Win-win, sanoisin – Yhteistyötä Milloin on nyt? -näyttelyn parissa

Me museokeskuksella teemme mieluusti yhteistyötä eri alojen asiantuntijoiden kanssa.

Museonäyttelyiden teemat ovat moninaisia. Kukaan ei totta vie museossakaan ole kaikkien alojen asiantuntija ja ahkeran taustatyön ohella on joskus enemmän kuin paikallaan saada hieman taustatukea sisällöntuotantoon. Me museokeskuksella teemme mieluusti yhteistyötä eri alojen asiantuntijoiden kanssa.

Ajan kokemuksellisia puolia nykytaiteen kautta valottava näyttely Milloin on nyt? avautuu WAMissa aivan tuota pikaa. Näyttelyprojektissa oli mukana myös Turun yliopiston kollegiumtutkija Valtteri Arstila, joka toi prosessiin mukaan asiantuntijuutensa ajan käsitteestä filosofian ja psykologian näkökulmista. Hän toi myös innostuneen ja ennakkoluulottoman asenteensa. Saimme häneltä arvokasta taustatietoa ja sparrausta näyttelyn sisältöjen valinnassa ja suuntaamisessa. Kävimme yhdessä läpi niin näyttelyn teemoja kuin teoksiakin keskustellen, avaten uusia tulkintoja ja sisällöllisiä sidoksia. Jutustelin nyt näyttelyn avajaisten aattona Valtterin kanssa vähän siitä miten yhteistyö on sujunut.

”Olin reilu vuosi sitten kuuntelemassa studia generalia luentoasi kirjastolla ja kysäisin tuolloin, josko sinulla olisi kiinnostusta lähteä mukaan tähän näyttelyprojektiin. Hienoa, että innostuit! Millainen kokemus sinulle Valtteri, oli osallistua näyttelyn työstämiseen?”

”Minulle tämä on ollut antoisaa. Alkuun en aivan tiennyt mitä kaikkea minulta mahdetaan odottaa ja ajattelin etukäteen tämän ehkä vaativan minulta enemmän aikaa, mutta koen oman panokseni olleen ajallisesti kohtuullisen pieni. Oli myös mukavaa, ettei tämä tuntunut yksipuoliselta konsultoinnilta, vaan enemmänkin keskustelulta, jossa heräteltiin puolin ja toisin uusia ajatuksia.”

”Me olimme museolla takuulla saamapuolella, mutta tuntuuko, että prosessi oli jollakin tavalla myös sinulle hyödyllinen ja sait itsekin jotakin?”

”Ehdottomasti! Olen ollut aina kiinnostunut kulttuurista ja WAM on Turussa lempimuseoitani. Tämän prosessin kautta sain näkymää itse näyttelyprosessiin ja opin siitä monenlaista uutta. Prosessin aikana kokosin itse uudelleen ajatuksiani ajan tematiikan ympärillä ja sain uusia ajatuksia keskustelujemme kautta. Aika tutkimuksen kohteena avaa monia eri mahdollisuuksia yhteistyöhön ja olenkin tehnyt paljon yhteistyötä hyvin erityyppisten tahojen kanssa, mutta tämä oli minulle uutta. Yhteistyö toimi tosi helposti ja luontevasti”

”Olemme Museokeskuksessa tehneet eniten yhteistyötä humanististen tieteiden asiantuntijoiden kanssa, mikä on ollut museoalalla luonnollista. Näiltä sektoreilta meillä on kuitenkin osaamista myös omassa organisaatiossa, joten erityisen tärkeäksi näen poikkitieteellisen yhteistyön ja yllättävätkin tulokulmat, jotka voivat tuoda näkyville uusia näköaloja.”

”Niinpä ja vaikka yhteiskunnallinen vaikuttaminen ei olekaan yliopistojen prioriteettina, näen tämän tyyppisen toiminnan tärkeänä ja antoisana meille yliopistolla. Uudentyyppiset verkostot ovat tosiaankin tärkeitä myös yliopiston näkökulmasta.”

Tämähän taisi olla aikalailla win-win -projekti puolin ja toisin, mikä lienee aivan mainio lopputulos!

P.S. Milloin on nyt? -näyttelyä pääsette katsomaan 11.10. alkaen.
P.P.S. Valtteri avaa näyttelyä omasta näkökulmastaan 7.11. klo 17

Turun museokeskus, Turun yliopisto ja Åbo Akademi ovat käynnistäneet vuosille 2018–2019 hankkeen, jonka tavoitteena on kehittää ja syventää organisaatioiden välistä yhteistyötä. Tämän vuoden aikana Museokeskuksen blogeissa julkaistaan yhteistyön moninaisuudesta kertovia blogikirjoituksia.

Tietoa kirjoittajasta

Susanna
Hujala
näyttelyamanuenssi, näyttelyiden tiiminvetäjä
Turun museokeskus