Kulttuuri tekee hyvää – edelleen 

Miten juhlistaa kulttuuripääkaupungin 10-vuotissynttäreitä, kun tulevaisuutta ei voi ennustaa? 

Kymmenen vuotta sitten Turussa nautittiin kulttuurista enemmän kuin koskaan. Kulttuuripääkaupungissa tapahtui joka päivä ja tuhansien tapahtumien kokonaisyleisömäärä kipusi yli kahteen miljoonaan. Tuntuu kaukaiselta ja samalla kutkuttavalta ajatukselta näinä aikoina. Miten juhlistaa kulttuuripääkaupungin 10-vuotissynttäreitä, kun tulevaisuutta ei voi ennustaa? 

Pysyvät jäljet ja silta vuoteen 2029 

Kun tammikuussa aloitin juhlavuoden ohjelmakoordinaattorina, palasin ensitöikseni 2011-tunnelmiin valokuvien ja viestintämateriaalien kautta. Yksi kulttuuripääkaupunkivuoden sloganeista kiinnitti erityisesti huomioni: ”Eihän tämä kulttuuri lähde pois kulumallakaan!”.  

Kymmenen vuotta myöhemmin on helppo todeta, että lause piti paikkansa. Kaupunkikuvasta löytyy useita vuonna 2011 julkistettuja taideteoksia, tunnetuimpina varmaankin Forum Marinumin edustan Päivänkakkara, Aurajoen ulkoilureitin Joitakin teknokukkasia sekä Aurajoen kesäiset Haahkat. Flame Jazz -konserttisarjan jälkimainingeissa luotu Jazz City Turku -kokonaisuus rakentaa Turusta eurooppalaista jazzkaupunkia ja kulttuurihyvinvoinnista kaavaillaan kaupungin uutta kärkihanketta. 

Vuosi 2021 on yksi etappi kohti Turun 800-vuotisjuhlaa. Kuluvan juhlavuoden tavoitteena onkin paitsi huomioida kulttuuripääkaupunkivuoden jättämiä pysyviä jälkiä, myös rakentaa siltaa vuoteen 2029. Kulttuuri on yksi merkittävimmistä kaupungin vetovoimaa lisäävistä tekijöistä. Meneillään olevat merkittävät infrahankkeet, Historian ja tulevaisuuden museo sekä uusi konserttitalo, tulevat vahvistamaan Turun asemaa eurooppalaisena kulttuuripääkaupunkina.  

Päivänkakkara on yksi kulttuuripääkaupunkivuonna julkistetuista taideteoksista. Kuva: Joel Haapamäki

Vapaalle kentälle vapaat kädet  

Kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelma olisi ollut mahdotonta toteuttaa ilman Turun vapaan kentän monipuolista osaamista ja merkittävää panosta. 10-vuotisjuhlavuonna kaupunki haluaa vahvistaa entisestään yhteistyötään vapaan kentän kanssa. 

Vuoden 2011 kaltaista rahoitusta tälle vuodelle ei valitettavasti ole, mutta kaupunki tulee avaamaan juhlavuoden aikana muutamia avustushakuja tarjotakseen Turun kulttuuritoimijoille mahdollisuutta toteuttaa juhlavuoden sisältöjä. Painopisteenä on erityisesti alueilla tapahtuva ja asukkaiden kanssa yhdessä toteutettava toiminta sekä kulttuurihyvinvointia edistävät toiminnot. 

Tarkkoja hakuajankohtia ei vielä ole selvillä, mutta kannustamme vapaan kentän väkeä jo visioimaan yhteisöllistä, yllätyksellistä, monialaisesti sanan kulttuurin ymmärtävää sisältöä juhlavuodelle. Julkaisemme avustushaut mahdollisimman pian. 

Juhlavuodelle on tulossa myös oma kulttuuripääkaupunkivuotta mukaileva visuaalinen ilmeensä, ja kaikki toteutukseen mukaan haluavat saavat merkkivuoden leiman käyttöönsä. 

Kulttuuria korona-aikaan? 

Kulttuurin kokeminen on mahdollista korona-aikanakin. Tästä on näyttöä niin kaupungin kuin vapaan kentänkin luomien uusien digitaalisten palveluiden muodossa. Ne ovat tehneet kulttuurista jopa entistä saavutettavampaa: teatterista ja konserteista voi nauttia kotisohvalla ja vuorovaikutteinenkin osallistuminen onnistuu somekanavien livelähetyksissä sekä erilaisissa verkkotyöpajoissa.

Maaliskuussa alkava avajaiskampanja rakentuu kulttuurielämyksistä, joita voit kokea läheistesi kanssa ajasta ja paikasta riippumatta. Lähde mukaan kulttuurikuntoilemaan, tutustu omaan alueeseesi uusin silmin ja koe kulttuuria yllättävissäkin paikoissa. Hyvinvoinnin lisäksi voit voittaa kampanjasta kulttuuriin ja liikuntaan liittyviä palkintoja! Kampanja julkaistaan maaliskuun aikana avautuvilla juhlavuoden verkkosivuilla.

Alkuvuonna ei tapahtumia vielä voida järjestää, mutta jos hyvin käy, on Turussa tiedossa suurtapahtumien superkesä. Esimerkiksi Tall Ships Racesin, Paavo Nurmi Gamesin ja useiden kesäfestareiden valmistelut ovat hyvässä vauhdissa.  

Tall Ships Races 2017. Kuva: Hannu Waher

Miten kulttuuri tekee hyvää vuonna 2021? 

”Kulttuuri tekee hyvää” oli kulttuuripääkaupunkivuoden pääviesti ja se säilyy myös 10-vuotisjuhlavuoden ykkösteemana. Kulttuurihyvinvoinnin edistäminen tulee olemaan isossa roolissa juhlavuoden toiminnoissa. Kaupunki haluaa huomioida erityisesti ikääntynyttä väestöä pandemian aiheuttaman eristäytymisen vuoksi. 

Kaupunkiympäristöä tullaan kaunistamaan kulttuuripääkaupunkivuoden hengessä julkisen taiteen keinoin ja istutuksin. Kaupunkitilaa kehitetään houkuttelevammaksi panostamalla oleskelualueisiin ja kävelyreitteihin. Alueita kehitetään Asukasbudjetin projekteissa ja kulttuurihyvinvointikampanjoita tullaan järjestämään läpi vuoden. 

Koska vielä on mahdotonta kertoa juhlavuoden ohjelmasta ja aikataulusta tarkemmin, julkaisemme sisältöjä juhlavuoden verkkosivuilla ja kaupungin somekanavissa muuttuvan tilanteen mukaan.

Kulttuuripääkaupunkivuosi loi Turkuun erityisen tunnelman ja yhteenkuuluvuuden tunteen, joka elää yhä. Yhteisöllisyyteen ja yllätyksellisyyteen pyrkii myös alkanut kulttuurin juhlavuosi 2021. 
 

Muistatko vielä? 

Turku oli Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2011. 

Vuodesta on tehty kooste Turun nettisivuille. 

Heli Lempa

Tietoa kirjoittajasta

Heli
Lempa 
Ohjelmakoordinaattori 
Turun kaupunki/Vapaa-aikatoimiala