Näyttelyn avajaistapahtumassa yleisö pääsi juttelemaan kasvotusten taiteilijoiden kanssa. Haastateltavana kuvataiteilija Minna Havukainen, jonka tuore videoteos Puutarha käsittelee kinky-kulttuuria. Kuva: Kirsi Salo, TMK.

Sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuus on herkkä, jopa tulenarka keskustelunaihe. Siksi Spektri-näyttelyn valmistelussa panostettiin yhteisöllisyyteen. Lopputuloksena on värikäs kattaus nykytaidetta, moniääninen näyttelyjulkaisu ja koskettavia keskusteluja teosten äärellä.
Spektri-näyttelyn teoksissa kuvataan normeja rikkovaa sukupuolen ilmaisua ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kokemuksia. Vähemmistöihin kuuluville on tarjolla ratkaisevasti vähemmän positiivisia samaistumisen kohteita kuin valtaväestöllä. Spektri-näyttely voi osaltaan paikata tätä aukkoa ja normalisoida moninaisuutta. Näyttelyyn valittiin tietoisesti mukaan monia taiteilijoita, jotka kuuluvat sukupuoli- tai seksuaalivähemmistöön.
Teosten valintaprosessi oli yhteisöllisempi kuin WAMin näyttelyissä yleensä. Museon sisäiseen työryhmään valittiin mahdollisimman moninainen joukko ihmisiä. Näyttelyn valmistelussa olivat mukana myös paikalliset yhdistykset Turun SETA ry, Turku Pride ry ja Sateenkaariperheet ry. Heidän ansiostaan näyttelyn sisältöön saatiin tehtyä tarpeellisia muutoksia ja korjausliikkeitä. He myös kouluttivat museon henkilökuntaa moninaisuuteen liittyen.
Näyttelyyn valittiin taidetta, jossa korostuvat aidot ihmiskohtalot, solidaarisuus, ilo, valo, värit, huumori, samaistuttavuus ja voimaantuminen. Olimme yhdistystoimijoiden kanssa yhtä mieltä siitä, että näyttelyssä kannattaa keskittyä myönteisiin asioihin. Ne tarjoavat vastapainoa ennakkoluuloille, syrjinnälle, pelolle ja häpeälle, joita vähemmistöt joutuvat kokemaan. Näyttelyn haluttiin kunnioittavan vähemmistöjen todellisuutta mutta myös luovan toivoa ja tuovan iloa.
Spektri-näyttelyssä testattiin uudenlaista tapaa juhlistaa näyttelyn avaamista. Kutsuvierasavajaisten ja viinitarjoilun sijaan järjestettiin koko päivän kestävä ilmainen yleisötapahtuma. Ohjelmassa oli taiteilijahaastatteluja, miniopastuksia, glitter-työpaja sekä juhlapuhe. Tunnelma oli rento, ja monet viettivät tunteja tutustuen näyttelyyn ja taiteilijoihin. Tapahtuma houkutteli paikalle runsaasti ihmisiä, jotka vierailivat museossa ensimmäistä kertaa.
Näyttelyn teksteissä tehtiin poikkeuksellinen ratkaisu ja annettiin ääni kokonaan museon ulkopuolelle. Näyttelyjulkaisussa yhdeksän eri aloja edustavaa kirjoittajaa tekee havaintoja näyttelyn avainteoksista ja peilaa niitä omiin kokemuksiinsa. Julkaisun saa mukaansa museon kassalta maksutta.
Toivon, että näyttelykokemus on yleisölle yhtä antoisa kuin näyttelyn valmistelu on ollut meille.
Ylin kuva: Riikka Hyvönen: Jeezus, Striker! Looks Like That Mule Kicked You Good 'n Proper!, 2016. Akryyli ja glitteri MDF-levylle ja nahalle.