaste ja yksinäisyyden väheneminen.

Lehdossa kasvaa mahtava kastanjapuu pähkinöineen. Kastanjapähkinät ovat puun lapsia. Pähkinöistä kasvaa aikanaan suuria puita. Jykevän kastanjan rungon koloissa talvehtii myös perhosia sammaleisissa kaarnakodeissaan. Keväällä herättyään vanhemmat perhoset ja juuri toukasta kuoriutuneet nuoret perhoset kuulivat, että ihmiset lähistöllä tarvitsevat savea astioidensa tekoa varten. Kun perhoset ja sudenkorennot lentelivät Halistenkosken kukkaniityillä ja joen rannalla, tulivat kutumatkallaan olleet kalat kertomaan niille, että joessa olisi upeaa savea astioihin. Niinpä perhoset ja sudenkorennot parveilullaan osoittivat ihmisille hyvän savenottopaikan. Kiitokseksi tästä savenvalajat koristelivat astiansa puiden, kukkien, kasvien ja eläinten hahmoilla.

Paula Suominen, Tiina Vainio

Vuonna 2020 Viinamäenkadun uuteen päiväkotiin hankittiin kahden kuvataiteilijan, Paula Suomisen ja Tiina Vainion, Kalat kertovat perhosille -teoskokonaisuus. Yllä oleva taiteilijoiden ideoima kertomus sanallistaa teoksen tarinan. Sisätilojen seinissä koreilee lasimosaiikista valmistettuja kaksiulotteisia kappaleita, joissa esiintyvät kastanjanlehti, perhonen, perhosen toukka, rapu, sudenkorento, kaloja ja erilaisia lampimuodostelmia. Yhteen julkisivuun on kiinnitetty kastanjanpähkinä-mosaiikkeja.

Prosenttiperiaate osana rakennushankkeita

Itäharjulla toimivan Viinamäen päiväkodin uudisrakennuksen hankesuunnitelmassa ja investointikustannuksissa varattiin määräraha taidehankintaan.

Taideteoskokonaisuus päätettiin hankkia rakennukseen prosenttiperiaatteella. Prosenttiperiaatteen tarkoituksena on käyttää noin 1 % uudisrakennuksen tai peruskorjauksen määrärahoista taiteen hankkimiseen joko osaksi itse rakennusta tai sen ympäristöä. Ensimmäisen kerran prosenttiperiaatetta on noudatettu Turussa vuonna 1994 Turun Lyseon koulun ja -lukion rakennushankkeessa.

Alkuvuodesta 2022 valmistuva Turun julkisen taiteen ohjelma ajaa julkisen taiteen entistä laajempaa käyttöönottoa osaksi kaupunkisuunnitteluhankkeita. Ohjelma esittää erilaisia malleja taiteen hankinnalle niin julkisen sektorin kuin yksityistoimijoiden hankkeiden yhteyteen. Taiteen lisäämisellä ihmisten arkiympäristöön on nähty monia positiivisia hyvinvointivaikutuksia. Näitä ovat esimerkiksi parantunut tunteiden säätely, matalampi stressihormonivaste ja yksinäisyyden väheneminen. Taiteen avulla on myös mahdollista luoda maamerkkejä, vaikuttaa ihmisten kulkureitteihin, luoda alueista turvallisempia ja vahvistaa tietyn alueen tai rakennuksen brändiä. Rakennusten tilaajien ohella myös niiden käyttäjät saavat usein osallistua taideteosten valintaan, mikä lisää mahdollisuuksia osallistua oman arkiympäristönsä muotoutumiseen. Tilaustaiteella voidaan lisäksi työllistää paikallisia taiteilijoita ja siten tukea taiteen kentän elinvoimaisuutta.

Mosaiikkityöryhmä / Paula Suominen, Lompolo, 2020. Turun kaupungin taidekokoelma. Viinamäen päiväkoti. Kuva: Ville Mäkilä / Turun museokeskus.

