Somriga kultur- och fritidstips

Från kulturpromenader till konstverkstäder och 1700-talsinnergårdar

 

Under sommaren blomstrar Åbo upp både bokstavligen och metaforiskt. Stadens invånare och gäster kan njuta av allt från natur och åstränder med båtar och restauranger till promenader, konserter och festivaler.

Men hur ska en kunna välja i det digra utbudet? Och tänk om en skulle minnas att turista lite i den kära hemstaden också?!

1 Fantasieggande konst + chill = sant

Hör du till dem som tycker att konstmuseer är det tråkigaste som finns, att det blir lite väl trist bland oljemålningar av kungar och nakna damer och att det hur som helst är så stelt på alla museer? Då ska du göra ett besök i sommar till Wäinö Aaltonens museum! Amerikanska Jacob Hashimotos färgsprakande, svävande (och i ett fall också gungande) pappersinstallationer verkar både tyngdlösa och svävande och fantasikittlande

Om du råkar kolla in utställningen under en fredag kan du sjunka ner och kontemplera konsten i någon av de fat boys som placeras ut på flera ställen i museisalarna.

Blir du riktigt intresserad av besöket på WAM kan du delta i den öppna verkstad som pågår under hela juli på museet – välkommen att vara en av dem som kollektivt bygger en helhet av färggranna pappersbitar på samma sätt som just Jacob Hashimoto!

2 Välkommen till tiden före Åbo brand!

En pärla riktigt mitt i stan som många ortsbor susar förbi är det lilla Apoteksmuseet i Qwensels gård. Passa på nu under sommaren när både caféet och museet är öppet, i barnens eget apotek kan de yngsta besökarna också leka gammaldags apotekare. Huset som fanns redan före Åbo brand har också en ovanligt ålderstigen och mysig innergård för att vara bara två kvarter från torget. Välkommen rakt in i 1700-talet!

3 Vadå ”nationalstadspark”?

Åbo har en av Finlands sex nationalparker. Sedan år 2013 är det femton kilometer långa området som sträcker sig från Runsala i väst längs med Kakolabacken och ån ända upp till Kurala bybacke i öst utnämnt till en nationalstadspark.

Åbo nationalstadspark utgör det mest värdefulla kärnområdet av stadens grön- och rekreationsnätverk, områden som också är centrala med tanke på stadens historiska roll som Finlands äldsta stad, en Östersjöstad, samt kyrkans, vetenskapens, handelns och industrins centrum.

I vår nationalstadspark finns det varierande miljöer att strosa omkring och promenera i. Vill du ha en plan eller lite kött på benen vad gäller historia och kultur kan du använda någon av kulturmotionensrutterna! Kartorna har olika teman som fokuserar på exempelvis romantiska platser, arkitektur eller okända åbofakta och finns att få både i app-format eller i pappersform från bl.a. huvudbiblioteket och informationscentret Luckan på Auragatan 1.

4 Cyklande mellan sevärdheterna

Får du besök under sommaren som skulle tycka om att bekanta sig med kulturvaggan på en cykel?

Har du ett VASKI-bibliotekskort kan du låna en cykel från huvudbiblioteket, från flera av stadens museer kan du också låna en cykel och sedan lämna tillbaka den på samma eller ett annat museum.

 

5 Stadsbornas eget vardagsrum

Tog telefonens laddning slut när du var på stan? Ingen fara, på huvudbiblioteket kan du tryggt ladda de vanligaste telefonmodellerna! Oberoende av om du söker skydd från solgass eller sommarregn är huvudbiblioteket också annars en mångsidig oas mitt i centrum. Med bibliotekskortet i högsta hugg kan du förstås låna både böcker, ljudböcker, filmer och e-böcker, du kan också använda någon av kunddatorerna eller studera någon av de utställningar som finns framme under sommarmånaderna.

Tidningsavdelningen bjuder på både dagstidningar och många tidskrifter, ifall du vill vila fötterna efter somriga uppköp på salutorget. Och har du barn eller ungdomar som har sommartråkigt har de sina alldeles egna, dynamiska avdelningar på biblioteket med både spel, tidningar, leksaker, utställningar och mysiga läsplatser. På huvudbibliotekets innergård kan du få en känsla av att sitta på en piazza någonstans i Europa, fast där har de nog inte så gula kalvar som Miina Äkkijyrkkäs nydöpta verk ”Mellu”!

 

6 På landet i stan?

Om du blir sugen på lantlig idyll men inte har möjlighet att bege dig bort från stan, då kan du enkelt hoppa på buss nr 2 och hoppa av vid Kurala bybacke. Museiområdet med sina fyra bondgårdar, köksland, bersåer och trasmattsmysiga café bjuder besökaren på både evenemang och naturfrid och gammaldags gårdsmiljö. Vaknar du extratidigt någon ljus sommarmorgon kan du fast komma hit på en promenad – det stora museiområdet med spår av bebyggelse ända från stenåldern är öppet för allmänheten dygnet runt.

7 Sandslott

Sommar-Åbo välkomnar dig till flera upplevelser och stunder av både smått och stort, för både små och stora. Till sist ett hett tips som kan passa för både barn och vuxna: kom till Åbo slotts borggård och förverkliga dina vildaste sandslottsdrömmar!

 

Evenemangskalender

Vill du veta mera om någon av den aboensiska sommaren storevenemang, exempelvis Tall Ships Race, Åbo musikfestspel eller folkdansfestivalen Europeade, då hittar du mera information via stadens evenemangskalender.

Anna Edgren

Om skribenten

Anna
Edgren
kulturkoordinator
Åbo stads fritidssektor