Lukupiiri – mikä ihana syy lukea enemmän!

Vilkas keskustelu on lukupiirin sydän

Lukupiiritoiminta Turun kaupunginkirjastossa käynnistyi kulttuuripääkaupunkivuoden aattona syksyllä 2010. Muutamalla piirillä aloitettu toiminta on vuosi vuodelta kasvanut, ja keväällä 2021 kirjastossa toimii 13 lukupiiriä. Pääkirjaston rinnalla lukupiirejä kokoontuu myös lähikirjastoissa.                           

Keskustelu lukupiirin sydämessä

Lukupiiriin osallistuakseen ei tarvitse olla himolukija tai muistihirviö – into lukemiseen on riittävä kannustin. Valtaosaan kirjaston lukupiireistä ilmoittaudutaan etukäteen.

Ennakkoilmoittautumisen tavoitteena on luoda ryhmä, jonka jäsenet vähitellen tutustuvat toisiinsa paremmin ja rohkaistuvat käymään kiperiäkin väittelyitä. Vilkas keskustelu on lukupiirin sydän; kohta, jossa kokemukset vertautuvat ja avaavat uusia, yllättäviäkin näkökulmia kohdekirjaan. Lukijan ja kirjan välinen vuorovaikutus laajenee myös eri lukijoiden väliseksi jakamisen kokemukseksi.

Väittelyitä käydään esimerkiksi loppuratkaisun uskottavuudesta, kansikuvan visuaalisesta viestistä, kirjan henkilöiden elämänratkaisuista tai kaikkitietävän kertojan ärsyttävyydestä. Usein kirjan ”hyvyys” tai ”huonous” jää sivuseikaksi yksityiskohtaisemman erittelemisen kuljettaessa keskustelua.

On mahdollista poiketa myös ns. avoimeen lukupiiriin, jossa vaihtuvat keskustelijat tuovat lisäväriä tapaamisiin. Tosin usein käy niin, että avoimessakin piirissä syntyy kuin luonnostaan  ydinporukka, joka haluaa osallistua jokaiseen kokoontumiseen.

Kirjallisuudenlajeja laidasta laitaan

Ryhmädynamiikan muotoutumisen kannalta sopiva lukupiirin osallistujamäärä on viidestä seitsemään ihmistä, sillä silloin puheaikaa ja puhetilaa riittää jokaiselle. Käsiteltävistä kirjoista sovitaan tavallisesti yhteisesti koko ryhmän kesken, että kaikkien lukemistoiveet saadaan kartoitetuksi. Vaihtoehtoisesti vetäjä voi laatia kirjalistan, jonka avulla sovitaan kulloisenkin lukupiirin kiinnostavimmat kirjat uutta kautta varten.

Piirit kokoontuvat tavallisesti kerran kuussa syys- ja kevätkaudella; kesällä pidetään tauko. Suosituin kokoontumisajankohta on ilta, mutta tammikuussa alkaa uusia päivälläkin kokoontuvia piirejä. Ikäryhmärajoja tai -suosituksia piireissä ei ole lukuun ottamatta lasten omaa virtuaalista kirjapiiriä.

Kirjaston lukupiirit on nimetty teemoittain, sillä se auttaa kirjoja ja lukijoita löytämään toisensa.  Tavoitteena on luoda tarjontaa mahdollisimman monesta kirjallisuuden lajityypistä. Runoihmisestä voi tulla intohimoinen dekkarien lukija tai pitkän epiikan lukijasta elämäkertojen ahmija.

Vannoutunut lukija voi löytää uuden ulottuvuuden kuuntelemalla ääneenlukupiiriin lukutuokioita.

Törmäyttäminen ja risteyttäminen tuovat lisää virtaa lukupiireihin.

Kasvokkain tai verkossa

Tammikuussa 2021 kirjastossa alkaa kaksi uutta lukupiiriä. ”Tyttökirjoja aikuisille” – piiri kokoontuu pääkirjastossa, ja siellä käsitellään tyttökirjaklassikoita. Ilmastolukupiiri tapaa toisensa verkossa.  Kevään aikana luetaan ja analysoidaan neljä ilmastonmuutosta käsittelevää tietokirjaa.

Muutkin piirit siirtyvät ketterästi verkkoon, jos koronatilanne edellyttää sitä. 

Kom också ihåg den svenska bokcirkeln!

Taina Ratia

Tietoa kirjoittajasta

Taina
Ratia
ohjelmapäällikkö
Kirjastopalvelut, vapaa-aikatoimiala