Museo juhlistaa 200 vuotta sitten syntynyttä J. Reinbergiä

Lähde mukaan Reinbergin jalanjäljille

Turun museokeskus juhlistaa tänä vuonna turkulaista valokuvaajaa ja taiteilijaa Johan Jakob Reinbergiä, jonka syntymästä tulee heinäkuussa kuluneeksi 200 vuotta. Aloitin tammikuun alussa merkkivuoden kunniaksi käynnistetyn Kohtaa kaupunki, kohtaa turkulainen -hankkeen projektikoordinaattorina. Tulevalle vuodelle onkin hankkeen puitteissa luvassa jos jonkinlaista tapahtumatarjontaa!

Reinberg oli Turun ensimmäinen ateljeevalokuvaaja, jonka luona kaupungin varakkaampi väki kävi otattamassa itsestään juhlallisia potrettikuvia. Erityisen tunnettu hän on eri puolilla Turkua kuvaamistaan kaupunkinäkymistä, jotka ovat jo nousseet ikoniseen asemaan. Valokuvauksen lisäksi Reinberg työskenteli litografina, taidemaalarina ja piirustuksenopettajana, sekä järjesti kiertäviä kosmoraama- ja kalkkivalonäytöksiä – oman aikansa ”elokuvia”.

Reinberg-julkaisu ilmestyi 2. maaliskuuta 2023. Kansikuva. 

Juhlavuotta varten on tehty runsaasti töitä jo paljon ennen, kuin itse astuin projektiin mukaan. Varmasti eniten ponnisteluja on vaatinut maaliskuun alussa ilmestyvä upea kirja Reinberg – enemmän kuin valokuvaaja. Reinbergin elämää ja mittavaa tuotantoa esittelevän teoksen kirjoittajat ovat historiatieteiden ja valokuvan historian tutkijoita ja asiantuntijoita Turun museokeskuksesta, Åbo Akademista ja Turun yliopistosta. Laajaan tutkimustyöhön pohjautuvien, kiehtovien artikkelien lisäksi ei tietenkään pidä unohtaa kirjan toimittajien, valokuvaajien ja graafisen suunnittelijan työpanosta. Nyt, kun museokeskuksella on päästy hypistelemään ensimmäisiä uunituoreita, vasta painosta tulleita opuksia ja selailemaan niiden vielä painomusteelta tuoksuvia, kiiltäviä sivuja, jokainen työryhmässä mukana ollut on varmasti lopputulokseen enemmän kuin tyytyväinen. Onnistuneen yhteistyön hedelmänä on syntynyt kattava, runsaasti kuvitettu ja kaunis teos. 

Juhlavuosi jalkautuu Turkuun

Kesällä taas jokaisen turkulaisen ja Turussa vierailevan kannattaa lähteä kiertelemään keskustan ympäristön katuja ja puistoja, kun Reinbergin ihastuttavat kaupunkikuvat levittäytyvät ulkoilmanäyttelyksi alkuperäisille kuvauspaikoilleen suurikokoisina tauluina. Miltä lähes puolentoista vuosisadan takainen Turku on näyttänyt? Puut, rakennukset ja koko kaupunki ovat nykyään huomattavasti suurempia, mutta yllättävän paljon myös vanhaa on vielä jäljellä. Ainakin Turun linna, Kakola, Tähtitorni, Tuomiokirkko ja Turun seitsemän kukkulaa ovat kehystäneet Aurajoen halkomaa kulttuurimaisemaa jo Reinbergin aikana. Pian Suomen vanhimman kaupungin kaduilla on mahdollisuus verrata 1800-luvun lopulla kuvattua näkymää tämän päivän maisemaan ja todeta itse, mikä kaikki on muuttunut ja mikä on säilynyt ennallaan. Valokuvataulut sijoitetaan eri puolille keskusta-aluetta siten, että ne muodostavat kävellen tai vaikka polkupyörällä mukavasti kuljettavan reitin.

Näkymä Samppalinnanmäeltä Aurajoelle. Kuva: J. Reinberg/TMK.

