Kulttuuriranta

Aurajoen rannat Turun keskustassa tarjoavat elävää kaupunkikulttuuria parhaimmillaan: taidetta, tapahtumia, puistoja, oleskelualueita, ravintoloita ja viihdettä. Nyt aluetta kehitetään vieläkin upeammaksi kohteeksi. Kulttuurirannaksi, jonka kaikki tuntevat, ja joka vetää väkeä läheltä ja kaukaa.

Turun kaupungin Keskustavisiossa (2017) esitettiin näkemys kulttuurirannasta, jossa Itäisen Rantakadun kulttuuri- ja taideinstituutioita täydentävät uudet palvelut, toiminnot ja reitit muodostavat vetovoimaisen kulttuuribulevardin. Keskustavisiossa kulttuuribulevardi sijoittui Auransillan ja Myllysillan välille.

Musiikkitalo Fuugan kattoterassilta avautuvat näkymät joelle. Havainnekuva: PES-Arkkitehdit

Kaupunki on viime vuosina tehnyt merkittäviä kulttuuri-investointeja mm. Linnanniemeen ja Vanhaankaupunkiin. Niiden myötä kulttuurirannan sijaintia ja kehittämistä tarkastellaan Itäistä Rantakatua laajemmin, Tuomiokirkolta aina merenrantaan saakka.

Jokirannan uusia kulttuuri-investointeja:

  • Itäinen Rantakatu: Kaupunginteatterin viereen avautuu vuonna 2026 musiikkitalo Fuuga. Lisäksi käynnissä on Wäinö Aaltosen museon laajennus, kulttuurijokilautan suunnittelu sekä Itäisen Rantakadun uudistaminen, jonka myötä jokirantaan tuodaan neljä uutta taide-elementtiä.
  • Linnanniemi: Linnanniemestä tulee Turun ensimmäinen taidekaupunginosa. Sinne sijoittuu myös tuleva Historian ja tulevaisuuden museo.
  • Vanhakaupunki: Keväällä 2022 avautunut Taiteen talo laajentaa toimintaansa ja elävöittää historiallista aluetta, joka on jo ennestään perinteikäs kulttuurin ja taiteen keskittymä.
  • Valon polku: Valotapahtuma on tuonut valotaidetta jokirantaan vuodesta 2021 lähtien joka talvi.

Kulttuurirannan kehittäminen

Kulttuurirantaa kehitetään tiiviillä, eri toimijoiden välisellä yhteistyöllä. Tavoitteena on muodostaa yhteinen näkemys kulttuurirannasta ja vahvistaa jokirannan kulttuurikeskittymää. Yhteistä kehittämistyötä edistävät Turun kaupungin Keskustan kehittämisen kärkihanke ja Kulttuurin kärkihanke.

Kulttuurirannan kehittäminen aloitettiin syksyllä 2022 kysymällä kaupunkilaisten näkemyksiä unelmien kulttuurirannasta. Kaupunkilaisten näkemykset, tarkentavat tutkimukset sekä aluetta koskevat taustamateriaalit muodostavat pohjan kulttuurirannan konseptoinnille.

Konseptissa määritellään kulttuurirannan tavoitteet ja toimenpiteet sekä luodaan alueelle erottuva ja omaleimainen identiteetti. Näitä työstetään yhteistyössä jokirannan toimijoiden ja kaupungin asiantuntijoiden kesken. Työtä koordinoi muotoilutoimisto Pentagon Design.

Kehitystyön myötä erottuvaksi ja ehjäksi kokonaisuudeksi profiloituva kulttuuriranta vahvistaa entisestään kulttuurin asemaa Turussa. Samalla se hioo Aurajokivarren kulttuurikeskittymästä helmen, joka ainutlaatuisuudessaan pärjää vertailussa maailman tunnetuimmillekin kulttuurikohteille.