TFO:n syyskausi on yhtä juhlaa

Konserttitalolla alkaa ensi viikolla paluu tavanomaiseen viikoittaisten harjoitusten ja tuotantojen rytmiin.

Aloitin korkeakouluharjoittelijana Turun filharmonisessa orkesterissa toukokuun alussa, jolloin pääsin suoraan mukaan Soiva kaupunkipromenadi -viikon tuotannon pyörteisiin. Jalkautumisviikko oli erittäin antoisa, oli hienoa nähdä kuinka muusikoiden ja toimistohenkilökunnan panostus huipentui upeissa pienyhtyekonserteissa, jotka saivat myös huiman määrän yleisöä liikkeelle. Kesän ja oman harjoittelujaksoni kääntyessä kohti loppuaan on aika suunnata katseet orkesterin syyskauteen, josta ajattelin nostaa esiin muutamia omia ohjelmatärppejä. Koko syyskauden ohjelma on katsottavissa orkesterin nettisivuilta: tfo.fi.

Ensimmäinen konsertti, josta haluan kertoa enemmän, on Sininen rapsodia torstaina 15.9., jossa orkesterin vieraina esiintyvät kapellimestari Jonathan Stockhammer ja pianisti Andreas Boyde. Konsertissa kiinnostavaa on erityisesti sen teema, eli teokset ovat kaikki 20–30-lukujen Yhdysvalloista. Mukana on tuttuja säveltäjänimiä kuten Copland, Stravinsky ja Gershwin, joista viimeiseltä kuullaan tietysti tunnettu konsertin nimikkokappale Rhapsody in Blue. Jazzia ja perinteistä orkesterimusiikkia yhdistelevä teos kuuluu myös omiin suosikkeihini. Kiinnostavaa on tietysti aina myös kansainvälisten huipputason vierailijoiden saapuminen orkesterin eteen.

 

Syyskauden yhtenä kohokohtana on 29.9. ja 30.9. esitettävä John Williams 90: Elokuvamusiikin mestariteokset –konsertti, jossa konsertin nimen mukaisesti juhlistetaan legendaarista elokuvasäveltäjää hänen tunnetuimpien teostensa sävelin. Konsertista esitetään samalla viikolla myös sarja koululaiskonsertteja. Olen itse ollut tekemässä tähän projektiin liittyviä materiaaleja koululaisia varten. Odotan innolla, että pääsen kuulemaan Williamsin ikoniset teemat orkesterin esittämänä. Hänen musiikkinsa nostaa aina hyvien elokuvien tunnelmat aivan uudelle tasolle.

Huomasin tätä kirjoittaessani yleisen teeman, että itseäni innostavassa konserttiohjelmassa on mukana yleensä jotain tuttua ja jotain uutta. Vanhoja suosikkeja on aina kiva käydä kuuntelemassa, ja ohjelmasta tarttuu usein mukaan jokin uusi teos, ehkä jopa ennestään itselle tuntemattomalta säveltäjältä, joka on tehnyt vaikutuksen.

Edellä mainittujen konserttien lisäksi TFO:n soittajat esiintyvät myös kamarimusiikkikonserteissa mm. Turun linnassa ja Sibelius-museossa. Lisäksi orkesterin toimintaan kuuluvat esimerkiksi avoimet kenraaliharjoitukset koululaisille ja erityisryhmille. Yksi näistä avoimista kenraaleista on Klarinettijuhlat-konsertin yhteydessä.

 

Klarinettijuhlat-konsertti esitetään torstaina ja perjantaina 13.–14.10., joissa solistina esiintyy RSO:n sooloklarinetisti Christoffer Sundqvist. Soitan itsekin klarinettia, joten aion ehdottomasti olla konsertissa paikalla. Taitavan solistin kuuntelu on aina mielenkiintoinen ja innostava kokemus. Ohjelmassa on TFO:n residenssisäveltäjä Sebastian Fagerlundin räjähtävän energinen klarinettikonsertto, joka on Sundqvistille omistettu. Klarinetista tuodaan teoksessa esiin rajuja sävyjä, kuten sähkökitaraa muistuttavaa vinkunaa ja murinaa, joiden vastapainona teoksessa on kuitenkin myös herkkiä ja pohdiskelevia jaksoja. Lisäksi ohjelmassa on Aulis Sallisen orkesteriteos Shadows ja Brahmsin ensimmäinen sinfonia. Luvassa on siis erittäin monipuolinen, eri tunnelmien välillä liikkuva konserttikokemus.

Konserttitalolla alkaa ensi viikolla paluu tavanomaiseen viikoittaisten harjoitusten ja tuotantojen rytmiin. Itse jatkan vielä muutaman viikon ajan työskentelyä konserttielämysten tuotannon parissa. Nähdään konsertissa!

Tietoa kirjoittajasta

Jonas
Lund
Korkeakouluharjoittelija
Turun filharmoninen orkesteri
Asiasanat: