Uusi WAM

Kohtapuolen aloitamme muuttopakkaamisen väistötiloihin

Turun kaupunkikuvaan kiinteästi kuuluva WAM herätti avautuessaan vuonna 1967 ihastusta ja hämmästystä modernistisella arkkitehtuurillaan. Wäinö Aaltosen nimeä kantavan museon tarkoituksena oli esitellä paitsi nimikkotaiteilijan tuotantoa niin uutta nykytaidetta. Se suunniteltiin asiakkaiden viihtymiseen ja eläytymiseen taiteen äärellä. 

Nyt betonirakenteinen museo on tullut teknisen käyttöikänsä päähän. Sen laajempaa peruskorjausta alettiin valmistella museon täyttäessä 50 vuotta, ja vihdoin ollaan suunnitteluvaiheessa. Korjauksen yhteydessä rakennuksesta tehdään esteetön, mutta samalla se osin palautetaan sisätilojen osalta alkuperäiseen arkkitehtuuriinsa. Lisääntyvän näyttelytilan myötä kaupungin oma taidekokoelma saa laajemmin näkyvyyttä. Edustavan ja kauniin aulan lisäksi jokirannan puoleiset tilat avataan yleisöille. 

Remontin alkaessa kesän kynnyksellä 2024 museo sulkeutuu yleisöltä ja avautuu uudistettuna syksyllä 2026

Museon käyttäjän näkökulmasta eletään jännittävää vaihetta. WAMin peruskorjauksen pääsuunnittelijaksi valitun Arkkitehtisuunnittelu Mikko Uotila Oy:n kanssa on käyty läpi luonnoksia, joita hiotaan lopulliseen muotoonsa. Aulatiloissa pohditaan parhainta ratkaisua yleisöjen palveluun. Näyttelytiloja muokataan pyrkien säilyttämään alkuperäisen arkkitehtuurin hienouden, mutta yhdistäen sinne nykyaikaisen näyttelytekniikan ja muuntojoustavuuden. Ratkottavana palapelinä on rakennuksen eri tasojen tuominen fyysisesti saavutettaviksi, jotta kulku olisi kaikille mahdollisimman sujuvaa ja vaivatonta. 

Arkkitehtuurin lisäksi museon peruskorjausta on suunnittelemassa suuri joukko muita tahoja LVIA:sta sähköihin, akustiikkaan sekä rakenne- ja geosuunnitteluun. Käyttäjän näkökulmasta tuntuukin mahtavalta saada näin suuri joukko alojensa asiantuntijoita suunnittelemaan uudistusta. Olo on luottavainen ja innostunut.

WAMin atriumpiha on ikoninen osa museorakennuksen arkkitehtuuria. Kuva: Ania Padzik/TMK.

Museo menee kiinni, mutta toiminta jatkuu

Remontin alkaessa kesän kynnyksellä 2024 museo sulkeutuu yleisöltä ja avautuu uudistettuna syksyllä 2026. Kohtapuolen aloitamme muuttopakkaamisen väistötiloihin. Museon taidekokoelma siirretään välivarastoon odottamaan uutta sijoituspaikkaansa tulevassa kokoelmakeskuksessa. Osa toiminnoista ja henkilökunnasta siirtyy remontin ajaksi muihin museoihimme. 

Remontin aikana tulemme järjestämään taidenäyttelyitä pienempimuotoisena nykytaiteen näyttelysarjana, jonka paikka tullaan julkistamaan kevään 2023 aikana. Yleisötyötä ja taidekasvatusta toteutamme näyttelyiden väistötilassa sekä jalkautuen kaupungissa ja muissa museoissamme. Taiteen palo elää remontista huolimatta. Samaan aikaan tietenkin suunnittelemme jo hyvällä tempolla uuden WAMin toimintakonseptia ja ohjelmistoa. 

Ennen remonttia on vielä edessä kolme vaikuttavaa näyttelyä ja runsain mitoin yleisötyötoimintaa. Museo on täynnä tapahtumia, opastuksia ja taiteilijatapaamisia. Koululuokat ja varhaiskasvatuksen ryhmät pääsevät oppimaan ja eläytymään museossa. Valtakunnalliset Taidetestaajat täyttävät riemulla tilamme.

Tervetuloa viihtymään WAMiin!
 

Tietoa kirjoittajasta

Satu
Pajarre
Vastuualuepäällikkö
Turun museokeskus
Asiasanat: