Den internationellt erkända konstnären Rosa Barbas första privatutställning i Finland visas i WAM i Åbo. Utställningen Touched by the Same Breath of Air visar Barbas nyaste film- och videoinstallationer och skulpturer.

Det centrala verket är Blind Volumes (2016) – en stålkonstruktion som sträcker sig ut över museets stora skulptursal och tjänar som scen för en dynamisk koreografi, som kombinerar visuellt bildspråk, ljus och ljud.

Mötet mellan filmens immateriella och materiella natur är karakteristiskt för Barbas arbeten. Hon granskar projektorer, dukar och själva filmen; men också de alltomfattande elementen tid, ljus och ljud. Barba, som har studerat både film och bildkonst, öppnar med filmen som medium nya sätt för oss att se. Hennes konstnärliga metod utmanar lineära sätt att visa och organisera kunskap, då den studerar vetenskapliga discipliners, såsom astronomi och geologi, bildspråk jämsides med kulturarkivens. Då hon kombinerar och presenterar saker på ett nytt sätt, väcker utställningens filmer, installationer och skulpturer ett förslag till utvidgning av filmen som form. De skapar en egen logik, som utmanar våra uppfattningar om hur nutida visuella presentationer redigerar och förvandlar information.

Filmen är Rosa Barbas primära medium, och hon kompletterar den med andra medium grundade i tid.  Utställningen Touched by the Same Breath of Air åtföljs av det 21. numret av Printed Cinema, en serie publikationer som trycks samtidigt med Barbas filmprojekt. Varje nummer, som ges ut och distribueras gratis i samband med en utställning, skapar ett slags underordnad litteratur. Den söker sitt material från stillbilder, texter och fotografier samt i research och oanvända filmfragment. 

Konstnären Rosa Barba, född 1972 i Agrigento i Italien, bor och arbetar i Berlin. Hennes arbeten har visats internationellt i privatutställningar i museer och i samutställningar samt i biennaler och filmfestivaler. Bland de senaste kan nämnas till exempel Yokohamatriennalen i Japan år 2020, Park Avenue Armory i New York år 2019, Pirelli HangarBicocca i Milano år 2017, samt Reina Sofiamuseets Palacio de Cristal i Madrid år 2017. 

  • ROSA BARBA Touched by the Same Breath of Air
    WAM Åbo stads konstmuseum
    9.10.2020–10.1.2021
  • Öppettider och priser