Anu Tuomi: Virtauksia ja peilauksia, 1997–2009,akryyli kankaalle, akryyliväri, hartsi, peili. Turun kaupungin taidekokoelma. Kuva: Ville Mäkilä / TMK.
Tietoa kirjoittajasta
Ringa
Takanen
Tutkija
Turun museokeskus
WAMin korkeissa saleissa hehkuvat värikylläiset maalaukset, veistokset ja installaatiot. Väriraidat ja muut muodot väreilevät tilassa muodostaen verkkokalvoille jälkikuvan, kun katseen kääntää äkkiä valkoiseen seinään. Alkavan kevään harmaan, valkoisen ja ruskean sävyjen keskellä näyttelyn väri-ilottelu on kuin matka visuaaliseen paratiisiin.
Retrospektiivinen näyttely Väristä luo katsauksen pitkän linjan kuvataiteilija Anu Tuomen (s. 1950) uran vaiheisiin. Alkuvaiheen 1970-luvun realistisissa muotokuvissa ja ekspressiivisemmissä maalauksissa värit ovat tummempia ja maanläheisiä, mutta etenkin viimeisten 20 vuoden aikana syntyneet teokset ovat kirkkaiden ja yllättävienkin väriyhdistelmien kyllästämiä. Värien ominaisuuksien ja yhdistelmien tutkiminen on ollut aina luonteenomaista Tuomelle taiteilijana. Tämä näkyy teoksissa, joissa värit soljuvat ja elävät omaa elämäänsä. Ne vaikuttavat toistensa sävyihin ja suorastaan vilisevät katsojan silmissä.
Näyttelyssä on mukana myös Turun kaupungin taidekokoelmaan kuuluvia teoksia, kuten Virtauksia ja peilauksia (1997–2009). Näyttelyssä esillä olevien teosten lisäksi museokokoelmaan kuuluu Anu Tuomen varhaisvuosien teoksia. Vaakasuora muotokuva vuodelta 1978 tuo mieleen muistumia Vincent van Goghin (1853–1890) Olkihattuisesta omakuvasta (1887), jossa taiteilija itse poseeraa samankaltainen hattu päässään. Turun Pohjolan kaupunginosan taloja kuvaava Asemanseutua vuodelta 1974 puolestaan johdattaa herkullisine väreineen Tuomen vahvaan, mutta harmoniseen värimaailmaan.
Pääkuva: Anu Tuomi: Elämänlanka I-II, 1984 - 2019. Matonkuteet ja langat akryylimaalauspohjalle. Turun kaupungin taidekokoelma. Kuva: Ville Mäkilä / TMK.