Kuukauden esine: Sanojen voima

Kirjastoissa on voimaa ja viisautta
 

Turun kaupungin pääkirjastossa esillä oleva Charles Sandisonin paikkasidonnainen mediataideteos Sub Rosa on suunniteltu juuri sijaintipaikkaansa, Taiteiden taloksi kutsutun vanhan kirjastorakennuksen aulaan. Kirjainten ryppäät muodostavat seinille verkkaisesti kuvia ja sanoja. Tekstifragmentit on poimittu satunnaisesti suomalaisten naiskirjailijoiden tuotannosta. Kirjaimista muodostuu myös hetkittäin häivähdyksenomaisia kuvia erilaisia esineitä pitelevistä käsistä.
  
Teoksen nimi, Sub Rosa, on latinaa ja tarkoittaa kirjaimellisesti ”ruusun alla”. Antiikin roomalaisten kulttuurista lähtien ruusu on usein yhdistetty salaisuuksiin ja hiljaisuuteen. Niin ruokailusalien katot kuin rippituolitkin on saatettu koristella ruusuaiheisin kaiverruksin. Ruusukoristeet muistuttavat siitä, että tilassa käsiteltyjen asioiden pitäisi pysyä luottamuksellisina. Taiteilija Charles Sandisonin mukaan teoksen nimi liittyy myös Umberto Econ Ruusun nimi -romaanin viimeiseen lauseeseen ”Stat rosa pristina nomine, nomina nuda tenemus”, mikä tarkoittaa: ”menneisyyden ruususta meillä on jäljellä vain sen nimi, meillä on alastomat nimet”. Lausahdus viittaa siihen, miten kauneus häviää ajan kuluessa, siitä jää jäljelle vain nimi, ja tietysti kertomukset sekä nykyään myös valokuvat. Tosin mikään ei ole ikuista. Kirjoitettu kieli avaa näköaloja menneisyyteen, mutta tapahtumista on jäljellä ainoastaan sanat. Kirjoittajan ajatuksia ja menneitä tapahtumia ei koskaan voi saavuttaa kokonaisuudessaan. Menneisyyden ruusua ei voi koskettaa eikä sen tuoksua voi haistaa.

Kirjastoissa on voimaa ja viisautta.  Kirjojen valtavat hyllymetrit sisältävät lukemattomia tapoja yhdistää kirjaimia sanoiksi ja lauseiksi, jotka kantavat ja välittävät merkityksiä.  Sanojen avulla ihmiset ymmärtävät toistensa ajatuksia, ne voivat yhdistää tai erottaa. Kirjastot tuovat ihmisiä yhteen sekä henkisesti että arkkitehtuurin määrittelemässä tilassa. Kuten aina, myös pandemian aikana kirjastot ovat tarjonneet tietoa, viihdettä ja tekemistä, ja siten kannatelleet henkisesti vaikeassa tilanteessa. Kattoon kiinnitetyt dataprojektorit heijastavat Turun vanhan kirjastotalon sisääntuloaulaan taideteoksen, jonka alta kirjastoon tulijat astuvat tiedon ja salaisuuksien pyhättöön.

Kuvat: Charles Sandison: Sub Rosa, 2008–2011, datainstallaatio. Turun kaupungin taidekokoelma. Kuvaaja: Raakkel Närhi, TMK.

Tietoa kirjoittajasta

Ringa
Takanen
Tutkija
Turun museokeskus