Kolme vuotta elämästäni – ainakin osittain

Museolla on jälleen kerran jouluun verrattava hetki

Sähköposteista, puheluista, sopimuksista, pohjakaavoista, teosluetteloista, kuvista, matkalipuista, aikatauluista, kuntoraporteista, luovutustodistuksista ja palavereista. Niistä on näyttelyamanuenssin päivä tehty.

Vajaat kolme vuotta sitten tapasin ensimmäisen kerran Jacob Hashimoton. Taiteilija oli piipahtamassa Turussa ja halusi tutustua rakennuksemme mahdollisuuksiin ja arkkitehtuuriin. Tuolloin hän vasta harkitsi, josko haluaisi näyttelynsä tulevaisuudessa WAMiin. Museorakennuksen arkkitehtuuri valloitti hänet ja lähdimme visioimaan miten tiloja voisi parhaiten käyttää hänen taiteensa esittelyyn. WAM ja Hashimoton taide tuntui meistä olevan selkeästi ”match made in heaven”. Näyttelyn ajankohta sovittiin kesäksi 2017.

Sen jälkeen on New Yorkin ja Turun välillä lähetetty kymmenittäin viestejä, kuvia ja listoja. On pohdittu kuljetusjärjestelyitä ja vakuutusarvoja. Majoitusjärjestelyjä, aikatauluja ja tarvittavan työvoiman määrää. Eri henkilönostimien hyviä ja huonoja puolia, vaijereiden vahvuuksia. Neuvoteltu kuljetusliikkeiden, käännöstoimistojen ja puuseppien kanssa. Muunnettu dollareita euroiksi ja tuumia senttimetreiksi. Unohtamatta kuitenkaan hetkeksikään lopullista päämääräämme: miltä näyttelyn tulee lopulta WAMin avarissa saleissa näyttää, miten haluamme valon lankeavan teoksille, millainen on tavoittelemamme tunnelma. Mitä ja miten kerromme näyttelyllä ja näyttelystä.

Näyttelyn toteuttaminen on ehtaa tiimityötä ja mukana prosessissa on monia kullanarvoisia ammattilaisia. Minun tehtäväni ytimessä on pitää langat käsissäni ja visio kirkkaana. Joskus tuntuisi taidehistorian opintojani enemmän työssäni sittenkin olevan hyötyä psykologian opinnoistani tai tarvitsisin kipeästi arvosanaa vaikkapa oikeustieteestä tai kustannuslaskennasta. Terve järki ja hyvät yöunet ovat myös tarpeen, eikä huumorintajukaan saisi hukkua kiireeseen. Silloin tällöin tehtäväni on tehdä ensin mahdottomalta näyttävästä sittenkin mahdollista. Etsiä se kuuluisa neula heinäsuovasta ja houkutella kenties vielä vastentahtoinen kameli taipumaan vastalöydetyn neulan silmästä.  

 
 

Juuri nyt on suunnittelu- ja valmistelutyöt tehty - olemme kaartamassa loppusuoralle. Teokset saapuvat. Innostunut odotus on vallannut kaikki. Laatikot avataan ja museolla on jälleen kerran jouluun verrattava hetki: on aina yhtä vangitsevaa vapauttaa teokset pakkauksistaan ja nähdä ne ensikertaa niille suunnitelluilla paikoillaan. Pitkään vain visiona elänyt näyttely alkaa konkretisoitua pala palalta. Odottakaa vielä hetki, että saamme kaiken paikalleen ja tulkaa sitten jakamaan tämä kanssamme!

Näyttelyamanuenssi Susanna Hujala ihailee Jacob Hashimoton teosta lähietäisyydeltä
 

Susanna Hujala
näyttelyamanuenssi

Jacob Hashimoto Giants and Uncertain Atmospheres 9.6.­–24.9.2017 WAMissa

Tietoa kirjoittajasta

Susanna
Hujala