Prosenttitaidetta voidaan hankkia ostamalla jo olemassa oleva teos suoraan tietyltä taiteilijalta tai tilaamalla aivan uusi teos valitulta taiteilijalta tai taiteilijaryhmältä. Usein hankintaa edeltää usealle taiteilijalle suunnattu rinnakkainen luonnostilaus, kutsukilpailu, avoin taidekilpailu tai portfoliohaku, joiden tulosten perusteella tilataan toteutettava taideteos tai teoksia. Viinamäen päiväkodin tapauksessa taidehankinnan valmistelu tapahtui rinnakkaisena luonnostilauksena, joka käynnistyi syksyllä 2019. Hanketyöryhmän osapuolina olivat Museokeskuksen lisäksi rakennuksen käyttäjän ja rakennuttajan edustajat. Taidekokoelman asiantuntijat kokosivat 20 taiteilijan esittelyn hanketyöryhmän tutustuttavaksi. Neljältä taiteilijalta tilattiin teosluonnokset arvioitavaksi. Toteutettavasi valittiin Mosaiikkityöryhmä Paula Suomisen ja Tiina Vainion teoskokonaisuus Kalat kertoivat perhosille, joka valmistui Viinamäen päiväkotiin marraskuussa 2020. Tiina Vainio on vastannut sisätilojen teoksista ja Paula Suominen rakennuksen julkisivujen teoksista. Teoskokonaisuus sitoo yhteen luonnostilauksessa teokselle esitettyjä ominaisuuksia kuten teoksen turvallisuuden ja ekologisuuden, paikan historian huomioimisen, soveltuvuuden päiväkodin arvoihin, ympäristöpedagogiikan hyödyntämisen sekä käyttäjien huomioimisen.

Tiina Vainio toteuttamassa Sudenkorennot-teosta työhuoneellaan. Kuvassa myös muita teoskokonaisuuteen kuuluvia osia. Kuva: Raakkel Närhi / Turun museokeskus. 

Alueen historian valjastaminen osaksi tarinankerrontaa

Teoskokonaisuuden tueksi taiteilijat ovat luoneet tarinan, jossa kastanjapuun kolossa asuvat perhoset toukkineen sekä Halistenkoskella asuvat kalat, sammakot ja rapu osoittavat ihmisille hyvän savenottopaikan. Tästä kiitollisina savenvalajat koristelevat astiansa puiden, kukkien, kasvien ja eläinten hahmoilla.

Idea tarinaan syntyi alueen historiasta. Alueella aikoinaan toimineeseen tiili- ja keramiikka-alan yritykseen Kupittaan Saveen haettiin savimateriaalia Aurajoen rannoilta, ja päiväkodin kohdalla on sijainnut kastanjapuulehto. Teoskokonaisuuden Perhonen on saanut inspiraationsa Aurajokilaaksossa elävistä yöperhosista, joiden siipiin on kuvioitu kastanjanlehtien kuviointia. Perhosteoksen siipiin on lisäksi liitetty Kupittaan Saven kaksi lautasta, joita valmistettiin 1940–50-luvuilla.

Mosaiikkityöryhmä / Tiina Vainio, Liejurapu, 2020, mosaiikki. Turun kaupungin taidekokoelma. Kuva: Ville Mäkilä / Turun museokeskus.

Mosaiikkien mielenkiintoinen haptisuus

Teokset on sijoitettu mahdollisimman monelle koettavaksi ja kosketeltaviksi. Suurin osa mosaiikeista on lasten käsien ulottuvilla reiteillä, joissa eri päiväkotiryhmät voivat kohdata ne mahdollisimman usein. Useat mosaiikit on luotu lasten kokoisiksi tai jopa suuremmiksi — tutkittavaa riittää. Kosketeltavat mosaiikit on turvallisuuden vuoksi valmistettu pyöreäreunaisista mosaiikkipaloista tai palojen terävät reunat on piilotettu saumauksilla.

“Koskettaessaan pintoja lapset voivat aistia kylmän ja lämpimän, kovan ja pehmeän. Lasimosaiikin vaihtelevat pinnanmuodot ja pintarakenteet houkuttavat ja koukuttavat lasta koskettamaan, vertailemaan, tuottamaan mielikuvia, pysähtymään ja rauhoittumaan teoksen äärelle”, taiteilijat kuvailevat teoksensa kohtaamista.

Pääkuva: Paula Suominen suunnittelemassa Keltaruskeat kastanjat -teoksen kiinnitystä, 2020. Turun kaupungin taidekokoelma. Kuva: Ville Mäkilä / TMK.

Lähteet:

Prosenttitaide. Turku.fi.

Taidetta! Kulttuurihyvinvoinnin käsikirja. Taike.

Tiina Vainio & Paula Suominen: Kalat kertovat perhosille -teosehdotus. Turun museokeskuksen arkisto.

Tietoa kirjoittajasta

Sofia
Turkulainen
Korkeakouluharjoittelija
Turun museokeskus
Asiasanat: