Lapsuuden melankoliset, mutta makeat muistot

Hahmot ovat ikään kuin näkymättömiä vaatteidensa sisällä

Kun miettii lapsuusajan muistoja, jotkut niistä voivat olla selviä ja vilkkaita, ja toiset hämäriä. Siinä missä lapsuuden muistot ovat joskus katkeransuloisia, kuvataiteilija Minna Maija Lappalaisen (s. 1963) taideteos Pikkuprinsessat on makea ainakin materiaaliltaan.

Lappalainen keräsi vanhoja vaatteita ja kankaita sukunsa talosta ennen kuin se purettiin.
Hän käytti materiaaleja osana pienoisveistoksiaan, jotka on tehty käyttäen sokeritärkiksi kutsuttua erikoistekniikkaa. Teoksessa Pikkuprinsessat viisi samannäköistä pientä hahmoa seisoo vaaleanpunainen mekko päällään, jaloissaan valkoiset sukkahousut ja saappaat. Hahmot ovat kuitenkin ikään kuin näkymättömiä vaatteidensa sisällä: niillä ei ole päätä, käsiä tai muita kehonosia.

Minna Maija Lappalaisen teos Pikkuprinsessat vuodelta 2001 koostuu sokeritärkätyistä vaatteista. Yksityiskohta teoksesta. ​​​​​

Taiteilija kuvaa työprosessiaan seuraavanlaisesti: "Käsittelen teoksissa elämän kiertokulkuun ja väliaikaisuuteen liittyviä surumielisiä, mutta samalla myös lohdullisia ja jopa hilpeyttäkin herättäviä teemoja. Työstän vanhuuttaan haurastuneet tekstiilit sokeritärkkitekniikalla, jonka avulla saan ne pysymään taianomaisesti muodossaan ilman tukirakenteita tai muita apuvälineitä."

Lappalainen muuntaa vanhat ja hauraat tekstiilit pienoisveistoksiksi. Teoksen tekstiilit eivät ole pelkkiä vanhoja vaatteita. Niillä on symbolista merkitystä taiteilijalle, sillä ne ovat osa hänen perheensä historiaa ja lapsuuden muistoja. Teoksessa hahmoilla ei ole todellisia ruumiinosia. Vain niiden päällä olevat vaatteet viittaavat kuvitteellisiin raajoihin. Figuurit ovat runollinen metafora menneistä päivistä, aivan kuin mielessämme kummittelevat haamut.

Teos kuuluu Turun kaupungin taidekokoelmaan.

Lähteet:
Enni Niemelä / Turun Taiteilijaseura: ”Lokakuun jäsen: Minna Maija Lappalainen” http://www.turuntaiteilijaseura.fi/news/lokakuun-jasen-minna-maija-lappalainen/ (Haettu 13.7.2020)

Taidekeskus Mältiranta / Tampereen Taiteilijaseura: ”Kati Immonen ja Minna Maija Lappalainen” https://tampereen-taiteilijaseura.fi/events/kati-immonen-ja-minna-maija-lappalainen/ (Haettu 16.7.2020)

Tietoa kirjoittajasta

Ching Lam Yeung
Museoassistentti
Turun museokeskus