Kaupunkikuvien lisäksi Kohtaa kaupunki, kohtaa turkulainen -hanke esittelee nimensä mukaisesti myös kaupungin entisiä asukkaita – Reinbergin asiakkaita ja lähipiiriä. Ateljeemuotokuviin ikuistetut menneiden aikojen turkulaiset heräävät henkiin ja ovat tavattavissa keskustan digitaalisilla näytöillä heinäkuusta alkaen. Minkälainen kohtaaminen mahtaakaan odottaa puolentoista vuosisadan takaisten kaupunkilaisten kanssa? Mitä kerrottavaa heillä on meille, kun ajallinen välimatka katoaa nykyteknologian keinoin? Reinberg oli kosmoraama- ja skioptikon-näytöksineen itsekin visuaalisten illuusioiden ystävä ja uusien tekniikoiden ennakkoluuloton kokeilija. Tekoälyllä toteutettu kuvien animointi ja lisätty todellisuus luovat meidän aikamme ihmisille ehkä samaa jännittävää mystiikan tuntua kuin taikalyhtyesitykset ja erilaiset optiset silmänkääntötemput Reinbergin aikalaisille.

Rouva Fina Blomqvist ateljeemuotokuvassa. Kuva: J. Reinberg/TMK.

Vesa Aaltonen tekee kunniaa Reinbergille

Loppukesästä Tuomiokirkonpuistossa on tarjolla elämyksiä nykyvalokuvan parissa, kun Reinbergin syntymäpäivänä 28.7. paljastetaan turkulaisen pitkän linjan valokuvaajan ja valokuvataiteilijan Vesa Aaltosen moniosainen taideteos Aaltonen salutes Reinberg. Turun päivään saakka esillä oleva julkinen teos on laaja-alaisen taiteilijan tervehdys ja kunnianosoitus kaksisataa vuotta sitten syntyneelle kollegalleen. Aaltonen on Reinbergin tavoin tunnettu muun tuotantonsa ohella ikonisista Turku-kuvistaan, ja hän kertookin työskentelynsä lähtökohtien löytyvän usein kulttuurimaisemasta, arkkitehtuurista ja taidehistoriasta.

Syksyllä Turun museokeskus järjestää yhteistyössä Turun yliopiston ja Turun AMK:n Taideakatemian kanssa kahdeksanosaisen luentosarjan, joka pureutuu Reinbergin hengessä valokuvan varhaishistoriaan. Kaikille avoimet luennot pidetään keskiviikkoiltaisin 6.9.–25.10. kello 18–19.30 pääkirjaston Studiossa.

Koe kosmoraama Turun päivänä

Turun päivänä päästään vielä sukeltamaan entisaikojen taianomaisen yleisöviihteen maailmaan, kun Turun Taideakatemian opiskelijoiden toteuttama kosmoraama tulee esille Turun kaupungintalolle. Kosmoraama oli varhainen optinen kuvanesitysväline, jota Reinberg hyödynsi aikanaan samalla paikalla, silloisella Turun Seurahuoneella järjestämissään näytöksissä ennen valokuvan ja muiden uudempien tekniikoiden yleistymistä. Sen yksinkertainen viehätys voi olla kaikenlaisiin erikoistehosteisiin ja virtuaaliteknologiaan tottuneelle nykykatsojalle jopa lumoava kokemus!

Tulevalta vuodelta voi siis odottaa yltäkylläistä kulttuuritarjontaa, kiehtovia kohtaamisia, uuden oppimista, taidenautintoja ja virkistäviä oivalluksia. Lähde mukaan Reinbergin jalanjäljille ja tutustu yhteen Turun taiteen ja kulttuurin historian merkkihenkilöistä – vietetään yhdessä elämystentäyteinen vuosi!

Turun linna kuunvalossa. Reinbergin maalaus 1850-luvulta on todennäköisesti ollut kosmoraamaharjoitelma. Kuva: TMK.

Tietoa kirjoittajasta

Piia
Koskinen
Projektikoordinaattori
Turun museokeskus