Toinen nainen

Onkohan mies riidan jälkeen pakannut itsensä ja traakkipuunsa volkkariin?

Tapoja kokea ja katsoa taidetta on yhtä monia kuin katsojiakin. Erityisen kiehtovaa on teosten tarinallinen puoli ja kaikki se, mitä tapahtuu kuvan ulkopuolella. 

Heli Kurunsaaren Toinen nainen on värikäs, vahvasti tarinallinen teos. Tarinaa ovat kertomassa sekä teoksen nimi ja aihe että puupiirrostekniikan mahdollistama monikerroksinen ilme.

Kuvan asettelussa vaihteleva etäisyys hahmoihin, yhdessä kahtiajakoisen kuvapinnan kanssa, vie tarinaa eteenpäin sarjakuvamaisesti. Naisen lämpimänpunaisesta huoneesta katse siirtyy kylmempään ulkomaisemaan, jossa auto liikkuu kohti kuvan ulkopuolella olevaa päämäärää.

Teosnimi asettaa tarinoille rajoja ja antaa hahmoille rooleja, ja kuvaelementit kutsuvat ihmettelemään. Onkohan mies riidan jälkeen pakannut itsensä ja traakkipuunsa volkkariin ja ajaa vihaisena toisen naisen luo? Tai onko toinen nainen se, joka makaa kuvassa tyytyväisenä sängyllä? Tietääkö hän mihin mies on menossa? 

Heli Kurunsaari: Toinen nainen, puupiirros paperille. Turun kaupungin taidekokoelma. Kuva: Raakkel Närhi / TMK.

Teos on paperille tehty puupiirros. Puupiirros on kohopainotekniikka, jossa kuva tuotetaan kaivertamalla puulevystä pois ne osat, joihin ei haluta väriä. Levyyn lisätään värit ja painamisen jälkeen sitä voidaan työstää uudelleen. Kuva koostuu värikerroksista, ja teoksessa tekniikka tukee kerrontaa: näyttää siltä, että toinen nainen voi olla myös hän, josta näkyy vain vilahdus alusvaatteissaan.

Työnsä kautta taiteilija tuo katsojalle osan tarinasta, oma sanomansa. Hän tarjoaa värit, hahmot ja otsikon, ja siitä katsoja on vapaa jatkamaan tarinaa. 

Kuukauden esine -juttusarja saa uuden kodin

  • Turun museokeskuksen pitkäkestoisin juttusarja Kuukauden esine saa uuden kodin 1.1.2022 alkaen. Museokokoelmia esittelevä sarja muuttaa Kukkuu kokoelmista -blogiin.
  • Kokoelmanosto julkaistaan edelleen Aamuset-kaupunkilehdessä kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona, sekä verkkosivuilla kuun ensimmäisenä päivänä.
  • Vanhat kuukauden esineet ovat jatkossakin löydettävissä tästä blogista. Antoisia lukuhetkiä!

Tietoa kirjoittajasta

Johanna
Lindblom
Museoharjoittelija
Turun museokeskus
Asiasanat: