Kuukauden esine: Keittiöopetustaulu

Mitä hyötyä kissasta on keittiössä?

Turun museokeskuksen tehdessä muuttoaan kokoelmien joukosta putkahtaa toisinaan esiin esineitä, joita jää vastustamattomasti katsomaan pidemmäksi aikaa. Yksi tällainen oli vanha keittiöaiheinen opetustaulu, joka herttaisuudellaan ja yksityiskohdillaan vangitsi heti huomion. Kuvaa katsoessa tuntee melkein itsekin olevansa lapsi etsimässä ratkaisuja piilokuvatehtävästä.

Yksityiskohta opetustaulun ruotsinkielisestä tekstistä. TMK/kokoelmat.

Kuvassa on monia johdattelevia kysymyksiä, joista osa sopisi hyvin vaikkapa tämän päivän koulukirjoihin: Minkä nimisiä vihanneksia kuvassa näet? Mitä niille tehdään ennen syömistä? Mihin näistä esineistä tartutaan, kun syödään päivällistä? Mihin suppiloa tai raastinrautaa käytetään?

Sen sijaan joissakin kysymyksissä on hieman menneen maailman tuntua: Mitä hyötyä kissasta on keittiössä? Onko rotista haittaa? Näetkö kuvassa pienen rotan? Miksi se ei pääse pakoon? Mitä ammutulle kaniinille pitää tehdä ennen kuin se paistetaan? Miksi teurastetulla hanhella ei ole höyheniä, jalkoja eikä päätä?

Joukkoon mahtuu myös muutamia esineitä, joita ei nykypäivän keittiöissä kovin usein nähdä, kuten kahvimylly, mortteli ja hiilihanko. Samalla lukijaa kehotetaan pohtimaan myös niiden käyttöä keittiössä.

Vaikka nykyään opetustaulut ovatkin poistuneet käytöstä ja niitä näkee ennemmin sisustuselementteinä tai keräilykohteina kirpputoreilla, olivat ne ennen tärkeä apuväline opetuksessa. Ensimmäiset opetustaulut kehitettiin 1800-luvun alkupuolella Saksassa ja Ranskassa, ja vuosisadan loppuun mennessä ne olivat rantautuneet Suomeenkin. Ensimmäiset taulut olivat kooltaan vain noin kolmisenkymmentä senttiä, mutta sitä mukaa, kun luokkahuoneiden koko kasvoi ja painotekniikka kehittyi, opetustauluistakin tehtiin aiempaa suurempia.

Opetustauluja käytettiin erityisesti siksi, että 1800-luvulla ja 1900-luvun alussa oppikirjoissa oli vähän kuvitusta ja opetustauluilla oli tärkeä tehtävä havainnollistaa opetusta. Monet taulut ovatkin hyvin yksityiskohtaisesti kuvitettuja, jotta niissä riittäisi katseltavaa pitkäksi aikaa. Opetustaulujen tärkeyden voi muistaa, kun avaa seuraavan kerran kuvitetun kirjan ja yrittää miettiä, minkälaista uuden oppiminen oli aikana, jolloin kuvituskuvat eivät olleet itsestäänselvyyksiä.

Keittiöaiheinen opetustaulu on runsaati kuvitettu. TMK/kokoelmat.

Tietoa kirjoittajasta

Anna
Saarikko
Amanuenssi
Turun museokeskus