Elsa Salonen - Buni Buana (Hidden World)

Installaatiokuva Elsa Salosen näyttelystä
6.3.–18.4.2021

Elsa Salonen - Buni Buana (Hidden World)

I installationen får vi se färgprover som har bearbetats av olika naturelement på objektglas för mikroskop.

I installationen får vi se färgprover som har bearbetats av olika naturelement på objektglas för mikroskop, på vilka hon med genomskinlig färg har målat naturväsen som hänvisar till en animistisk världsbild. De målade andarna blir synliga först i deras skuggor och avslöjar på så sätt en del av den osynliga verklighet som har dolts i naturen.

Naturelementens aktörskap

De olika naturelementen i installationen – stenar, växter, jord, vulkanaska, snäckskal och bitar av döda koraller – har Salonen samlat på Java i Indonesien. Enligt animismen finns det i varje naturelement, i såväl växter, stenar som i träd ett aktivt aktörskap, eventuellt till och med en andlig medvetenhet med rätt att leva oberoende av den instrumentala nyttan för människans behov.

Salonen har i sina verk undersökt gammal finsk naturreligion som hon tillsammans med lokala invånare har jämfört med de lokala animistiska traditionerna i Indonesien och Colombia. Man har traditionellt ansett att naturväsen visar sig för sina åskådare i en begriplig form och därför har också de figurer som avslöjas under installationens objektglas mänskliga drag.

En del av utställningsserien år 2020

Utställningen är en del av årets 2020 serie The Things We Are Made Of. Utställningsserien planerades i samarbete med kurator Ece Pazarbaşı, född i Turkiet och numera bosatt i Berlin. Avsikten med serien var att vända uppmärksamheten från det som skiljer oss åt mot det som förenar oss: när allt kommer omkring består vi alla av samma grundämnen. Utställningarna ställde frågan vad vi människor egentligen är och vad vår plats är på denna planet. På grund av coronaläget flyttades Elsa Salonens utställning från hösten 2020 till våren 2021.

Internationell utställningsverksamhet

Elsa Salonen (född 1984 i Åbo) förenar i sina verk mystik med vetenskap. De är ett mellanting mellan installation, målning och begreppskonst och har inspirerats av animism och alkemi. Salonen tillverkar egna pigment av ett flertal speciella naturmaterial – färger som har extraherats från allt från meteoriter till växter – i enlighet med de begreppskrav som varje verk ställer.

Salonen tog år 2008 examen från bildkonstakademin i Bologna i Italien. Under det senaste decenniet har hon huvudsakligen arbetat i Berlin. Salonens verk har varit med på omfattande utställningar, till exempel i Schwartsche Villa och Kunstverein Wiesbaden i Tyskland, i Viborgs konsthall i Danmark, i konstmuseet Muguel Urrutia i Bogotá och i museet Lissone för nutidskonst i Milano.

Foto: Elsa Salonen, Buni Buana (Hidden World), 2014–2015. Kuva: Jere Salonen.

Obs! WAM är öppet för besökare med förhandsbokad tid.

WAM brochyr våren 2021

Pris

  • vuxen 10 €
  • studerande, pensionärer, arbetslösa, värnpliktiga 5 €
  • barn 7–15 år 4 €
  • familjebiljett 24 €
02 262 0850
Plats: 
Adress: 
Itäinen Rantakatu 38, Turku
Evenemangs FB-sida: 
Webbplats: 
Evenemagnets Twitter-sida: 
Event Instagram page: 
Detta kan intressera dig: 
Apteekkimuseo Pipping
Visit museums with advance booking
02.03.2021

Pharmacy Museum and the Qwensel House, Biological Museum, Turku Castle, WAM and Brinkkala Gallery are open to the public, but the number of visitors is limited. All visitors need to book a timed slot for their visit in advance.

Kati Rooverin teoskuva Salt of My Eyes
Book the visit in advance
05.03.2021

The Epävarma horisontti (Uncertain Horizon) exhibition observes the changing sea around us. Things that we have taken for granted and considered immutable might become uncertain in the future, and the chains of consequence can be unexpected.