Kirjaston aamukahveilla voi tavata kirjastonhoitajan kotisohvalla

Livelähetykset toteuttavat kirjaston strategiaa.

Kirjasto ei ole ainoastaan paikka kirjoille, vaan myös ihmisille. Kun koronapandemia sulki Suomessa myös kirjastot pitkäksi aikaa, oli aika miettiä uusia ratkaisuja – sellaisia, joissa ihmiset olisivat edelleen läsnä. Kokonaan somessa Instagram-livenä toteutetuista aamukahveista tuli kohtaamispaikka ihmisille ja kirjaston aineistoille.

Aluksi aamukahveja piti isompi joukko kirjaston työntekijöitä, ja toivottavasti myös jatkossa saadaan uusia innokkaita henkilöitä mukaan liveihin. Tällä hetkellä ruudussa nähdään useimmiten kirjastonhoitaja Tuula Rämö, joka jakaa lukuvinkkejä ja haastattelee kirjailijavieraita. Hänen mielestään on hauskaa jutella ihmisille, mutta pelkästään siitä ei liveissä ole kysymys.

Kun Rämö aloitti työnsä Turun kaupunginkirjastossa yli kymmenen vuotta sitten, hänen tehtävänään oli pohtia uusia tapoja kohdata asiakkaita. Silloin some ei ollut vielä osa ihmisten elämää näin suuressa mittakaavassa. Aamukahveilla kyse ei ole kuitenkaan kirjaston viemisestä someen, vaan livelähetykset täyttävät myös kirjaston asiakaspalvelutavoitteita ja toteuttavat kirjaston strategiaa.

Vaikka kirjaston tilat ovat taas asiakkaille auki ja kirjasto toivoo tilojensa täyttyvän ihmisille, toiset tapaavat kirjastonhoitajan edelleen mieluummin verkon välityksellä. Aamukahvit lisäävät erilaisten asiakkaiden mahdollisuuksia kohdata kirjaston henkilökuntaa ja kuulla kiinnostavasta aineistoista.

Aamukahvien teemoja ja aineistovinkkauksia Rämö pohtii myös kirjaston tavoitteiden ja arvojen kautta. Ympäristö- ja ihmisoikeusasiat näkyvät vahvasti. Esimerkiksi Turun Pride-viikolla aiheena olivat hlbtiq-urheilijoiden elämänkerrat. Toisaalta Rämö haluaa tarjota kirjaston Instagram-kanavan seuraajille myös yllättävämpiä sisältöjä, sellaisia, jotka voisivat tarjota uusia näkökulmia ja antaa ajattelun aihetta. Sekin tukee kirjaston roolia yhteiskunnassa.

Kirjastossa työntekijät tekevät työtään omalla persoonallaan. Rämö ei ujostele kameraa ja tietää, että livevideolla on pystyttävä tuottamaan puhetta nopeastikin. Aamukahvien taustalla taas vaaditaan rautaista kirjastonhoitajan ammattitaitoa eli tiedonhankintaa, aineistontuntemusta ja kykyä hahmottaa kulloiseenkin aiheeseen liittyviä kokonaisuuksia. Livelähetyksessä tämä ammattitaito sitten mitataan, kun aineistovinkkien kanssa pääsee kunnolla revittelemään.

Jos et ole vielä ehtinyt tutustua kirjaston aamukahveihin, hyppää mukaan tuleviin Instagram-liveihin torstaisin (ja jatkossa keskiviikkoisin) kello 10 Turun kaupunginkirjaston Instagram-tilillä.

Tulevia aiheita (muutokset ohjelmaan mahdollisia):

  • 1.9. Miten voit kehittyä vesivärimaalarina? Neuvoja ja kirjavinkkejä.
  • 8.9. Vieraana Sutinaa ja suhmurointia - Suomen luonnon ihmeellisiä asukkaita -kirjan kirjoittaja Minttu Heimovirta.
  • 14.9. (keskiviikko) Kirjastonhoitaja esittelee uusia käsityökirjoja. Vieläkö villasukat ja makramee ovat hot, vai antavatko ne tilaa uusille trendeille?
  • 28.9. Rosvot – Totta ja tarua mestarivarkaista ja muista nerokkaista rikollisista

 

Frida-Maria Pessi

Tietoa kirjoittajasta

Frida-Maria
Pessi
Tiedottaja
Vapaa-ajan palvelukokonaisuus
Kirjoittaja tykkää sosiaalisesta mediasta ja on iloinen, että myös kirjasto on läsnä somessa.